Jak na zdravé grilování: Na své si přijdou masožrouti i vegetariáni

Patříte mezi vášnivé grilaře? Nebo odoláváte s odvoláním na to, že to přece jen není tak zdravé? Nechte se vylákat hezkým počasím na zahradu a nebojte se gril přeci jenom rozpálit. Ale správně! Stačí dodržet pár fíglů, a dobroty z grilu budou stejně zdravé, jako kdybyste je připravili na plotně.

Čím může být grilování škodlivé?

Hlavní nevýhoda grilování spočívá v tom, že při přípravě masa vznikají škodlivé látky, které mohou být dokonce karcinogenní. Ať už se jedná o připálené okraje nebo o tuk, který z masa odkapává na žhavé uhlí a mění se na polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy, které se dostanou zpět na maso. Ale nebojte, grilovat zdravě jde. Jak?

Používejte kvalitní suroviny

Poctivá grilovačka si zaslouží i poctivé suroviny. Maso od lokálních farmářů i BIO zelenina jde na chuti prostě znát. Ideálně si vše i sami dochuťte, ať se vyhnete zbytečně velkému množství soli, které připravené grilovací sety mohou obsahovat. A samozřejmě dbejte i na čerstvost surovin a jejich správné skladování.

S tukem na to musíte chytře

Tuk je nositelem chuti a maso je díky němu křehčí. Takové libové hovězí nebo vepřové nikdy nebude na grilu chutnat tak skvěle, jako jeho tučnější verze. Důležité je při jeho přípravě zamezit odkapávání tuku do ohně, aby se nezačaly tvořit škodlivé látky. Ideálně proto maso připravujte na grilovacích táccích, které jsou na to určené.

Ještě zdravější je zvolit drůbež, která je křehká, i když tolik tuku neobsahuje. To stejné platí i pro ryby a mořské plody

Marinujte a krájejte maso na menší kousky

Marináda pomáhá maso zkřehčit a snížit dobu jeho přípravy. A také ho chrání před připékáním. Tím se samozřejmě i minimalizuje množství vytvořených škodlivých látek. Čas na grilu také zkrátíte, pokud maso nakrájíte na menší kousky.

TIP: Připravte si marinádu sami, tím se vyhnete různým zvýrazňovačům chuti a budete přesně vědět, co používáte.

Zelenina jako příloha i hlavní chod

Přikousnout k flákotě masa trochu vlákniny a vitamínů v podobě syrové zeleniny je jasná věc! Ale zelenina (i ovoce) má také skvělou vlastnost, že se v ní netvoří škodlivé látky jako v mase ani během opékání. Vhodné na gril jsou například papriky, cuketa, lilek, cibule, kukuřice, ananas, mango, jablka nebo hrušky. Skvěle chutnají třeba na špízu. A připravené jsou prakticky hned!

Grilujte bez masa

Máte chuť na pořádný burger? Hoďte na gril místo hovězího sýr halloumi, který je také plný bílkovin a má navíc skvělou vlastnost, že se ani v teple nerozteče. Mrkněte na recept, stojí to za to! Vyzkoušet můžete ale i veganské alternativy masa nebo zkusit vlastní luštěninovou směs na burgery. Výborné jsou i grilované cukety s kozím sýrem a olivovou tapenádou.

Tipy pro zdravé grilování

Použijte vhodný gril. Nejvhodnější pro zdravé stravování je bez pochyby elektrický gril. Ale použít můžete i klasický, jen do něj zvolte vhodné uhlíky, které nebudou hořet velkým plamenem a maso nespálí. Na piknik nebo do přírody s sebou můžete přibalit i ekologický jednorázový gril.

Grilujte déle, ale mírněji. Častý problém grilovaček je připálené maso zvenčí a nedopečené uvnitř. Tomu zamezíte pomalejší přípravou na nižší teplotu. Předejít tomu můžete také když maso nejprve připravíte, nebo doděláte v troubě.

Dbejte na hygienu. Karcinogenní látky nejsou jediným nebezpečím grilování. Syrové maso obsahuje bakterie, které se v teple množí mnohem rychleji. A i když nejlépe připravíte maso při pokojové teplotě, neznamená to, že byste ho měli mít vybalené u grilu zbytečně dlouho. Stejně tak hotové maso a zelenina, kterou už nebudete tepelně upravovat, nesmí přijít do kontaktu s nádobím, na kterém jste měli syrové maso. 

Mějte gril čistý. Nánosy oleje a spálené zbytky potravin vždy odstraňte, ať se zbytečně nepřepalují při dalším grilování.

A když už jste si tak dali záležet na tom, aby připravené pokrmy byly co možná nejzdravější, zapijte je se vší parádou. Výborně se hodí domácí limonády z ovoce a bylinek nebo už hotové sirupy bez přidaného cukru.

Užijte si letošní grilovačku naplno a zdravě. Veškerou výbavu, pro kuchtění i pro přípravu, vám zajistíme na Rohlik.cz!

Doporučené články