Rubriky
Rohlíkovo

Jak vybrat správný špekáček

Na čarodějnice nebo v létě k táboráku, párkrát do roka si špekáček v našem jídelníčku místo najde! A sice nepatří mezi nejzdravější uzeniny, pokud si ale vybereme kvalitní produkt, není třeba se téhle typicky české pochoutce striktně vyhýbat nebo si ji zakazovat. Jak na výběr kvalitního špekáčku, vám rádi poradíme!

Svoje rady, tipy a zkušenosti s vámi sdílí nutriční terapeutka Mgr. Dagmar Pifková provozující dietologickou poradnu „Příběh kalorie“ pro děti i dospělé. Kromě vykonávané praxe v dietologické poradně se věnuji i dalším odborným aktivitám a projektům v rámci prevence nadváhy a obezity.

Jak na špekáček?

Důležité je si uvědomit, že náš český špekáček bychom neměli zaměňovat s různými náhražkami a levnějšími variantami jako jsou například opékáčky, buřty či grilovaný kabanos. Když víte, co kupujete, nenaletíte na špek nekvalitní produktům

Poctivý špekáček by měl obsahovat především vysoký podíl vepřového a hovězího masa. Na Rohlíku najdete vysoce masité špekáčky s obsahem masa i nad nad 80 %.  Pro děti vybíráme špekáčky s nižším obsahem soli (do 2 g / 100 g výrobku) a ideálně bez dalších přídavných látek.  Vybírejte špekáček bez strojově odděleného masa a obsah tuku by určitě neměl překročit 45 %. Jen takové produkty navíc smí nést označení špekáček

Příprava špekáčku

Neméně důležitá je i správná technologická úprava špekáčku, abychom předcházeli konzumaci nebezpečných karcinogenních látek. Všichni víme, že špekáček nepatří přímo do ohně a proto, aby se nám na povrchu nespálil a uvnitř důkladně prohřál, opekáme ho lehce nad plamenem

Kvalitní příloha 

Špekáček patří mezi vysokalorické potraviny, proto si pochoutku snažte odlehčit a doplnit zeleninou, případně pečivem s vyšším obsahem vlákniny, které vás zaručeně zasytí. K uzeninám se výborně hodí salátová okurka, cherry rajčátka či paprika. Tuto zeleninu již nesolte.  Na rozdíl od špekáčku můžete zeleninu zkonzumovat téměr v neomezeném množství. 

 Tip: 

  • Opékání špekáčku spojte s pěším výletem např. k táboráku a vychoďte přebytečné kalorie 
  • Dětem do dvou let dopřejte místo špekáčku raději kvalitní libový párek bez velkého množství přídatných látek
  • Opékat lze nad ohněm také různé druhy sýra jako kvalitní zdroj bílkovin (Halloumi) 
  • Zeleninku si připravte a nakrájejte dopředu doma a vezměte s sebou v krabičce 
  • Důležitá je správná příprava, v opékání platí pravidlo spěchejte pomalu.

Užijte si letos špekáček se vším všudy a v kvalitě, která stojí za to! Výběr kvalitních uzenin BEZ KOMPROMISU, s poctivou chutí a top kvalitou, najdete na Rohlik.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.