Tortily s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou (od 2 let)

tortily s hovezim masem a cibulovou marmeladou recept pro deti

 

Ingredience

 

Na maso:

cca 0,5 hovězího masa z krku

sůl, pepř a rozmarýn dle chuti

olej dle potřeby

tortily dle potřeby

výběr listových salátů či další zeleniny

 

Na marmeládu:

3 větší cibule

150ml balsamica

50 ml curacaa (nebo poměrančové šťávy či vody)

3 lžíce třtinového cukru

sůl a pepř dle chuti

olej dle potřeby

 

Postup

 

Příprava masa

Hovězí maso osolte, opeptřete, okořeňte rozmarýnem (můžete využít čerstvý i sušený, nejlépe obojí zároveň), potřete olejem a marinádu do masa pořádně zapracujte. Nejlépe uděláte, když takto marinované maso necháte ještě chvíli odpočívat, aby ji do sebe pořádně nažilo.

Poté dejte v odkrytém pekáči do trouby a na cca 180°C zprudka pečte asi půl hodiny, aby se zatáhlo a udrželo šťávu.

Poté teplotu snižte na 120°C, lehce podlijte, přiklopte pekáč víkem a při této teplotě „pomalte“ několik hodin. Záleží na velikosti a výšce kusu masa, ale počítejte s alespoň třemi hodinami. Můžete ho takto pozvolna péci (kolem 100°C vlastně konfitovat) třeba i přes noc. Čím déle budete maso péci, tím bude lahodnější a bude se více rozpadat, což je samozřejmě žádoucí vzhledem k tomu,  že cílem je vytvořit maso trhané.

Hotové maso rukou nebo vidličkou po vláknech natrhejte.

 

Příprava marmelády

Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na tuku opečte do zlatavé barvy.

Poté poprašte třtinovým cukrem, promíchejte a nechejte krátce zkaramelizovat.

Vše osolte, opepřete a podlijte curacaem a balsamikem. Nechte lehce bublat, dokud se tekutina nevyvaří a směs nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladit.

 

Tortilu naplňte listovým salátem, trhaným masem a cibulovou marmeládou. Přidat můžete i libovolnou jinou zeleninu dle vlastní chuti.

 

Dobrou chuť!

 

 

Doporučené články