7 zásadních pravidel pro bezpečnou dětskou oslavu

Aby se každá oslava podařila a děti zůstaly v bezpečí, vyplatí se dodržovat sedm pravidel.

 

  1. Zapomeňte na svíčky – nikdy nevíte, které dítě do ní omylem strčí, nebo vrazí do stolu a svíčka se převrhne a zapálí dekorace. Nezapalujte ani lampiony štěstí. Daleko lepší jsou světýlka na baterky.

 

  1. Ptejte se na alergie – když přebíráte děti do víru oslav, pokaždé se rodičů raději přeptejte, co dítě nesmí jíst. Rodiče si při té příležitosti vzpomenou i na to, co dítě nemá rádo, a tak do něj nebudete tlačit rajčátko, když jej nikdy nesnědlo. U alergií si vzpomeňte i na to, zda jste na jednom prkénku přece jen nekrájeli kromě jablek i grep nebo kiwi, případně zda v koláči nejsou ořechy namleté…

 

  1. Hlídejte, kdo co sní – někteří milovníci jídla odbíhají až příliš často tu pro páreček, tu pro sušenku. Pro bezpečnost děti je proto daleko lepší servírovat jídlo naráz – lépe uhlídáte, kdo co strká do pusy. Kromě množství je stejným rizikem i překombinování různých chutí, což může vést k nevolnosti. Zvracení není na dětské oslavě nic neobvyklého.

 

  1. Chtějte telefon – i když rodiče bydlí nedaleko („Kdyžtak nám ho přiveďte“), požádejte je, ať vám nadiktují telefonní číslo. Můžete jim zavolat v případě komplikací, aniž byste museli rozpustit celou bandu. Pokud vy odvádíte svého potomka na oslavu a máte pár hodin volna, neměli byste jezdit nikterak daleko.

 

  1. Nepodávejte dětem léky – i když někoho bude bolet bříško nebo nožička, nikdy mu nepodávejte léky a raději hned zavolejte rodičům.

 

  1. Nastavte pravidla – řekněte dětem, co se smí a nesmí ve vaší domácnosti. A to hned na začátku, dokud ještě nejsou rozkoukaní a rozdivočelí a vnímají vás. Možná jsou vaši potomci zvyklí, že se neskáče z verandy dolů nebo neleze za sedačku, ale cizí děti právě tohle může lákat. Projděte si celé teritorium pro oslavu jinýma očima a zaměřte se na potenciálně nebezpečná místa. Zakryjte bazén, poklop od kanálu zatěžkejte špalkem, zavřete psa.

 

  1. Hlasitá hudba – je sice u dětí hodně oblíbená, ale dětský sluch je daleko citlivější. S decibely to nepřehánějte a nenechávejte oslavence i oslavující regulovat hlasitost u jejich oblíbených songů.

 

Jak uspořádat tu nejlepší dětskou oslavu? Sepsali jsme o tom pro vás článek.

 

Doporučené články