Jak efektivně naplánovat týdenní nákup?

Naplánovat jídelníček nákup pro jednoho je výzva. Naplánovat ho pro celou rodinu je olympijská dovednost! Naštěstí i to se dá jednoduše zvládnout pomocí pár tipů a vychytávek, díky kterým se stanete mistrem logistiky, zjednodušíte si práci, zamezíte zbytečnému plýtvání jídlem a nakonec ještě dokážete ušetřit. Jak na to sepsala Kateřina Jašková, máma, fotografka a autorka blogu Milluji.cz.

Být mámou mimo jiné také znamená, že se stanete mistrem logistiky celé domácnosti. Já sama mám několik triků, abych zvládla fungování a také zásobování naší rodiny co nejefektivněji. Co se týče nákupů potravin a drogerie, velmi mi pomáhá plánování. Osobně nemám ráda plýtvání jídlem, takže naplánovat si nákup a veškeré jídlo na celý týden je dokonalé řešení! A dobrá zpráva je, že tím můžete také ušetřit čas i peníze. S nákupním plánem se vám také nestane, že nebudete vědět, co dětem připravit ke svačině nebo co opět vařit k večeři.

Jak to tedy dělám já a co se mi osvědčilo?

1. Vytvořte si seznam oblíbených jídel

Jak všichni víme, děti mají mlsný jazýček a ne vždy se jim zavděčíme. Proto jsem já udělala seznam různých variant snídaní, svačinek, obědů a večeří, které mají u mé dcery úspěch a ty dělám pravidelně. Sice sem tam zkouším lehce experimentovat, nicméně mám v zásobě i její oblíbené dobrůtky. Tento seznam mi však sám o sobě hodně pomáhá, když nevím, co mám vařit.

2. Sepište si seznam surovin, které už máte doma

Tohle dělám také pravidelně, protože občas objednám větší množství suchých a trvanlivých surovin, jako jsou rýže, těstoviny, luštěniny a podobně, takže abych je zbytečně nekupovala znovu, mám je vždy sepsané. A zároveň podle nich i plánuji, co vařit, abych je spotřebovala co nejdříve a zbytečně je neskladovala.

3. Naplánujte jednotlivá jídla

Na papír sepište jednotlivé varianty snídaní, svačin, obědů a večeří. Pokud plánujete například na celý týden, sepište si 7 různých snídaní, 7 různých svačinek, 7 obědů a 7 večeří. Osobně doporučuji plánovat jídla tak, abyste z nakoupených surovin mohli udělat 2-3 různá jídla. Tím zabráníte plýtvání a ještě ušetříte. Například, pokud si naplánujete uvařit dýňový krém, můžete s dýní vymyslet i salát a upéct třeba dýňový chlebíček. Nebo pokud plánujete uvařit kuřecí vývar, kupte celé kuře, naporcujte ho, ze skeletu uvařte vývar, ze stehen můžete připravit kuře na paprice a z prsou jakékoliv minutkové jídlo a takhle můžete vymyslet různé varianty s jednotlivými surovinami.

4. Když dochází inspirace, vezměte do ruky kuchařku

Pokud vám plánování jídel nepůjde úplně z hlavy, doporučuji vzít si pro inspiraci do ruky kuchařku. Já si vždy vezmu své oblíbené a hledám jídla, která jsou zdravá a vyvážená a zároveň by nám doma mohla chutnat. Pokud doma kuchařku nemáte nebo máte omezený výběr, existuje spousta úžasných food blogů anebo i na Rohlíku najdete inspiraci co vařit společně s vybranými ingrediencemi, takže nákup surovin je v tomto případě rychle hotový.

5. Suroviny ihned naklikejte do nákupního košíku

V průběhu plánování jídel zároveň ihned objednejte suroviny, které jsou potřebné pro vytvoření pokrmů. Nemusíte je pak zbytečně sepisovat na papír nebo je držet v hlavě. Během jedné chvíle tak můžete mít naplánovaný jídelníček a zároveň objednané jídlo. Pak se už můžete těšit, až kurýr nákup přiveze a vy se budete moct pustit do vaření.

6.  Spotřebujte všechny suroviny z lednice a až pak znovu nakupujte

Pokud se stane, že vám zbydou suroviny v lednici, doporučuji všechno spotřebovat a vymýšlet takzvaná zbytková jídla a až potom znovu objednat další nákup. Zabráníte tak plýtvání jak jídla a zároveň nebudete utrácet více peněz, než je potřeba.

Vím, že plánování jídla může působit náročně, ale věřte mi, že si tuhle aktivitu brzy zautomatizujete a bude to pro vás úspora času, který byste jinak strávili před lednicí s vymýšlením toho, co budete dneska zase vařit. A že toho času takhle investujete hodně, že?

Plánujte a nakupujte jídla na Rohlik.cz a ušetřete ještě více času! Navíc pro rodiny s dětmi nabízíme bezplatné členství v klubu Rohlíček se spoustou výhod – doprava zdarma od neděle do čtvrtka mezi 10-16 hodinou, speciální klubové slevy, nabídku a vrácení kreditů za nákup! Registrujte se zdarma i vy a ušetřený čas věnujte těm, na kterých vám záleží.

Doporučené články