Jak zvládnout školní kolotoč

Už jste pár dní v režimu „on“ a teď se ještě přidají kroužky a naběhnou úkoly a povinnosti. Ať už máte doma školáka nebo malého předškoláka, naše rady vám pomůžou zvládnout ten pravý frmol.

školní kolotoč

Plánujte pro celou rodinu

Ať už využíváte sdílený kalendář nebo máte „jen“ ten základní papírový, vždy by měli všichni dodržovat povinné zapisování všeho, co je pro chod rodiny podstatné. Od ranní porady, kdy nemůže jeden z rodičů odvézt děti jako obvykle, přes focení ve školce až po kadeřnici. To vám pomůže udržet stabilizovaný stav po celý týden.

Den pro resty

Udělejte si jeden den, kdy doženete všechny resty, které vás brzdí. Opravte nefunkční zapínání u batůžku, srovnejte překroucený pás u autosedačky, pozvěte si opraváře na zadrhávají se zámek i zpomalenou pračku, odvezte ke švadleně bundu se zasekávajícím se zipem, doplňte spíž vším, co chybí a z čeho snadno uvaříte rychlé večeřeJsou to věci, které vám denně ubírají dlouhé minuty a vysilují vás i psychicky. Jedno odpoledne může všechno vyřešit a ušetřit vám spoustu nervů.

Zaveďte „zápisné“ všeho, co chybí

Ať už to bude na nástěnce u vchodu nebo na dveřích lednice, nechte děti nakreslit a sebe zapsat všechno chybějící. Mléko, jogurty, polohrubou mouku, ovocné kapsičky, kávu, školní potřeby… Ušetříte cenné minuty při plánování pravidelné objednávky potravin, kdy nebudete muset vzpomínat, jestli vám ne/došel bobkový list.

Spolu s Rohlíkem navíc zvládnete i rychlou urgenci a chybějící výbavu do školy vám přivezeme už za 2 hodiny! Větší děti (a dospělí) si můžou svůj seznam zapisovat rovnou do nákupního košíku a jednoduše naráz vše objednat.

Zrušte brzdy

Jsou úkony, které vám nebo dětem problémy nedělají, a pak takové, kdy je potřeba dotyčného (i sebe samotného) k něčemu trochu dokopat. Tak třeba snídaně. Někdy trvá dětem 40 minut, než snědí půlku rohlíku, což má za důsledek odjezd následujícím autobusem, pozdní příchod na poradu a další kolotoč detailů, který se jednou brzdou roztočil.

Možná bude třeba vstávat dříve a chodit spát později… Nebo kupovat jogurty, které do potomků „zahučí“ rychlostí blesku. Důležité je si uvědomit, co jsou právě ty činnosti, které vás brzdí, a zapátrat po řešení. Může být i motivační. Co třeba dávat dětem pokaždé samolepku za to, když se nasnídají do 20 minut? Když se budou týden oblékat bez řečí, vezmete je o víkendu do trampolínového centra nebo je odměníte drobnou hračkou. Objednáte se na thajskou masáž, když sami zvládnete týden vstávat bez dvacetiminutového projíždění sociálních sítí…

Usnadněte si život

Nejezděte pořád ve stejných kolejích: přemýšlejte, čím si můžete život usnadnit. Možná je jiná cesta do školky efektivnější, možná se můžete střídat ve vyzvedávání z družiny se sousedkou, možná… Je takových „možná“, které se můžou vyplatit, když se nebudete bránit zkusit něco nového. Nechte si život usnadnit službami, které fungují. Třeba nový věrnostní program klubu Rohlíček pro rodiny s dětmi do 12 let nabízí dopravu zdarma, akce a slevy na vybrané produkty nebo třeba vrácené kredity za nákup. A s registrací zdarma! 

Připravte vše večer

Od úkolů po oblečení přes usušené listy. Všechno, co můžete, připravte už večer. Nechte si u vchodu vždycky krabici, do které budou všichni ukládat to, co nesmí zapomenout druhý den vzít do školy nebo práce. Dětem večer chystejte oblečení vždycky na stejné místo, aby odpadly otázky: „A kde je to tričko?“ 

A školní rok zvládnete levou zadní!

Doporučené články