Z pole rovnou na stůl: Zázračná kedlubna

Královna košťálové zeleniny, kterou díky její nasládlé chuti milují i ti, kteří se zelenině jinak vyhýbají. Proč je tak skvělá a co si z ní můžete připravit?

Tato nenápadná zelenina z čeledi brukvovitých dorůstá do výšky až půl metru. Samozřejmě včetně listů. Samotná hlíza, kterou běžně konzumujeme, má okolo 10 až 15 centimetrů. Věděli jste ale, že jíst můžete i listy? Dokonce je v nich víc vápníku a céčka než v hlíze.

Ve své původní formě se v přírodě už nevyskytuje, a určit, odkud pochází, je spíš tak trochu hádání. Podle historických pramenů si na ní ale pochutnávali už obyvatelé starého Říma a díky mořeplavcům zavítala i do Indie, kde se stala součástí místního jídelníčku. Čím si získá i vás?

Proč kedlubnu zařadit do jídelníčku

Pravidelná konzumace kedlubny s sebou nese spoustu benefitů. Je bohatá na vitamíny, obsahuje celou řadu minerálů a má vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny. S čím konkrétně pomůže?

  • Pokryje denní dávku vitamínu C – chcete udržet imunitu v chodu? Kedlubna vám na stole nesmí chybět.
  • Pomůže s hubnutím – obsahuje 50 kalorií na 100 g a spoustu vlákniny k tomu.
  • Bojuje proti rakovině – stejně jako ostatní košťálová zelenina, obsahuje i kedlubna isothiokyanáty, které snižují riziko rakoviny.
  • Nezvedne vám tlak – jedna kedlubna obsahuje 25 % doporučené denní dávky draslíku, který je nezbytný pro správnou funkci srdce a pro udržení zdravých hodnot krevního tlaku.
  • Lépe uvidíte – díky množství vitamínu A chrání vaše oči před poškozením a stará se o jejich zdraví.
  • Nezlomí vás Kedlubna obsahuje vápník, který je nezbytný pro silné kosti a pomáhá také při prevenci osteoporózy.
  • Nebude vám dělat vrásky na čele – obsažené céčko podporuje produkci kolagenu, který je nezbytný pro pevnou a zářivou pleť.

S kedlubnou v kuchyni

Nejlepší kedlubna je ta čerstvě sklizená. Je šťavnatá, křehká a o dřevnatosti se jí ani nezdálo. Dát si ji můžete jen tak syrovou, nebo si z ní připravit třeba kedlubnové zelí s cibulkou vysmaženou na sádle. S mladou kedlubnou to půjde raz dva. Další recept, který si pro vás připravil Roman Vaněk, je kedlubnová polévka. Na tu kromě kedluben budete potřebovat vývar, smetanu, cibuli, máslo, trošku mouky, soli a koření. Na Instagramu se pak můžete pochlubit pod #rohlikchef, jak se vám to povedlo.

Kedlubnové zelí
Kedlubnová polévka

 

Doporučené články