Problémy s kojením

Samozřejmě že je kojení ten nejlepší způsob, jak nasytit miminko, ale někdy zkrátka kojit nelze. Nebo je to celé problémové… Tady je naše plejáda tipů, které mohou situaci ulehčit.

maminka s miminkem dite kojení

5. Žádné nervy

Kojení dětem prospívá, ale pokud se rozhodnete pro jiný způsob výživy nebo z jakéhokoliv důvodu kojit nemůžete, nenechte se tím vynervovat. Možná vás čekají nevyžádané komentáře a rady okolí, zkuste si je ale nepřipouštět „k prsům“. To, co dítě potřebuje, je maminka v dobré psychické kondici.

Klid a pohoda pomohou i v období, kdy se dá kojení ještě „zachránit“ – dobrá nálada a optimismus mohou laktaci uvolnit. S úsměvem se opravdu všechno zvládá lépe.

 

4. Vybavte se pomůckami

V „mezičase“, kdy ještě nic nevzdáváte a zkoušíte děťátko přikládat, potřebujete laktaci hlavně rozproudit. Vybavte se pomůckami, které vám situaci mohou usnadnit. Třeba elektronickou odsávačkou mateřského mléka nebo systémem pro ploché a vpáčené bradavky. Pomůcka jemným přisátím vtáhne bradavku do malého plastového kloboučku, který se podobá náprstku, a vytvaruje ji.

 

3. Nasaďte správné čaje

Pokud je vaše situace taková, jak bylo popsáno v předchozím bodě („ještě kojit zkoušíte“), vybavte se speciálními čajiBylinky umí laktaci podpořit, jen je užívejte tak, jak je napsáno na obalu. Jeden šálek denně nestačí.

Připravte se na to, že pokud se laktace „rozjede“, mohou ji (obzvlášť krátce po porodu) doprovázet ve větší míře odcházející očistky, také mléko se bude samo v malých dávkách uvolňovat. Pro váš větší komfort se hodí silné vložky i vložky do podprsenky. Ideální jsou ty organické.

 

2. Volejte poradkyni

V mnoha porodnicích funguje laktační linka, kde vám poradí přímo na míru. Možná jen po telefonu, možná si vás pozvou na návštěvu, aby vám ukázali ideální polohy pro kojení či zkontrolovali stav bradavek. Nebo si můžete pozvat laktační poradkyni, která se vám bude plně věnovat v pohodlí vašeho domova.

 

1. Vybírejte umělé mléko pečlivě

Pokud jste už dospěli k rozhodnutí využít náhradní mléčnou formuli, prostudujte nabídku kojeneckých mlék a vyberte to, které vám bude vyhovovat. Někdo upřednostní bio kvalitu, jiný dá na doporučení zkušené sousedky, další hledí na cenu… Výběr je opravdu široký. Mezi nejoblíbenější a nejznámější značky patří Nutrilon a Hami, Sunar má v Česku tradiční postavení, nováček na českém trhu Kendamil je vyráběný ve Velké Británii, Babybio má i mléka kozí, Hipp sází na dlouholetou tradici…

 

A jak se při kojením správně stravovat? To jsme pro vás shrnuli v článku Co jíst, když jste těhotná nebo kojíte.

 

 

Doporučené články