Špaldový mřížkový koláč (od 1 roku)

Ingredience

120 g másla
1 vejce
60 g kokosového cukru
250 g hladké celozrnné špaldové mouky
meruňky
marmeláda či jiná náplň dle chuti

 

Postup

Změklé máslo vyšlehejte s vejcem a kokosovým cukrem a poté postupně zapracujte také špaldovou mouku. Hotové těsto nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Z vychladlého těsta odeberte dvě třetiny a vyválejte na placku, nebo jednoduše těsto natlačte do vymazané koláčové formy, nezapomeňte vytvořit i okraje. Síla těsta by měla být zhruba půl centimetru. Poté přidejte náplň. Já jsem použila meruňkovou marmeládu v kombinaci s čerstvými meruňkami nakrájenými na plátky. Pokud jste zvolili kyselejší ovoce a máte raději sladší, ovoce nahoře můžete ještě pocukrovat.

Ze zbylé části těsta vyválejte váleček nebo nakrájejte proužky. Ty poskládejte nahoru na koláč a vytvořte tak mřížku. Pokud chcete, můžete celý koláč ještě potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C něco přes půl hodiny – dozlatova podle zkušeností s vlastní troubou.

Doporučené články