7 blahodárných účinků chřestu na vaše zdraví + tipy na recepty

Co je dobré, to nemůže být zdravé? Ale kdeže! Chřest zvládá obojí na jedničku, přesvědčte se sami.

1.  Budete štíhlí jako proutek chřestu

Chřest je výjimečná potravina, která vám může pomoct při dietě. Díky svému vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny se budete totiž po jídle cítit dlouho sytí a nepůjdete hned lovit něco na svačinu. Navíc díky jeho nízké kalorické hodnotě si ho můžete naložit na talíř větší porci, aniž byste měli výčitky.

2. Pro zdravé ledviny a močový měchýř

Pokud trpíte častými infekcemi močových cest, ledvinovými kameny nebo zadržováním vody v organismu, pak byste určitě měli chřest zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje látky s diuretickými účinky, a tak se postará o zdraví močového měchýře i ledvin, a navíc vás zbaví nadbytečné vody, kterou v těle můžete zadržovat. Což může vést i k tomu, že shodíte nějaké to kilo, kterého jste se ne a ne zbavit.

 

3. Kam nechodí slunce, tam chodí chřest

Tahle zázračná zelenina v sobě skrývá také spoustu mikronutrientů. Například vitamín A, který pečuje o zdraví kůže, zraku, ale také působí proti rakovinotvorným buňkám. Stejně tak je bohatým zdrojem vitamínu C, který stojí za tvorbou kolagenu a přispívá k pružnosti a pevnosti pojivových tkání. Nesmíme opomenout ani vitamíny E nebo K, které se starají o zdraví srdce i kostí. Dále obsahuje vitamín B6, vápník, hořčík, jód, železo i velmi důležitou kyselinu listovou.

4. Pro lepší trávení

Trápí vás špatné trávení? I s tím vám může chřest pomoct. Je lehce stravitelný a obsahuje vysoký podíl rozpustné a nerozpustné vlákniny, která působí jako všelék pro střeva. Jeho prebiotické oligosacharidy, které bývají v běžné stravě často podceňované, se starají o to, aby střevní mikroflóra správně pracovala a zajišťovala růst prospěšných bakterií.

 

5. Pro zdravý vývoj miminka

Ani nastávající maminky by neměly zapomenout na chřest. Proč? Obsahuje totiž velké množství kyseliny listové, která je potřebná v průběhu těhotenství pro správný vývoj plodu. Pokud tedy budete chřest konzumovat pravidelně, můžete se vyvarovat rizikům, které způsobuje právě její nedostatek. A navíc díky železu podporuje i krvetvorbu, takže se vyhnete těhotenské chudokrevnosti.

6. Chřest je srdeční záležitost

Nejenže má skvělé účinky na krvetvorbu, chrání malé cévky před popraskáním, ale zlepšuje i okysličení mozku a dalších orgánů. Může pomoct i při vysokém krevním tlaku, se kterým se potýká nemalé procento západní populace.

7. Chřestem proti rakovině

I rakovině se chřest umí postavit čelem. Skrývá v sobě látku glutathion, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který hraje významnou roli i v imunitním systému, kde dokáže bojovat s volnými radikály. A v souhře s vlákninou může působit nejen proti rakovině střev, jater, ale třeba i kostí.

 

Tipy na vaření

Naštěstí má chřest tu výhodu, že je nejen zdravý, ale také chutný. Že si na jeho přípravu netroufáte? Není to nic složitého, vážně. Pojďte mrknout na to, co z bílého a zeleného chřestu můžete vykouzlit. A jaký že je mezi nimi rozdíl?

Bílý chřest je nejjemnější ze všech. Připravit si ho můžete třeba s lahodnou máslovou strouhankou. Nezapomeňte ho ale oloupat, i když je jemný, jeho slupka je poměrně silná.

Aromatičtější je zelený chřest a, na rozdíl od bílého, ho většinou není potřeba loupat. A co z něj uvařit? Doporučujeme vyzkoušet chřestové risotto nebo salát s rajčaty a ořechy podle receptů Romana Vaňka. Oba chřesty budou perfektní v polévce nebo polité jemnou holandskou omáčkou. Kromě zeleného a bílého ale můžete ochutnat i chřest fialový. Ten má výrazné aroma, a stejně jako zelený není potřeba ho loupat celý, většinou postačí jen spodní část.

Chřest s máslovou strouhankou
Chřestové risotto
Salát z chřestu, rajčat a ořechů
Chřestová polévka
Chřest s holandskou omáčkou

 

Jak vyzrát na vaření chřestu si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků.  

Doporučené články