Duel: Farmářský jogurt vs. velkovýroba

Jogurt. Důležitý zdroj živočišných bílkovin a oblíbená surovina v teplé i studené kuchyni. Co by měl obsahovat a jaký je rozdíl mezi klasickým a farmářským?

Jogurt a jeho přínos pro naše zdraví

Mléčný výrobek, bez kterého si většina z nás neumí představit den. Vyrábí se kysáním mléka pomocí fermentačních bakterií a tělu dodává spoustu vitamínů. Zejména vitamínů A, B, a pak také D, který potřebujeme přes zimu doplnit. Díky probiotickým bakteriím, které dokáží srovnat trávení do latě, se jogurt řadí mezi funkční potraviny. Tedy potraviny, které mají příznivý účinek na lidské zdraví.

 

Jak poznat rozdíl mezi farmářským a tím z velkovýroby?

Jak ten z velkovýroby, tak i farmářský jogurt vznikají z pasterovaného mléka. Zatímco klasický jogurt je stejný po celý rok, u farmářského je chuť pokaždé jiná. Čím to je? Klasický jogurt se dodatečně upravuje tak, aby měl vždy stejné procento tuku – buď odstředěním nebo přidáním. Farmářský tento proces nepodstupuje, takže v létě, kdy se krávy pasou, je méně tučný, v zimě je naopak hutnější.

Jogurty z velkovýroby bývají homogenizované, což v překladu znamená, že se ošetří tak, aby se smetana neoddělovala od mléka. Kromě estetiky to má vliv i na trvanlivost, která se prodlužuje. Ale vše má i svá proti – u homogenizace je to pak horší stravitelnost. Farmářský poznáte už podle oka tím, že má na povrchu „zátku“ ze smetany. Pokud tedy chcete méně tučný jogurt, stačí ji oddělit lžičkou.

 

 

Co by jogurt (ne)měl obsahovat

Aby byl jogurt jogurtem, musí obsahovat pouze mléko a mléčné kultury. Ovocné jogurty pak ještě ovocnou složku. Vše ostatní tam být nemusí, ale ne vždy jsou další přísady škodlivé. Třeba mléčná bílkovina nebo sušené mléko jsou neškodné přísady, které udělají jogurt oku atraktivnější. Jakákoli chemie nebývá potřeba. Pokud hledáte čerstvý přírodní produkt, ten s několikařádkovým složením to nebude.

Přírodní jogurty z jižních Čech

Pro přírodní jogurt nemusíte daleko. V souladu s ekologickým zemědělstvím se vyrábí i farmářské jogurty na farmě Struhy v jižních Čechách. Chovají tam několik plemen dojnic, z nichž stojí za vypíchnutí zejména brown swiss, jejichž mléko je velmi kvalitní a lépe stravitelné pro člověka. V létě se všechny krávy pohybují volně po pastvinách, díky čemuž mají mléko i mimořádně chutné.

Jogurt v teplé i studené kuchyni

Sice je jogurt dobrý i samotný, ale v receptech Romana Vaňka je přímo neodolatelný. Neotřelou kombinaci můžete ochutnat v okurkovém salátu s jablky, do kterého kromě jogurtu patří ještě řapíkatý celer, troška kopru, pažitky, citron a koření. Na sladko ho pak musíte vyzkoušet s lívanci a banánem.

 

 

Doporučené články