V létě těhotná nebo po porodu: jiná pravidla péče

Jste v létě těhotná nebo jste právě porodila? Víme, na co musíte obzvlášť dbát.

Tehotna zena na plazi

Opruzeniny a potničky se netýkají jen děťátek, ale ve zvýšené míře jimi trpí i těhotné ženy, hlavně v místech, kde se tře kůže. Může to být pod prsy, na břiše nebo pod koleny. Používejte klidně krémy, které máte připravené na ošetření zadečku děťátka!

 

Prožívat léto obzvlášť v pokročilém stádiu těhotenství s sebou přináší i nadměrné pocení. Pokud se vám už obtížně leze (několikrát denně) do sprchy, používejte k intimní hygieně vlhčené ubrousky. Nebo zkrátka jen namočte pokaždé čistý ručník. Pokud se ovšem chcete vyhnout neustálému praní žínek a ručníků, můžete zkusit používat netkanou textilii, kterou navlhčíte do vody.

Z mokrého ubrousku nebo ručníku si můžete udělat i obklad na čelo nebo zátylek, který vás příjemně ochladí.

Pocením se ztrácí velká část tekutin, a přitom jejich dostatek je v parném létě klíčový pro všechny, a co teprve pro těhotné. Nad vodu sice není, ale do pitného režimu se počítají třeba i polévky, meloun nebo okurkový salát. Potřebujete alespoň 2,5 litru tekutin!

 

V létě se snadno přemnoží bakterie ve špatně připraveném nebo skladovaném jídle. Obzvlášť pozor si dávejte u zmrzlin, jídel s majonézou nebo jinými studenými omáčkami, u grilovaného masa, mléčných výrobků… Vždycky omývejte zeleninu, i když ji loupete.

 

Z vaší stravy navíc ovšem zásobujete i děťátko, proto se v jídle neodbývejte a myslete na dostatek živin. Pokud jíte už dva dny jen meloun, protože je zkrátka „děsné vedro“ a vy na nic jiného nemáte chuť, zkuste se porozhlédnout i po dalších zdravých potravinách, které uspokojí vaši chuť na něco lehkého. Co třeba kuskus s kuřecím masem a zeleninou?

Můžete si připravit i speciální výživný nápoj, který je lehký, vhodný pro těhotné, a dodá vašemu organismu porci živin.

 

Máte chuť se vykoupat? Opatrně na koupalištích a hlavně v rybníkách a řekách – sinice mohou nejen podráždit vaší pokožku, ale i uškodit plodu. Navíc i mokré plavky, kvůli nimž se rozvine infekce, představují riziko. Po každém koupání se proto převlékněte do suchého. Do vody navíc neskákejte, ale opatrně se ochlazujte.

 

Vyšší teploty s sebou přináší i únavu, dušnost nebo natékání končetin. Namasírujte je! Můžete použít libovolný krém nebo masážní olej, klidně i ten, co máte na strie. Díky tomu, že je vhodný pro těhotné, neobsahuje složky, které by vaší kůži nemusely dělat dobře.

 

Pokud v létě kojíte, možná budete muset kvůli výraznějším únikům mateřského mléka častěji vyměňovat prsní vložky. Čiňte tak opravdu poctivě, kvůli vlhkosti se mohou na bradavkách rozmnožit bakterie nebo kvasinky, a kojení by bylo v ohrožení.

 

Víte, jak byste se měla stravovat? Tipy najdete v článku Co jíst, když jste těhotná nebo kojíte.

 

Doporučené články