Podzim je plný skvělých sezónních surovin, jako jsou jablka, hrušky, ořechy, ale také třeba dýně, zelí, kořenová zelenina, houby či kadeřávek. Po horkém létě přichází s ochlazením chutě na hutnější, a tak se u nás doma často něco peče nebo vaří. Jako v každém ročním období se snažím využívat sezónnosti a české produkce. Zkuste si třeba upéct dokonalou vláčnou jablečnou bábovku k snídani, uvařte si dýňové risotto s ricottou k obědu a k večeři ochutnejte noky se žampiony a zeleným pestem. Věřím, že tohle menu bude chutnat, jak dospělým, tak dětem. A jak na to? Tady jsou oblíbené recepty mé rodiny.
Svoje tipy přímo z kuchyně s námi sdílí Kateřina Jašková, máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz v jednom! Pojďte se společně s námi podívat na 3 tipy na dokonale podzimní jídla! Všechny sezónní ingredience pak snadno nakoupíte rovnou na Rohlik.cz.
Jablečná hrnková bábovka
Ingredience na 1 bábovku:
- 1 a půl hrnku nahrubo nastrouhaných jablek (oloupaných)
- 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 hrnek podmáslí
- 1 hrnek řepkového či slunečnicového oleje
- kůra z 1 citrónu
- 1 vrchovatá kávová lžička mleté skořice
- 1 kypřící prášek
- 1 kávová lžička jedlé sody
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů horní a spodní ohřev.
- Do velké mísy dejte nastrouhaná jablíčka, mouku, cukr, žloutky, olej, podmáslí, kůru z citrónu, skořici a vše promíchejte.
- Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho zapracujte do jablečné směsi.
- Nyní přidejte i kypřící prášek a sodu a opět promíchejte.
- Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Nyní do formy nalijte těsto.
- Dejte do trouby péct na 60 min.
- Po upečení překlopte na talíř a nechte vychladnout.
- Poté můžete rozkrojit a servírovat.
Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou
Ingredience na 4 porce:
- 1/2 střední dýně Hokkaido
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř (doporučuji červený kampotský pepř)
- 140 g ricotty
- 60 g smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 bílá cibule
- 200 g rýže Arborio
- 1 dcl suchého bílého vína
- 750 ml – 1 l kuřecího či hovězího vývaru
- 50 g sýru Gran Moravia či Parmezánu
Postup:
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.
- Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.
- Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 – 30 min péct doměkka do trouby.
- Ohřejte v rendlíku vývar.
- Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2. lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.
- Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.
- Nyní přilijte víno a nechte odpařit.
- Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 14 stupňů a na risotto volím stupeň 11).
- Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.
- Upečenou dýni a česnek rozmixujte dohladka spolu s ricottou a smetanou.
- Dýňové pyré přidejte do uvařené rýže.
- Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete.
- Risotto by mělo být tekutější, na talíři by se mělo takzvaně rozlít. :-)
- Podávejte s pečeným či grilovaným kuřecím prsem.
Noky se žampiony a pestem
Ingredience na 4 porce:
- 500 g bramborových noků z čerstvých brambor
- 420 g – 20 ks žampionů
- 1 kávová lžička olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 40 g vlašských ořechů
- 20 g mandlí
- 70 g olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 50 g sýru Gran Moravia
- 100 g listů řepy, špenátu, rukoly či kadeřávku
- šťáva z 1 limetky
- kůra z 1 limetky
- 2 g soli
Postup:
- Žampiony očistěte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na plátky.
- V pánvi rozehřejte olej a na něm orestujte plátky žampionů. Osolte a opepřete dle chuti.
- Do mixéru dejte všechny suroviny na pesto – listy řepy, ořechy, olivový olej, česnek, nahrubo nastrouhaný sýr (trochu si nechte a zamíchejte až do hotového pesta), šťávu i kůru z limetky a sůl.
- Pesto nyní rozmixujte. Nemusí to být úplně dohladka. Je fajn cítit strukturu pesta.
- Noky uvařte v osolené vodě.
- Uvařené noky sceďte a poté hned smíchejte na pánvi se žampiony.
- Přendejte na talíř a přimíchejte pesto.
- Můžete na talíři ozdobit lístky, které jste použili do pesta či čerstvými bylinkami.
Všechny sezónní suroviny a další nakupujte pohodlně a výhodně na Rohlik.cz!