Jak na grilování: Marinování masa s videoreceptem

Počasí i současná opatření přejí posezení na zahradě. A to by bylo, abyste tam seděli bez grilu! Jak z grilovaného masa získat to nejlepší? Marinádou! Tak se pojďte mrknout na to, co v ní nesmí chybět.

Proč vlastně marinovat?

Chcete z grilu sundat dokonale měkké a křehké maso s vyváženou chutí? Tak přesně proto ho nejdřív nechte pořádně poválet v marinádě. Díky ní do sebe natáhne chuť a stane se křehčím. A když se vám to povede správně, zkrátíte si i dobu tepelné úpravy. Marinovat ale samozřejmě nemusíte jen maso, chuť to vylepší i zrajícím sýrům a zelenině.

Základ každé dobré marinády

Marinádu si můžete ladit podle svých chutí, přidávat i ubírat, ale jsou tři věci, bez kterých to ani nezkoušejte. Základní ingrediencí do marinády je olej, nejčastěji se používá olivový. Ten pomůže s přenosem chutí do masa a také s tím, aby se maso nepřipeklo. Dále tam patří něco kyselého. Může to být citron, ocet, bílý jogurt nebo hořčice. Dokonce můžete použít i pomerančový nebo brusinkový džus. Kyselá složka se postará o to, aby naložené maso pěkně zkřehlo. U sýrů ji ale naopak doporučujeme vynechat, aby se chutě netloukly. Do třetice všeho marinovaného použijte sůl. A to nejen pro dodání chuti, sůl pomůže s tím, aby bylo maso křehčí.

 

Čím dochutit?

Snad ke všem druhům masa se hodí čerstvé bylinky. Rozmarýn, bazalka, tymián, máta, petržel, oregano, ale i šalvěj a levandule. Aby se ale při grilování nespálily, raději je z masa před tepelnou úpravou odstraňte. Použít můžete samozřejmě i sušené bylinky nebo kořenicí směsi. Třeba takové kuřecí si vyloženě rozumí se směsí s paprikovým základem. Mořské plody lépe chutnají jen lehce ochucené – vhodné jsou jemné bylinky jako petržel nebo estragon. Hovězí a vepřové naopak snese i větší nálož chutí. Do marinád tak můžete přidat česnek, BBQ omáčky i různé destiláty. Za vyzkoušení rozhodně stojí pikantní medovo hořčičná-marináda podle receptu Romana Vaňka. Všechny suroviny do marinád najdete samozřejmě u nás na Rohlíku. A pokud si ji nechcete připravovat od píky, kryjeme vám záda i hotovými marinádami.

Záleží na čase marinování?

To si pište! Zelenině stačí jen zběžná marinádová koupel. Světlé maso, jako ryby nebo kuřecí, si vystačí přibližně s hodinou ve společnosti marinády. Tužší maso, jako vepřové a hovězí, potřebuje času o něco víc. Nejlépe uděláte, když ho necháte naložené přes noc v lednici. Jehněčímu, ale i zrajícím sýrům, uděláte nejlepší službu, když je necháte koupat dva až tři dny. Dobré věci prostě neuspěcháte.

Doporučené články