10 zajímavostí o japonské a korejské kuchyni

Pestré barvy, čerstvé suroviny a rýže na všechny způsoby. A také hlasité srkání a konzumace sushi rukama. Jaké další zajímavosti skrývá japonská a korejská kuchyně? To se hned dozvíte.

Povýšení jídla na lék

Japonská i korejská kuchyně patří mezi ty nejzdravější na světě. Pokrmy jsou lehké a obsahují vyvážený poměr živin. Korejci dokonce považují jídlo za lék pro tělo i ducha, takže se není čemu divit. Možná i proto se tu tak často objevují fermentované pokrmy, které proberou imunitu jak nic jiného. Tradičním všelékem je pak oblíbená Miso polévka.

Fermentace jako národní dědictví

kimchi

Nenajdete jiné země, které by fermentované potraviny používaly s takovou samozřejmostí. Sójová omáčka nebo miso pasta mají v Japonsku nezastupitelné místo. Korea má pro změnu fermentovaný zeleninový salát – kimči – rovnou jako národní jídlo. Kromě toho nesmí téměř v žádném receptu chybět ani guchujang, tradiční fermentovaná chilli pasta.

Estetika jako důležitá součást stolování

Jako by nestačilo, že jsou asijská jídla chutná a zdravá. Ještě k tomu dobře vypadají! Zejména v Japonsku si na estetiku opravdu potrpí. Podle tradic totiž věří, že jídlo má oslovit všechny smysly.

Jídlo, které se vás pokusí zabít

Máte pro strach uděláno? V Japonsku můžete zabrousit do adrenalinové gastronomie při objednání pokrmu ze čtverzubce, ryby s japonským názvem fugu. Jed obsažený v jejích částech je až 200× silnější než kyanid. Připravovat čtverzubce tak může jen licencovaný kuchař, který se postará o to, aby to nebyla vaše poslední večeře. Svoje nebezpečné jídlo má i korejská kuchyně, tam strávníkovi nehrozí otrava, ale udušení, které není nijak lákavější. Tradiční pokrm sannakji sestává z mladých chobotnic, jejichž chapadla se na talíři ještě hýbou. Stačí špatně přilepená přísavka v krku a mrzení je na světě.

Ať vás u jídla jde slyšet

Zatímco u nás schytáte za srkání polévky pohoršené pohledy, tady se do toho můžete, nebo spíš musíte, pořádně opřít. Je to totiž slušnost! Čím hlasitější budete, tím větší pochvalu kuchaři vyjadřujete.

Vynálezci páté chuti

Sladká, slaná, hořká a kyselá byly málo. Proto Japonci objevili chuť pátou, která nese jméno umami, což by se dalo přeložit jako delikátní. Popsat ji je těžké, není to chuť jako taková. Umí ale zvýraznit a spojit ostatní chutě. Pokrmy, které ji obsahují, jsou tak trošku návykové. Vyzkoušet si to můžete sami u receptu na smažená kuřecí křídla v omáčce teriyaki.

Sushi nebo kimbap?

S japonskou kuchyní si pravděpodobně hned spojíte sushi. Ale věděli jste, že podobný pokrm má i korejská kuchyně? Jmenuje se kimbap a patří mezi neoblíbenější tamní rychlé občerstvení. Zatímco u sushi se do rýže přidává ocet, u kimbapu se používá sezamový olej. Rozdíl je i v náplni. V Japonsku preferují syrové ryby, v Koreji se rolky plní spíš vařenými nebo nakládanými surovinami.

Nejsou hůlky jako hůlky

Hůlky najdete napříč východoasijskou kuchyní. Ty japonské jsou nejčastěji jednorázové – vyrobené z bambusu či plastu. Tvarově jsou kratší a tenčí než čínské hůlky a taky bývají špičatější. Špičatost pomáhá při odstraňování kostí z ryb, kterých se v Japonsku jí opravdu hodně. Korejské hůlky jsou nejčastěji z kovu, důvod to má prostý, prostě jim tam neroste tolik bambusu. Kromě hůlek používají Korejci i lžíci. Nikdy ale ne zároveň s hůlkami.

Na sushi s hůlkami nechoďte

Máte občas chuť u sushi zahodit hůlky a vrhnout se na jídlo rukama? Příště to rovnou udělejte. On to totiž vůbec není prohřešek, naopak! U nigiri a maki je to žádoucí. Ale jen když máte čisté ruce, právě proto byste měli v restauraci dostat vlhký ručník na omytí rukou. A co rovnou zkusit přípravu lososového nigiri a maki doma? Nebo raději avokádové maki? Vše navíc s videoreceptem.

Nepřejídat, ale dojídat

V Japonsku není přejídání obvyklé. Nejí se tu do polosyta, ale do 80 % sytosti. Množství jídla, které se do vás vejde ale promyslete předem. Nedojedené jídlo na talíři by si mohl kuchař vzít osobně. Ovšem když si japonské recepty vyzkoušíte doma, tak se žádného trapasu bát nemusíte.

Korejská i japonská kuchyně toho nabízí opravdu mnoho. Na všechny ty úžasné kombinace a chutě týden rozhodně nestačí! Na Rohlíku si je proto můžete užít 365 dní v roce. Prostě kdykoli vás přepadne chuť na poctivou Asii, jsme připraveni přispěchat se surovinami až ke dveřím.

Doporučené články