10 zajímavostí z vietnamské a thajské kuchyně

Lehké, zdravé a barevné. Vietnamská a thajská jídla zaujmou chutí i na pohled. A díky oblibě fermentované rybí omáčky nezůstane pozadu ani čich. Pro Evropana je intenzivní vůně při prvním setkání možná trošku příliš výrazná, ale pár soust a obavy jsou pryč. Jaké zajímavosti tato část asijské kuchyně skrývá?

1. Čerstvé a lokální

Vietnamská i thajská kuchyně si potrpí na čerstvé lokální suroviny. A tak není divu, že každý kraj má svoje speciality podle toho, jaké suroviny se tam zrovna pěstují. Naštěstí si doma můžete připravit pravou Asii, i když naše podnebí exotickým plodinám nepřeje. Z Rohlíku vám dovezeme místní ovoce i zeleninu až ke dveřím.

2. Bez koření ani ránu

I koření se tu používá raději čerstvé než sušené. Nesmí chybět chilli, koriandr, citronová tráva nebo třeba zázvor. A co není čerstvé, najdete ve formě past a omáček. Nejznámější omáčka je rozhodně ta rybí, kterou najdete ve většině pokrmů. Jak chutná, můžete rovnou vyzkoušet v receptu na kuřecí satay s arašídovou omáčkou nebo v salátu s hovězím masem Bun bo nam bo.

3. Rýže na všechny způsoby

Místní klima je pro pěstování rýže ideální. Thajsko a Vietnam jsou na prvních místech v exportu rýže do celého světa a v konzumaci také nezůstávají pozadu. Kromě samotné rýže jsou oblíbené přílohy z rýžových nudlí na všechny způsoby. Rýže se také používá k výrobě mouky, sladkých moučníků, octa, oleje, pálenky i rýžového papíru, který je nezbytnou součástí oblíbených Nem cuon závitků.

4. Polévka jako hlavní chod

Polévky tu plní funkci hlavního chodu. Porce jsou to opravdu pořádné, takže se nebojte, že byste měli po polévce hlad. Nejznámější vietnamskou polévku Pho Bo si můžete uvařit i sami podle receptu, který najdete na Rohlik Chef.

5. Elementy v kuchyni

Vietnamská kuchyně uznává filozofii pěti elementů, tedy pěti základních chutí. Železo zastupuje ostrou chuť, dřevo kyselou, oheň hořkou, voda slanou a země sladkou. Každé jídlo pak odráží minimálně jeden z těchto elementů.

6. Rybí omáčka místo soli

V asijské kuchyni se nepoužívá sůl jako samostatné dochucovadlo, zato když je v rybí omáčce, to je jiná! Rybí omáčka je podstatnou součástí thajské i vietnamské kuchyně. Zastupuje chuť umami a dává pokrmům nezaměnitelnou chuť a také aroma. Vyrábí se kvašením nasolených ančoviček či jiných ryb ve velkých dřevěných kádích. Takové kvašení trvá i několik měsíců.

7. Příbor bez nože

Asi vás nepřekvapí, že většina pokrmů se konzumuje hůlkami. Ale i tady narazíte na příbor. Akorát oproti našim zvyklostem se skládá jen z vidličky a lžíce. Nůž nehledejte. Naštěstí jsou pokrmy připravené tak, že je krájet nepotřebujete.

8. Hůlky nezapichovat!

Naučit se jíst hůlkami je jedna věc, další záludnosti číhají po skončení jídla. Hlavně ať vás nenapadne zapíchnout je, ve Vietnamu i dalších asijských zemí je toto gesto spojené s pohřebními rituály. Až dojíte, položte hůlky vodorovně na talířek, který je pod miskou nebo je položte na hranu misky.

9. Sýr a uzeniny tady nehledejte

Zatímco Evropa je sýrovou velmocí, asijská kuchyně sýry prakticky nezná. Stejně tak mléčné výrobky, uzeniny nebo paštiky tu nejsou vůbec typické. Ochutnat ale můžete spoustu jídel, která jsou pro změnu poměrně bizarní pro nás, z těch stravitelnějších je to třeba různý hmyz nebo hadí maso.

10. 7 z 50 nejoblíbenějších jídel je thajských

Na základě průzkumu, kterého se účastnilo 35 000 lidí vydala americká televize CNN seznam 50 nejchutnějších jídel z celého světa. Thajská kuchyně jich tam měla zastoupených rovnou 7! Tak si pojďte rovnou nějaké uvařit a vychutnat.

Doporučené články