Tajemství úspěchu dobré marmelády

Zvládáte zavařování jednou rukou nebo se na něj letos chystáte poprvé? Žádný strach! S našimi tipy se vám povede jedna báseň. Ty nejchutnější kousky totiž vznikají z kvalitních surovin, za pomoci dobrých rad, a především s pořádnou porcí lásky k jídlu.

Základem je čerstvé a kvalitní ovoce

Zavařovat můžete v podstatě cokoliv, na co máte chuť. Nebo čeho máte plnou zahrádku. Důležité je, aby bylo ovoce čerstvé, bez plísně a bez otlučení. A také by nemělo být přezrálé. Ideálem je takové, které bylo sklizeno v dopoledních hodinách a za suchého počasí.

marmelada

Co budete potřebovat?

Ovoce důkladně omyjte a osušte. Pokud budete zpracovávat jen menší množství, postačí vám speciální zavařovací hrnec. V opačném případě si připravte hrnec obyčejný, ale velký. A jeho dno vystelte utěrkou. Další nezbytností jsou zavařovací sklenice a víčka, naběračka, a případně cedník a teploměr. Myslete na to, že veškeré pomůcky musí být dokonale čisté, jinak vaše práce přijde vniveč.

marmelada

Důležitý pomocník

Každé ovoce obsahuje pektin. Ten funguje jako přírodní zahušťovadlo a při hraje významnou roli. Čím více pektinu v sobě ovoce má, tím lépe zhoustne. Obecně platí, že čím zralejší ovoce je, tím je obsah pektinu nižší. Naštěstí na trhu najdete nejrůznější pomocníky, kteří vám s jeho nižším obsahem pomohou a fungují jako konzervant. Uzavřená marmeláda vám s nimi vydrží až rok.

marmelada

Do čeho zavařovat?

Téměř do jakékoliv nádoby, kterou lze důkladně uzavřít. Klasikou jsou zavařovací sklenice se šroubovacími či odklopnými víčky, vybavenými těsněním. Pokud si jejich těsnicími vlastnostmi nejste 100% jisti, tak sklenici po naplnění a uzavření otočte dnem vzhůru. Když začne protékat, je něco špatně. A před použitím nezapomeňte sklenice i víčka pořádně vymýt!

marmelada

Marmeláda podle Rohlík Chefa

Protože je jahodová sezóna v plném proudu (a jahody miluje snad každý), nenechte si ujít skvělý recept na marmeládu od Romana Vaňka. Zaručujeme, že ji zvládne každý a přejeme dobrou chuť!

marmelada

 

 

Doporučené články