To nejlepší z italské kuchyně

Italská kuchyně je právem řazena mezi nejlepší na světě. Je zdravá, lehká a chutná dospělým i vybíravým dětem. Tak se pojďte inspirovat recepty Romana Vaňka a pusťte se do vaření.

Nenechte se utáhnout na vařené nudli a nachystejte si doma opravdovou Itálii. Na náhražky zapomeňte, kvalitní suroviny jsou prostě základ každé kuchyně, tu italskou nevyjímaje. Snad nejtypičtější surovinou jsou těstoviny, kterých tato země dala světu nespočet druhů. Na Rohlíku najdete všechny tvary, na jaké si jen vzpomenete, včetně řemeslných kousků, které se stále vyrábí poctivě ručně. Tak je nezapomeňte včas sundat z plotny, aby byly al dente!

Surovin používají spíše méně než více, takže jednotlivé chutě dobře vyniknou. Ve výčtu těch nejtypičtějších nesmí chybět čerstvá rajčata, bylinky a olivový olej. Původ tu má i mnoho celosvětově známých sýrů – uzrálé pecorino z ovčího a parmezán z kravského mléka mají i chráněnou značku původu. Z Itálie pochází i mozzarella, tradiční mladý sýr z buvolího (dnes často i z kravského) mléka a jemný krémový sýr, mascarpone, který je oblíbený hlavně jako přísada do dezertů.

A u dezertů ještě zůstaneme. Už jste ochutnali třeba takové tradiční gelato? To je oproti klasické zmrzlině výrazně méně tučné, má hustší konzistenci a teplota servírování je vyšší než u zmrzliny, takže se jeho chuť naplno rozvine.

A čím všechny ty dobroty zapít? Vsaďte na víno, jehož je Itálie jedním z největších producentů. Vinařské oblasti se rozprostírají po celé Itálii, takže vína jsou tu mimořádně rozmanitá. Na své si přijdou milovníci lehkých vín i těch plných.

 

Tyhle recepty musíte vyzkoušet

Už se vám sbíhají sliny? Výborně, je čas mrknout na recepty, které pro vás vymazlil Roman Vaněk. Pro lepší představu, jak celý proces přípravy vypadá, je můžete zkouknout i jako video. Suroviny nemusíte složitě shánět, hned pod receptem jsou připravené na to, abyste je mohli vložit do košíku.

 

 

 

Pizza Margherita

Nejoblíbenější italská pizza má přesah i do historie. Pod tímto názvem ji na počest italské královny upekl známý neapolský pekař už v roce 1889. Že suroviny, konkrétně (zelená) bazalka, (bílá) mozzarella a (červená) rajčata, připomínají italskou trikolóru, tak není náhoda. Vy k její přípravě poddané potřebovat nebudete, mrkněte na recept a sami uvidíte, že to zvládnete raz dva.

 

 

Těstoviny s pestem

Název této zelené pasty pochází z italského slova pestare, což v překladu znamená tlouct. Dříve se pesto totiž připravovalo tak, že se bazalkové listy pořádně rozdrtily v mramorovém hmoždíři, do kterého se pak přidaly i zbylé suroviny – parmazán, pecorino, piniové oříšky, česnek, sůl a pepř. Ty mají na svědomí jeho nezaměnitelnou chuť. Správnou konzistenci pak pesto získá díky olivovému oleji, který navíc působí i jako konzervant. Hmoždíř ale můžete nechat klidně uklizený, v receptu se dozvíte, jak si přípravu zjednodušit.

 

 

Lasagne s boloňským ragú

Co by byla italská kuchyně bez lasagní, že? A přesto podle některých pramenů mají původ na britských ostrovech. Ty tradiční italské, jak je známe dnes, se dělají z tlustých plátů těstovin, boloňského ragú a bešamelu. Jaké suroviny budete potřebovat, a jak připravit lasagne vymazlené v každé vrstvě, se dozvíte v receptu.

 

 

Tiramisù

Asi byste nenašli nikoho, kdo o tiramisù alespoň neslyšel. V žebříčku nejoblíbenějších dezertů je totiž zatraceně vysoko. A to jeho moderní podoba není na světě zas tak dlouho, vznikla až v 70. letech minulého století. Název doslova znamená „povzbuď mě“, kromě pořádně výživného mascarpone se totiž k jeho přípravě používá i silná káva.

 

Zasoutěžte si s Rohlíkem o nákup za 1 000 Kč

Uvařte si Itálii podle receptů na Rohlík Chef a pochlubte se na Instagramu svým výtvorem, u kterého nezapomeňte přihodit hashtag #rohlikchef. Zařadíte se tím do soutěže o nákup v hodnotě 1 000 Kč. Přejeme vám dobrou chuť a hodně štěstí!

Doporučené články