Nástup do školy: trénujte první dovednosti

Čtení, psaní, matika… Dřív než vezmou do ruky písanky, můžete potomky pomocí snadných výukových her připravit na školu a natrénovat s nimi první dovednosti. I v čase zábavy se dá vyučovat chytře, aby nikdo nic nepoznal.

nástup do školy dovednosti 

Vystřihování

Že nůžky nepatří do rukou malých dětí? Věřte, že už tří až čtyřleté děti vystřihují moc rádi a právě rozvinutí této motorické dovednosti je velmi důležité třeba i pro psaní – kvůli pohyblivosti zápěstí, vnímání linií a tvarů. Na internetu najdete řadu vystřihovánek, které stačí vytisknout na obyčejné tiskárně. Můžou ale i rozstřihávat starý časopis, nechte je z obrázků slepit koláže. 

Nechte děti vystřihovat nejprve rovné čáry, bavit je bude rozstřihávání pexesa, poté se můžete pustit do složitějších tvarů. Přizvěte do hry i nůžky s ozdobným ostří pro kreativní tvary. 

 

Psaní

Základem pro psaní je kreslení. Od čmáranic přes omalovánky a samostatné obrázky nechte dětskou tvořivost posunout až k písmenkům. Zkoušejte rovné čáry, krátké i dlouhé, poslouží i spojovačky. Základní pomůckou je třeba nakreslit dálnici, kudy pojede autíčko, nebo přerušovanou čáru (jako když z mráčku padá déšť).

Nezáleží na tom, jak velká písmenka jsou nebo zda lítají po řádcích. Už čtyř či pětileté dítě se často zvládne podepsat. U předškoláků ve školce je to dokonce už doporučováno umět. Trénujte to s dětmi na vlastních obrázcích, ukažte jim, jak se do rohu podepisují i slavní malíři. Nechte je psát velká písmena na zemi nebo na tabulce křídou.

nástup do školy dovednosti 2

 

Tvary

Trojúhelník, obdélník, srdíčko… Pokud si vaše děti pletou tvary, pečte s nimi perníčky nebo sušenky ve tvarech. A pak je nechte najít všechny obdélníčky a ty posypat a obarvit modrou polevou. Srdíčka zase červeně. Případně vezměte váleček a obyčejnou plastelínu a z ní opět nechte děti vykrajovátkem vyříznout ty správné tvary.

 

Barvy

Jde o dovednost, kterou by mělo ovládat zhruba tříleté dítě, ale překvapivě v ní někdy chybují i předškoláci. Ne, není důležité rozlišovat korálovou od lososové, ale neplést si základní barvy. Nechte děti srovnat plyšáky, kostky lega nebo jiné hračky podle barev. Dejte jim za úkol třídit ponožky k sobě, i to jim pomůže v barevné orientaci. Využívejte barvy v běžné denní komunikaci: Podej mi žlutý kartáček na zuby. Jakou barvu má talířek, který chceš podat? Jakou papriku chceš, žlutou nebo červenou?

Otočte hru na učitele a žáka a nechte dítě, aby vám rozkazovalo, co a hlavně jakou barvou máte namalovat. Pak hru otočte a chtějte po dítěti, aby vysvětlovalo, co je na obrázku nakresleno.

 

První počítání

Vůbec není od věci vytáhnout staré počítadlo a dětem na něm ukazovat sčítání a odčítání. Jde o pomůcku prověřenou generacemi a přitom pořád funkční a oblíbenou. Vytvořit si ale můžete vlastní podle toho, co je zrovna k dispozici nebo co děti baví. Navléknout korálky, srovnat dinosaury do řady… Vytáhněte mušličky z dovolené, kuličky hroznového vína, knoflíky, kamínky a šišky. Na pomoc vezměte i jednoduché stolní hry – s kostkou a zápalem pro hru se dá vylepšit „jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest“ až překvapivě snadno. Před nástupem do první třídy stačí neplést si číselnou řadu – od 1 do 10, není potřeba zvládnout tři plus čtyři.

 

Co všechno budou vaše děti ve škole potřebovat? Vytvořili jsme pro vás seznam Výbavy pro školáka.

 

Doporučené články