Plný špajz: Základní suroviny, ze kterých bude stále co vařit

Jaké suroviny by neměly chybět v žádném špajzu? Pojďte zjistit, jestli vám náhodou nechybí základ, ze kterého snadno připravíte spoustu pokrmů. Nemusí vám kuchyň praskat ve švech, stačí od každého trochu a už vás nezaskočí poloprázdná lednice nebo nečekaná návštěva.

Základní potraviny, které nepotřebují lednici

Luštěniny

Jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, a ve špajzu vám vydrží při správném skladování i roky. Čočku, hrášek, cizrnu a fazole využijete do polévek, salátů i jako hlavní chod.

Rýže

Dlouhozrnná, celozrnná, mléčná nebo rizoto rýže se ve špajzu rozhodně neztratí. Hodí se do spousty receptů z celého světa – své místo má rýže v asijské kuchyni, v mexické a samozřejmě i v té italské. Stačí jen pár dalších surovin a připravíte si výborné rizoto, nákyp i rychlou přílohu.

Těstoviny

Ať už budete mít ve špajzu klasické semolinové těstoviny, nebo netradiční luštěninové, které jsou plné bílkovin, určitě se budou hodit. Stejně tak by tam neměl chybět kuskus, ze kterého připravíte plnohodnotné jídlo raz dva.

Mouky a přísady do pečení

Hrubá, hladká, celozrnná i třeba mandlová. Druhů mouk je nespočet, jako základ ale určitě postačí jen hladká, polohrubá a hrubá. Pro milovníky sladkého pak samozřejmě ještě krupička. A určitě by to nešlo ani bez kypřícího prášku a kakaa.

Sušené ovoce a oříšky

Sušené ovoce a oříšky jsou skvělé ke snídani nebo svačině, i jako přísada do kaší, na pečení i třeba do salátů. Jen je nezapomeňte mít v uzavřených nádobách, ať si na nich nepochutnají moli.

Konzervované potraviny

Není sice nad ty čerstvé potraviny, ale občas přijdou k duhu i ty v konzervě. Určitě doma mějte konzervovaná rajčata, které poslouží jako základ k omáčkám, i olivy, které se hodí do salátů. Stejně tak se hodí mít i tuňáka v konzervě, ke kterému stačí přihodit jen pár dalších surovin a máte lahodný těstovinový salát.

TIP: Pokud fandíte sladkým pokrmům, nezapomeňte si do zásoby zavařit vlastní kompot nebo džem.

Cibule a česnek

Nepostradatelná přísada nejen do české kuchyně. Cibule a česnek jsou základní surovinou většiny omáček, polévek i salátů. Při skladování v chladu, suchu a temnu navíc vydrží ve špajzu opravdu dlouho. 

Ocet a olej

Ve studené i teplé kuchyni to bez oleje zkrátka nejde. Do té teplé se hodí řepkový, který odolá i vysokým teplotám, ve studené je pak naprostý základ panenský olivový olej. Po boku nesmí chybět ocet, který je skvělý konzervant a také dochucovadlo. Kromě klasického vinného octa mějte doma určitě i balzamikový ocet na dochucení salátů. Pokud milujete asijskou kuchyni, doporučujeme pořídit i rýžový.

Cukr, sůl a koření

Bez dochucování by to nešlo. Proto nezapomeňte na cukr, sůl i další druhy koření a sušených bylinek. K základním druhům bez debat patří pepř, nové koření, mletá paprika, bobkový list, kari, hřebíček nebo skořice. Ve středomořské kuchyni nesmí chybět ani tymián, oregano, nebo rozmarýn. Podle chuti pak ve špajzu můžete mít sójovku, worcesterovou omáčku, bujón a další dochucovadla.

Potraviny, které nesmí chybět v lednici a mrazáku

Jen ze suchých potravin toho moc nevykouzlíte, proto se hodí mít v lednici a mrazáku zásobu dalších surovin. Jaké to jsou?

Chlazené potraviny

Naprostý základ v lednici je máslo, mléko a vejce. Kromě nich se hodí i parmazán, který využijete nejen v italské kuchyni, a zakysaná smetana, která se hodí do teplé i studené kuchyně.

Mražené potraviny

Mražený hrášek, kukuřice i další druhy zeleniny oceníte při přípravě spousty pokrmů. Své místo tam má samozřejmě i kousek masa a přebytky sezónního ovoce, které se hodí do pečení i na nákyp. Jako záchrana pak poslouží i mražené pečivo.

Tipy na závěr 

  • Sami víte, co nejčastěji vaříte, proto si připravte seznam, ze kterého budete vycházet.
  • Nenakupujte hladoví. Zásoby by pak mohly být přeci jen trochu větší, než jste původně zamýšleli.
  • Potraviny jako těstoviny a mouky skladujte v uzavřených nádobách, které je chrání před škůdci.
  • Občas si udělejte ve špajzu inventuru a posuňte na oči potraviny, které se blíží k datu spotřeby.

S těmito základními potravinami si na vás hlad jen tak nepřijde! Pokud byste potřebovali inspiraci, co z nich vytvořit, mrkněte na Rohlík Chef, kde je receptů víc než dost.

Doporučené články