Tipy na výlety s dětmi: top 5 destinací

Známe místa, která jsou trendy. A i ta klasická. Společného mají hlavně to, že baví celou rodinu. Tak kam se na výlet vydáte letos v létě?

vylety s detmi tipy hory tipy kam vyrazit

Beskydy: „Tam, kde je to trendy“

Beskydy jsou nový Špindlerův Mlýn. Z Prahy jsou sice poměrně vzdálené, ale víkend tam stojí za pozornost. Na rodinných snímcích budou vypadat zatraceně dobře! V oblasti se postavilo tolik zajímavých hotelů: od butikových (Mezi plůtky) přes designové (Miura) až po ty zaměřené na děti. Třeba resort Valachy, kde je hned několik ubytovacích kapacit různé úrovně. A vyplatí se je zmínit, protože toho nabízí daleko víc. Spa hotel Lanterna patří k těm největším a nejzajímavějším: bazény s termální vodou, animační programy, kurz pečení frgálů…

Ve Velkých Karlovicích čeká kostel postavený bez jediného hřebíku i Kulíškův dětský park s indiánskou vesničkou, houpačkami, pískovišti a tvořivými stoly. Šestikilometrovou túru od hotelu Horal zvládnou i ti nejmenší díky tomu, že budou plnit úkoly a hledat poklad. Ve Frenštátu pod Radhoštěm se můžete projet na motokárách, ve Frýdlantu nad Ostravicí zase zamluvit vyhlídkový let. Pro sportovnější rodiny je skvělým útočištěm Čeladná – hraje se tam golf i tenis, jezdí na koni… V Horském hotelu Soláň bodují díky bohatému programu a aktivitám: krmení oveček, pletení pletýnek a housek, lanovka Poletucha, hodina kouzel…

 

Do Rakouska: „Ať to ale není daleko“

Jen kousek od dálnice a přece ve velkém klidu? Jestli toužíte po něčem takovém, kde je dostatek vyžití pro děti, zamiřte do Salzburska a Korutan. Oblastí, které bodují v létě i v zimě.

Co tam můžete dělat právě teď? Zajeďte do Dračí soutěsky, kde je na túře několik her a dobrodružných prvků a na závěr i živá čarodějnice. Nad soutěskou se pne nejdelší visutý most pro pěší v Alpách, takže se připravte na špetku adrenalinu. Spoustu trpaslíků pak čeká v Gurku, zábavném parku Zwergenpark.

Na zážitky je jako stavěný Katschberg – zkuste se ubytovat v hotelech nebo apartmánech ze sítě Falkensteiner. Těšte se na bazény, dětský saunový svět i na animační programy pro nejmenší i teenagery. A z obou hotelu je to kousek na lanovky, které vás vyvezou za dalšími zážitky. Třeba Katschi Goldfahrt, což je „zlatá jízda“ do důlních dolů, která vám přiblíží historii těžby zlata. Je interaktivní a děti si můžou všechno vyzkoušet a osahat. Na vrcholcích hor je ukryto také 12 truhel s poklady. Ulovit si je můžete díky GPS souřadnicím. Zařádit si pak můžete všichni společně v lanovém centru nebo se vydat na některou z pěších túr. Na mnohé kopce si můžete i vyjet na kolech (nebo se spíš svést dolů).

tipy na výlety s dětmi

Že vám zrovna nevyšlo počasí a chcete se schovat? Nedaleko je Villach, kde vystavuje výtvarnice Elli Riehlová na 700 panenek v pózách z venkovského života.

 

Šumava: „Chceme si užít přírodu“

Šumava je ve znamení pěších výletů a přírodních krás. Vyplatí se udělat si centrum v obci, kde je v hotelu zázemí pro celou rodinu, a odtamtud paprskovitě vyrážet na výlety. Zkuste to na Kvildě nebo v Kašperských horách. V „Kašperkách“ můžete podniknout výšlap na hrad Kašperk, který si zahrál v pohádce Anděl Páně. Prozkoumejte muzeum motocyklů a jízdních kol, naobědvejte se v novém pivovaru, vydejte se Cestou Zlatokopů (stezka doplněná o informační panely) nebo přes kopce Nebe a Peklo. V hotelu Kašperk podávají jídlo z bio hovězího a v apartmánech jsou dalekohledy, kterými můžete sledovat hvězdnou oblohu. Boutique hotel Nebespán nabízí perfektní kávu a výhledy na kostel, na pokojích je biokosmetika, a tak si tady můžete vychutnat svou chvilku klidu.

Skvělou lokalitou je i Annín – muzeum lehkého opevnění a hlavně sklárna jsou velkým dobrodružstvím pro kluky i holky. Ubytujte se v hotelu Annín, kde si můžete zaplavat v bazénu nebo si dopřát vířivku. Pro děti nejpřátelštější je Penzion U Černého Kohoutka s řadou sportovišť.

A konečně k místům v přírodě, které se s dětmi vyplatí prozkoumat. U Hradlového mostu Rechle se můžete vykoupat v říčce Vydra, z Kvildy dojdete až k pramenům Vltavy, Jezerní slať je jen pár metrů od parkoviště, v Srní je vlčí výběh s lávkou přímo nad zvířaty, areál lesních her u Prachatic seznámí i ty nejmenší se životem v lese. Mravenčí stezka v Srní je doplněná o nejrůznější úkoly, sovy zase potkáte v Borové Ladě. V ohrádce před Turnerovou chatou se zabydlel Vydrýsek ze stejnojmenného Večerníčku. Stezka Lesních skřítků vede u Vimperka. Je opravdu z čeho vybírat.

 

Malé Karpaty: „Za čistším vzduchem“

Malé Karpaty mají jednu velkou výhodu, na kterou by měli brát ohled rodiče často nemocných dětí (respiračními chorobami): celá oblast řadí k oblastem s nejčistším vzduchem na Slovensku. Malokarpatská příroda je zalesněná a nabízí stezky příkré i ty pohodovější, třeba i pro rodiny s kočárkem. Můžete se vydat na krátkou procházku k některé zřícenině, kterých tam není zrovna málo. Katarinka v Dechticiach patří k nejoblíbenějším, i kvůli pozůstatkům lesní železnice, která sloužila k přepravě dřeva. Svatojurský naučný chodník vede kolem hradu Bílý kámen a přibližuje historii vinařství. Prozkoumejte i jeskyni Driny – krápníková výzdoba vás oproti třeba českým Koněpruským jeskyním může zklamat… Nemusíte ale jen šplhat po kopcích a přírodních krásách, užijte si i zvířata. Třeba v Pezinku objevíte páva v zámeckém parku, bio farma ve Stupavě odpoví dětem na otázky, kde se vzalo mléko a proč je vepř užitečný. Navíc se projedou na koních.

tipy na výlety s dětmi

 

Krušné hory: „Výprava na sever“

Vsadím se, že vás překvapí, kolik toho Krušné hory nabízí pro děti. Začněte třeba objevováním toho nejlepšího z měst: projeďte se lanovkou na výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem a zajděte si do zrcadlového bludiště. V Kadani je osmikilometrová trasa Maxipsa Fíka se spoustou herních prvků a dopravní hřiště. Pokud jste milovníci vody, zaujme vás koupaliště v Klášterci nad Ohří, v Jáchymově zase svět vodních mlýnků – roztáčí se jich na šedesát!

Že radši přírodu? Tak musíte vyjít po mýtické krušnohorské stezce plné hejkalů a bubáků na Plešivci, omrknout Kýšovický vodopád, vydat se na Klínovec nebo na Božídarské rašeliniště po dřevěných chodníčkách. Ty budou děti bavit!

Hitem je samozřejmě Ježíškova stezka plná úkolů (zapisujte je do soutěžních karet), postaviček a prolézaček.

Za zvířaty zamiřte do chomutovského zooparku (a zašplhejte si i v tamním lanovém světě).

Kde se ubytovat? V lázních! Třeba v Jáchymově nebo v Karlových Varech – tam určitě zajděte do městského muzea, kde na děti čeká tunel se zvuky netopýrů nebo realistická figurína lovce s úlovkem, do Vánočního domu a do Muzea medvídků. 

 

Další tipy na výlety: Výlety pro děti, které zabaví i dospěláky

Doporučené články