Jak na masopustní oslavy a zabijačkové hody doma?

Zabijačkové hody, masky a bujaré oslavy. Masopust se u nás slaví už od středověku. Nenechte si proto současnou situací zkazit náladu a připravte si pravé masopustní hody pěkně doma.

Masopustní období tradičně začíná 6. ledna, po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, tedy do začátku čtyřicetidenního velikonočního půstu. Od 13. století se v Čechách a na Moravě masopust slavil poměrně bujaře. Oslavy, svatby a zabijačky byly na denním pořádku. Co jiného také v zimě dělat?

Co je vlastě masopust?

Původně pohanský svátek byl spojován s oslavami konce zimy. I když se jeho přesné datum určuje podle Velikonoc, rozhodně nepatří mezí církevní svátky. Masopustní oslavy byly na církevní poměry přeci jen trošku moc bujaré. Přejídání, převlékání do kostýmů a nestřídmé pití alkoholu se církvi natolik nelíbilo, že se svátek snažila dokonce vymýtit.

Oproti dřívějším dobám jsou dnešní masopustní oslavy přeci jen slabý odvar. Do 19. století se mládež bavila stínáním kohouta, kterému ještě stihli přečíst výčet jeho hříchů. Jinde kohouta poslepu umlátili cepem. Shazování kozla z radniční věže, trhání hlav husám, to je jen část zvyků, nad kterými se dřív nikdo nepozastavil.

Tradice, které se dochovaly dodnes

V současnosti si masopust spojíme hlavně se zabijačkou, poctivým jídlem, tancem a maskami. Už se neslaví celé období, ale jen poslední dny. Konkrétně Tučný čtvrtek, u kterého není místo na střídmost – jí se a pije tak, abyste načerpali sílu na celý rok. Největší zábava pak začíná Taneční nedělí a oslavy vrcholí při Maškarním úterý.

U masek se fantazii meze nekladou. Mezi ty tradiční pak patří medvěd s medvědářem, kobyla a ras, kominík, bába s nůší a ženuška, kterou představuje převlečený a přehnaně nalíčený muž. S maskami se chodilo po obchůzkách, odměnou bylo jídlo a pití. To vše jen do půlnoci, ani o chlup déle. Na bujaré oslavy to letos sice nevypadá, ale o pořádné zabijačkové dobroty nepřijdete, to se nebojte!

Zabijačkové hody i bez zabijačky

Masopust vlastně znamená opuštění masa před půstem. No a jak se lépe loučit než poctivými jelítky, ovarem a tlačenkou? K Tučnému čtvrtku prostě patří zabijačková hostina se vším všudy! Lepší čas na pečené koleno na tymiánu nebo krkovičku na pivě budete těžko hledat. Na přikusování to chce čerstvý křupavý bochníček. Nejlepší je samozřejmě ten domácí, třeba se smaženou cibulkou v těstě. Pokud jste od jara ještě nevypilovali svůj vlastní recept, inspirujte se těmi našimi. Jenže masopust, to není jen maso. Neodmyslitelně k němu patří i křehké koblížky. Ty pravé masopustní jsou samozřejmě dělané na sádle, ale zkusit letos můžete i z tvarohového těsta.

Maškarní průvod v obýváku

A že to bez masek není ono? Naprosto souhlasíme. Tradiční masopustní průvod sice prochází skrz město nebo vesnici, od domu k domu, kdo ale říká, že nebude stačit od místnosti k místnosti? Zapojte děti do výroby tradičních masek, nebo si vyberte už hotové.

Jakou masku vybrat?

Na konec dne můžete vyhlásit nejlepší masku a odměnit vítěze ještě nějakou tou extra dobrotou (nebo něčím ostřejším, pokud se zapojí i dospělí)! A o svoje výtvory, masky a převleky se podělte i s námi. Zasdílejte letošní masopust na Instagram s označením #masopustsrohlikem a porovnáme, jak se s tím kdo letos popasoval! ?

I když je letošní rok takový, jaký je, nenechme se připravit o naše tradice a zvyklosti. Jen si je možná trošku přizpůsobme. A když vy nemůžete na masopust, přivezeme my masopust za vámi!

Doporučené články