Skladujte a servírujte víno jako profík – poradíme, jak to

Nalijme si čistého vína. Většina z nás koupenou láhev šoupne do spíže nebo do lednice a servíruje bílé i červené ve stejném skle. A není to trochu škoda? Správné skladování a vhodné servírování vám umožní si víno vychutnat ještě o kapku víc. Tak pojďte nasát praktické informace a pak je rovnou můžete i prakticky vyzkoušet.

Jak víno správně skladovat

Že se vína mají nejlépe ve vinném sklípku je sice hezké, ale moc vám to nepomůže. Jak tedy víno správně skladovat v domácích podmínkách?

V panelákovém bytě to na archivaci úplně není, přesto není problém vína krátkodobě skladovat tak, aby nic neztratila na kvalitě. Co tedy dodržet?

  • Láhev s vínem skladujte naležato. Korek totiž pracuje správně, jen když je ponořený. Zabrání přístupu kyslíku a víno vám nezačne oxidovat.
  • Láhve skladujte v temnu. Sluneční paprsky víno zahřívají a UV paprsky mu škodí.
  • Přes korkový uzávěr může víno nasávat okolní pachy, proto pozor na to, co dělá láhvi společnost.
  • S vínem zbytečně nemanipulujte, minimalizujte otřesy a vibrace. Víno by totiž mohlo přijít o svůj charakteristický buket.
  • V ideálním případě se pohybuje teplota skladování okolo 11 °C. Toho ne všude docílíte, dodržte ale aspoň to, že najdete místo, které je chladnější než zbytek bytu a nejsou v něm žádné markantní teplotní výkyvy. Vždy je lepší o něco vyšší teplota než nižší, ale ne za cenu velkých výkyvů.
  • Ideální vlhkost je okolo 65 %. Opět se nic neděje, když budete mít o něco méně nebo více. Vyloženě nízká vlhkost má za příčinu vysychání, vysoká pak vadí zejména kvůli plísním, které ale než samotné víno, poškodí spíše etiketu.

 

Krátkodobě není problém víno skladovat v lednici, ale myslete na to, že ho musíte vyndat před podáváním dříve, aby se stihlo zahřát na požadovanou teplotu. Stejně tak je u lednice problém v otřesech, kterým se nevyhnete při každém otevření a zavření. Také hrozí, že víno natáhne okolní pachy. Pokud kupujete víno ve větším než malém množství a rádi byste ho skladovali dlouhodobě, stojí rozhodně za zvážení pořízení domácí vinotéky.

My v Rohlíku víme, že skladování je pro zachování kvality zásadní, proto vybraná vína skladujeme v kartonech, kde mají tmu, a také si v nich hezky poleží, aby jim nevyschl korek.

 

 

Jak správně servírovat víno – záleží na sklence i na teplotě

Bílé z lednice a červené v pokojové teplotě? Pojďme tenhle mýtus zbořit a užít si vína, jak se sluší a patří.

Aby mělo víno při podávání optimální teplotu, je dobré ho vychladit o 2 °C níž, nalitím do sklenky v pokojové teplotě získá požadovanou teplotu. Pokud jste víno nestihli vychladit, nikdy se nesnažte dohnat to na poslední chvíli pomocí kostek ledu. Poslali byste k ledu vše, kvůli čemu jste si víno chtěli vychutnat. Teplotním šokem se ztrácí aroma, barva a víno bude mdlé.

O sklenkách obecně

Víno vám bude nejlépe chutnat z tenkostěnného, nebroušeného a nezdobeného skla. Tvar je vždy tulipánový, protože se v něm lépe koncentrují aromatické látky a rozvíjí buket. Sklenky mají stopku, za kterou se drží, aniž by docházelo k zahřívání vína. Také jakékoli zbarvení skleniček je zbytečné a akorát by vám bralo radost z přirozené barvy vína. Na vyšší úroveň pití ještě posunete, pokud bude mít vaše sklenka broušený okraj místo zaobleného. Jen tak neminete žádnou část jazyka, když budete koštovat.

Bílá vína

Skleničky na bílé víno mají menší kalich. Bílé víno se konzumuje při teplotě 8 až 10 °C, a aby si uchovalo optimální teplotu, je lepší dolévat po menších dávkách, ale častěji. Plná aromatická vína se pijí o něco teplejší, a to o teplotě 13 až 15 °C. Sklenice má baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se zužuje. Díky tomu se v ní mohou správně kumulovat aromatické látky.

Růžová vína

Růžové víno je na tom se skleničkou stejně jako bílé. I teplota konzumace je podobná, a to 11 až 13 °C.

Červená vína

Červená vína jsou aromatičtější, čemuž dávají vyniknout větší sklenice ve tvaru koule s širším kalichem. Mají kratší nožku než sklenice na bílé a růžové víno. Lehká červená si užijete při teplotě 13 až 15 °C, těžší o trošku teplejší, ideálně okolo 16 až 18 °C.

Šumivá vína

Prosecco, šampaňské nebo cava? Všechna šumivá vína si nejlépe vychutnáte pořádně vychlazená – a to na teplotu okolo 3 až 5 °C, aby při podávání měla teplotu mezi 6 až 8 °C. Nejlepší je vychladit vína v lednici, kde je na to dost času, šokové zchlazení v mrazáku není vhodné. Pít byste je pak měli zásadně z flétny, kterou naplníte přibližně do poloviny. Krásně se v ní vyjímají bublinky a déle v ní vydrží.

Jak už bylo naznačeno, prosecco, cava i nejznámější šampaňské patří do jedné skupiny. Všechno jsou to šumivá vína – liší se ovšem výrobním postupem, ale i svým původem. Zatímco pravé šampaňské pochází z oblasti Champagne ve Francii, cava pochází ze Španělska, nejčastěji z Katalánské oblasti. Kolébkou prosecca je pak Itálie.

 

 

Doporučené články