Podzimní menu v kuchyni. Co vařit v pošmourných dnech?

Podzim je plný skvělých sezónních surovin, jako jsou jablka, hrušky, ořechy, ale také třeba dýně, zelí, kořenová zelenina, houby či kadeřávek. Po horkém létě přichází s ochlazením chutě na hutnější, a tak se u nás doma často něco peče nebo vaří. Jako v každém ročním období se snažím využívat sezónnosti a české produkce. Zkuste si třeba upéct dokonalou vláčnou jablečnou bábovku k snídani, uvařte si dýňové risotto s ricottou k obědu a k večeři ochutnejte noky se žampiony a zeleným pestem. Věřím, že tohle menu bude chutnat, jak dospělým, tak dětem. A jak na to? Tady jsou oblíbené recepty mé rodiny.

 

Svoje tipy přímo z kuchyně s námi sdílí Kateřina Jašková, máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz v jednom! Pojďte se společně s námi podívat na 3 tipy na dokonale podzimní jídla! Všechny sezónní ingredience pak snadno nakoupíte rovnou na Rohlik.cz.

 

Jablečná hrnková bábovka

 

Ingredience na 1 bábovku:

  • 1 a půl hrnku nahrubo nastrouhaných jablek (oloupaných)
  • 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1 hrnek řepkového či slunečnicového oleje
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 vrchovatá kávová lžička mleté skořice
  • 1 kypřící prášek
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů horní a spodní ohřev.
  • Do velké mísy dejte nastrouhaná jablíčka, mouku, cukr, žloutky, olej, podmáslí, kůru z citrónu, skořici a vše promíchejte.
  • Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho zapracujte do jablečné směsi.
  • Nyní přidejte i kypřící prášek a sodu a opět promíchejte.
  • Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  • Nyní do formy nalijte těsto.
  • Dejte do trouby péct na 60 min.
  • Po upečení překlopte na talíř a nechte vychladnout.
  • Poté můžete rozkrojit a servírovat.

Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou

Ingredience na 4 porce:

  • 1/2 střední dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř (doporučuji červený kampotský pepř)
  • 140 g ricotty
  • 60 g smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 200 g rýže Arborio
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 750 ml – 1 l kuřecího či hovězího vývaru
  • 50 g sýru Gran Moravia či Parmezánu

Postup:

  • Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.
  • Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.
  • Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 – 30 min péct doměkka do trouby.
  • Ohřejte v rendlíku vývar.
  • Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2. lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.
  • Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.
  • Nyní přilijte víno a nechte odpařit.
  • Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 14 stupňů a na risotto volím stupeň 11).
  • Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.
  • Upečenou dýni a česnek rozmixujte dohladka spolu s ricottou a smetanou.
  • Dýňové pyré přidejte do uvařené rýže.
  • Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete.
  • Risotto by mělo být tekutější, na talíři by se mělo takzvaně rozlít. :-)
  • Podávejte s pečeným či grilovaným kuřecím prsem.

Noky se žampiony a pestem

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g bramborových noků z čerstvých brambor
  • 420 g – 20 ks žampionů
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 40 g vlašských ořechů
  • 20 g mandlí
  • 70 g olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g sýru Gran Moravia
  • 100 g listů řepy, špenátu, rukoly či kadeřávku
  • šťáva z 1 limetky
  • kůra z 1 limetky
  • 2 g soli

Postup:

  • Žampiony očistěte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na plátky.
  • V pánvi rozehřejte olej a na něm orestujte plátky žampionů. Osolte a opepřete dle chuti.
  • Do mixéru dejte všechny suroviny na pesto – listy řepy, ořechy, olivový olej, česnek, nahrubo nastrouhaný sýr (trochu si nechte a zamíchejte až do hotového pesta), šťávu i kůru z limetky a sůl.
  • Pesto nyní rozmixujte. Nemusí to být úplně dohladka. Je fajn cítit strukturu pesta.
  • Noky uvařte v osolené vodě.
  • Uvařené noky sceďte a poté hned smíchejte na pánvi se žampiony.
  • Přendejte na talíř a přimíchejte pesto.
  • Můžete na talíři ozdobit lístky, které jste použili do pesta či čerstvými bylinkami.

Všechny sezónní suroviny a další nakupujte pohodlně a výhodně na Rohlik.cz!

Doporučené články