Pučálka, šumajstr a kočičí tanec aneb tradiční Velikonoce den po dni

Bez beránka, vajíček nebo koledování si Velikonoce dovede představit málokdo. Ale znáte i další tradiční pokrmy a zvyky? Ať už je venku situace jakákoliv, dopřát si tradiční a bohaté svátky alespoň na plně prostřeném stole můžete vždycky. Rádi vám s tím pomůžeme! A v novém článku přinášíme tipy na ty nejtradičnější pokrmy celého Velikonočního týdne. Zkusíte je letos také?

Velikonoční týden pěkně zblízka

Modré pondělí

První den pašijového týdne je zároveň poslední masopustní pondělí. Moc se o něm nemluví, aby ne, podle Bible se nic zajímavého nestalo. Někde se s ním ale pojí příjemná tradice, a tou je, že by se v tento den nemělo jakkoli pracovat. Jestli vám to projde, nevíme, ale za oživení tradic to rozhodně stojí!

Žluté úterý

Někdy také Šedivé úterý je spojeno s úklidem. Pokud se na něj také chystáte vrhnout, máme pro vás tipy, které vám to usnadní.

Škaredá středa

Den, kdy Jidáš zradil Ježíše s sebou nese soustu zvyků. Jedním z nich je samozřejmě pečení Jidášů. Na Škaredou středu by se nikdo neměl mračit, jinak by se taky mohl mračit všechny středy v dalším roce. Protože se stále ještě poctivě uklízelo a vymetaly se i komíny, říká se jí také Sazometná středa. 

Zelený čtvrtek

Původní název pochází z německého Greindonnerstag (lkavý čtvrtek), ze kterého se zkomolením stal Gründonnerstag (zelený čtvrtek). A když už byl jednou zelený, tak proč tomu rovnou nepřizpůsobit i tradice. Zelený čtvrtek tak znamená zelenou stravu, která člověku pomůže zůstat po zbytek roku zdravý. Detoxikace pěkně postaru. Mezi tradiční pokrmy patří například kočičí tanec, což je zapečená čočka, kroupy, česnek, cibule a majoránka, šumajstr, u kterého jen čočku vyměníte za fazole, nebo pučálka – osolený a opepřený naklíčený hrách opečený na másle.

Velký pátek

Pověry praví, že v den Kristova ukřižování se dějí magické věci. Nebylo radno nic půjčovat, protože půjčená věc by taky mohla být očarovaná. Ani pracím Velký pátek moc nepřeje – žádné praní prádla nebo rytí a okopávání se neslušelo. Pohov si můžete dát i v kuchyni, tento den je postní. Výjimku mají jen pokrmy z ryb.

Bílá sobota

Po postním pátku začíná to správné hodování! Na řadu přichází pečení velikonočních beránků a mazanců. Samozřejmě nebylo jen sladké.  K sobotě se tradičně váže velikonoční nádivka z vajec, uzeného masa, rohlíků a čerstvých kopřiv, petrželky nebo jiných zelených bylinek.

Boží hod velikonoční

Neděle je jako den vzkříšení hlavní den velikonočních oslav. Nosilo se sváteční oblečení, ideálně s novými částmi oděvu, probíhají bohoslužby a také se pořádně hoduje. Nesmí chybět polévka a beránek, ať už sladký nebo maso. K neděli také patří kynuté buchty a spousta dalšího jídla – co kraj, to jiné zvyky.

Velikonoční pondělí

Pondělí je ve znamení koledování a vajíček na všechny způsoby. Přidávají se do omáček, salátů, pomazánek, k masu, jedí se i plněná nebo smažená. A proč vlastně vejce? Protože zastupuje symbol nového života a znovuzrození.

A jak to mají jinde?

Máte chuť letos vyrazit na Velikonoce do jiných krajů alespoň na talíři? Inspirujte se tradičními pokrmy z celého světa.

  • Mämmi, finský dezert, na který potřebujete trochu trpělivosti. Na přípravu je totiž potřeba až pět dnů. Vyrábí se směsi žitné mouky a sladu, která se zapéká a pak několik dní odpočívá. Hotový dezert má téměř černou barvu a kašovitou konzistenci. Ale prý chutná lépe, než vypadá.
  • Fanesca je zdravá polévka z Ekvádoru, ve které nesmí chybět několik druhů luštěnin, brambory a někdy i rýže. Do hutné polévky nakonec ještě přijde vařené vejce. Po několika dnech hodování ne úplně dietními pokrmy, rozhodně přijde k duhu.
  • Hot Cross Buns z Velké Británie jsou to sladké kořeněné buchtičky dozdobené křížkem z moučné pasty. Jak už název napovídá, teplé chutnají nejlépe.
  • Tsoureki, tradiční velikonoční chléb z Řecka, připomíná trochu náš mazanec. Je ale méně sladký a přidává se do něj kmín, nové koření, skořice a vanilka. Je smotaný do kruhu s ozdobený vejci obarvenými na červeno. Červená tu symbolizuje Kristovu krev. Pokud chcete zkusit něco nového, co ale není až tak chuťově odlišné, rozhodně doporučujeme.

Ať už zvolíte typicky česká jídla, nebo se inspirujete za hranicemi, doufáme, že si je patřičně vychutnáte!

Doporučené články