Výlety pro děti, které zabaví i dospěláky

Našli jsme pro vás místa, která si zaslouží prozkoumat celou vaší rodinou. Tyhle výlety nejsou o kompromisu – jsou sestavené tak, aby se na nich bavili dospěláci i děti. Vsadíme se, že některé určitě neznáte.

Svět kolem hladiny i pod ní

Kdybyste měli na Lipně zůstat jen jeden den, byla by to škoda, ale i tak by se toho dala zvládnout celá řada. Hned po ránu začněte na Stezce v korunách stromů a sledujte, jak se nad jezerem zvedá pára a jemná mlha, poslouchejte, jak doslova křičí ptáci, a čerpejte sílu na celý den. Ke stezce vás může vyvést autobus, ale dolů sejdete za pár minut. Ještě se cestou zastavte na bobové dráze. Kromě espressa na posilněnou si pusťte vítr do vlasů, děti mohou sedět s vámi na jednom bobu (připoutané samozřejmě) a rychlost můžete ovládat vy.

Až dojdete do mariny, využijte některou z tamních půjčoven a sáhněte po kole. Elektrokolo by vám dopomohlo i v terénu, ale stezka kolem vody není vůbec náročná a tak ji zvládnete i bez doplňkového pohonu. S delší zastávkou pak počítejte v okolí Amenity Resortu, zhruba sedm kilometrů od Lipna. Zatímco budete popíjet oranžádu a čekat na opravdu dobrý oběd, děti se zabaví na hřišti s houpačkami, klouzačkami i velkými trampolínami, z terasy je na ně dobrý výhled. Tamní šéfkuchař má připravené rychlé jídlo pro cyklisty, dětské menu (od ryby přes těstoviny až k lívancům) i pochoutky pro gurmány. Menu se pravidelně mění, tak se nechte překvapit. Jestli máte ještě dostatek sil, v resortu si můžete ještě zasportovat: tenis, badminton, bowling… nebo si vychutnat spa část: bazén je vyhřátý na 29 stupňů, vířivky ještě na víc, sauny, relaxační koutky s výhledem.

Ještě než se vydáte dál, přejděte silnici do Fun Parku, kde si projděte malou botanickou zahrádku a zahrajte adventure golf.

Poslední zastávkou pak bude Frymburk, kde se pobavte ve Světě pod hladinou pozorováním sladkovodních i mořských akvárií i krmením kaprů. Speciální granule si nechají strčit přímo do pusy!

Dobříš

Na zámku Dobříš (asi 40 kilometrů od Prahy) je Muzeum hraček i Muzeum historických motocyklů, takže poměr zábavy pro tatínky i pro děti je vyrovnaný. Maminky nadchne Zrcadlový sál při prohlídce zámku stejně jako zákoutí francouzské zahrady. Určitě se vydejte i do anglického parku, kde je volný vstup, prozkoumejte okolí rybníka – třeba najdete i jeskyni nebo most opředený pověstí o čertech. Můžete se stylově zámecky zabavit!

Ostatně čerty potkáte i přímo na zámku – Dobříšské přízraky je název jednoho prohlídkového okruhu, který vás zavede do místností plných tajemných postav a světelných a zvukových kulis. Vstup jen pro ty, co se nebojí (nebo se bát chtějí).

Spokojeně se najíst a třeba si i dopřát nějakou oddychovou proceduru můžete hned naproti, do Restaurace U Tří statkářů. Vaří dobře nejen českou klasiku, děti si pohrajou na hřišti, pivo je z tanku.

Pokud vám ještě kultura nestačila, zajděte si pro vstupenky do informačního centra a nechte se doprovodit do království rukavičkářského umění, které je s městem spjato. Na jedné ploše je navíc i dalších pár historických motorek, několik motýlů, panely o vodohospodářství (včetně akvária i starého potrubí), něco málo o nejvýznamnějších rodácích i osudu tamních Židů. Možná se to zdá jako neuvěřitelný mix, ale je to přesně ten případ, kdy si na místě každý najde to své. Vstupné je navíc skoro symbolické.

Hodí se s sebou

Humpolec

Když se vydáte do galerie 8smička v sobotu, rozhodně neuděláte chybu. V tyto dny od dvou do pěti jsou připraveny kreativní dílny s lektorem. Vy si tak zatím můžete vychutnat prohlídku galerie a společně si pak dopřát občerstvení v malém, ale o stylovějším bistru. Celý projekt nadchne milovníky umění a architektury, industriální prostor se proměnil v moderní prostor. Mimochodem, vstup do galerie stojí jen 8 korun. O to víc můžete zainvestovat v knihkupectví, kde jsou mimořádné kousky i za několik tisíc korun. Do Humpolce se zkrátka nejezdí už jen za „Hliníkem“.

Umění vezměte i sebou

Pokud to máte na Vysočinu kus cesty, ještě neodjíždějte! Vydat se můžete do Jihlavy, kde je skvělá zoo, která se dá krásně projít tak, že nebudete odcházet s pocitem, že vám něco uteklo. U malých dobrodruhů stojí za prozkoumání i jihlavské podzemí.

Dolní Morava

Kdysi malá nevýrazná obec prošla velkou proměnou v moderní areál, kde se postarají o děti i dospěláky. V resortu Vista se můžete ubytovat a dopřát si chvilku oddechu v sauně nebo na masáži, zatímco o děti se postarají zkušení animátoři. Vezmou je na procházku lesem se skřítky nebo za včelkami do úlů, budou malovat kšiltovky, vyrábět prázdninové zápisníky, herbáře nebo lapače snů.

I když se ale v hotelu, který je dětem podřízený opravdu hodně, neubytujete, vůbec to nevadí. Prozkoumejte Vodní svět, kde díky sestavě mlýnků, přehrad a stavidel děti poznají fyzikální zákony, zabavte ty nejmenší také v Pískovém světě, kde si můžou zahrát na archeology nebo rýžovat zlato, v lanovém světě se zase vyřádí (třeba i s pořádnou dávkou adrenalinu) hlavně ty starší a to ve výškách… Čeká na vás i bobová dráha (staví se ještě jedna), obří postava mamuta s velkou skluzavkou v chobotu, trampolíny, koloběžky, šlapací auta nebo hřiště. Všichni společně se pak vydejte lanovkou nahoru ke Stezce v oblacích. Pokud na ni vystoupáte, naskytne se vám krásný pohled nejen do krajiny blízké, ale i do té hodně vzdálené. Dalekohled s sebou! Cestou dolů se pak zastavte ve štole, kde si můžete zahrát únikovou hru.

Mladé Buky

Jestli máte pocit, že Krkonoše jsou jen Špindlerův Mlýn, tak vám poradí ještě jednu jejich zajímavou část. Mladé Buky. V golfovém areálu si můžete zahrát – jak jinak – golf, v hotelu si zajít do sauny nebo se vykoupat v bazénu, a pak se s dětmi vydat do Baldova světa, což je prostor o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních, kde jsou trampolíny, tubing, přírodní bludiště, nafukovací housenky, lanovky, mini zoo, Čertovská stezka i naučná stezka. A ještě mnoho dalšího!

Svačinu s sebou

Častolovice

Zámek Častolovice je přehlídkou krásných tapet, vzorů, látek… Však také hraběnka Sternbergová je na ně velkou specialistkou, živila se bytovým designem. Další její láskou jsou zvířata a růže. Takže hned dva důvody, proč se vydat i do zámecké zahrady. Přehlídku růžových keřů si nejlépe užijete hned po ránu, kdy z květů ještě „voní“ rosa. Děti se vydovádí v malé hladící zoo – čekají na ně poníci, ovečky, králíci, papoušci, bažanti.

A pokračujte dál – na takzvané Zámky na Orlici. Připomínat vám budou zámky na Loiře, jen jsou podstatně blíž. Zámek Častolovice je jen jedním z nich. Vynechat nemůžete pohádkový Potštejn, hlavně ve dnech, kdy personál prohlídky „hraje“, pro děti je stále otevřený Bubákov i Pohádkov. V Kostelci nad Orlicí se zase zastavte v zámecké cukrárně.

Orlicko je i ideální kraj pro seznámení dětí s řemesly – ve sklářské dílně v muzeu v Deštném jim ukážou, jak s peci vzniká sklo, v muzeu řemesel Letohrad pak třeba změní svoji touhu stát se youtuberem na poněkud tradičnějšího truhláře, řezbáře nebo třeba kovotlačitele. Do září pak probíhá na tvrzi i výstava loutkových divadel. Okolí díky desítkám kilometrů stezek nadchne běžce, cyklisty i milovníky kolečkových bruslí. Zkrátka sportovní rodiny.

5 netradičních tipů, kam v Praze

Letecké muzeum v Kbelích je bezplatné, Zemědělské muzeum na Letné zase plné traktorů či kaprů

V Creative Worldu v pražských Holešovicích děti budou tvořit, vy si můžete v klidu číst na zahrádce

V Galerii umění GUD pořádají k expozicím i kreativní workshopy

IQ park na Náplavce je otevřený jen do konce října

Doporučené články