Ingredience
Na maso:
cca 0,5 hovězího masa z krku
sůl, pepř a rozmarýn dle chuti
olej dle potřeby
tortily dle potřeby
výběr listových salátů či další zeleniny
Na marmeládu:
3 větší cibule
150ml balsamica
50 ml curacaa (nebo poměrančové šťávy či vody)
3 lžíce třtinového cukru
sůl a pepř dle chuti
olej dle potřeby
Postup
Příprava masa
Hovězí maso osolte, opeptřete, okořeňte rozmarýnem (můžete využít čerstvý i sušený, nejlépe obojí zároveň), potřete olejem a marinádu do masa pořádně zapracujte. Nejlépe uděláte, když takto marinované maso necháte ještě chvíli odpočívat, aby ji do sebe pořádně nažilo.
Poté dejte v odkrytém pekáči do trouby a na cca 180°C zprudka pečte asi půl hodiny, aby se zatáhlo a udrželo šťávu.
Poté teplotu snižte na 120°C, lehce podlijte, přiklopte pekáč víkem a při této teplotě „pomalte“ několik hodin. Záleží na velikosti a výšce kusu masa, ale počítejte s alespoň třemi hodinami. Můžete ho takto pozvolna péci (kolem 100°C vlastně konfitovat) třeba i přes noc. Čím déle budete maso péci, tím bude lahodnější a bude se více rozpadat, což je samozřejmě žádoucí vzhledem k tomu, že cílem je vytvořit maso trhané.
Hotové maso rukou nebo vidličkou po vláknech natrhejte.
Příprava marmelády
Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na tuku opečte do zlatavé barvy.
Poté poprašte třtinovým cukrem, promíchejte a nechejte krátce zkaramelizovat.
Vše osolte, opepřete a podlijte curacaem a balsamikem. Nechte lehce bublat, dokud se tekutina nevyvaří a směs nezhoustne.
Odstavte a nechte vychladit.
Tortilu naplňte listovým salátem, trhaným masem a cibulovou marmeládou. Přidat můžete i libovolnou jinou zeleninu dle vlastní chuti.
Dobrou chuť!