Zábavný Halloween: Připravte dětem hry i pohoštění

Původem keltský svátek se začíná zabydlovat i v našich končinách. Co si ho letos s dětmi pořádně užít? Máme pro vás tipy na strašidelné pohoštění i zábavné hry pro děti všech věkových kategorií.

Vyrobte pozvánku pro kamarády

Více kamarádů slibuje větší zábavu. A jak jinak by se o halloweenské párty měli dozvědět než pomocí stylové pozvánky? Na recyklovaný papír (nebo jakýkoli jiný, který připomíná pergamenový papír) napište místo konání a čas. Akorát místo propisky zvolte červený inkoust nebo potravinářské barvivo. Opalte okraje papíru, srolujte do ruličky a zakápněte voskem. Strašidelné pozvánky jsou připravené putovat do světa.

Připravte strašidelné pohoštění

Halloween nabízí skvělou možnost se v kuchyni kreativně vyřádit. Buď můžete udělat jídlo pořádně odpudivé, nebo jít méně strašidelnou cestou a připravit s dětmi roztomilé jedlé příšerky. Jednoduché (a poměrně zdravé) pohoštění v podobě zubatých jablíček připravíte z jablek, arašídů, arašídového másla, marshmallow a čokolády. Ještě jednodušší jsou banánoví duchové, kteří zaberou jen pár minut. I slané mlsání v podobě minimumií zvládnete s pomocí malých kuchtíků za chvilku. Pokud by ani to nezahnalo hrozivý hlad, špagetová příšerka to rozhodně zvládne.

TIP: Ne se vším se musíte vařit. Halloweenské dobroty seženete i u nás na Rohlíku.

Vyrobte společně halloweenskou dekoraci

K vytvoření efektní výzdoby nepotřebujete nic složitého. Stačí ruličky od toaletního papíru, černá barva a štětec, černý papír, lepidlo a nůžky. Ruličky natřete černou barvou a vytvořte tím tělo netopýra, z černého papíru pak vystřihněte netopýří křídla a přilepte je na ruličku. Ještě dotvořte pomocí bílého papíru nebo barvy oči a je to! S ruličkou od toaleťáku si vystačíte i při tvorbě mumií. Tentokrát ruličky obtočte obyčejnou gázou a nechte koukat jen oči, které na ruličku nakreslíte. A že milujete girlandy? Vystřihněte z černého papíru řetěz plný pavouků. Větší děti si s tím poradí i bez pomoci.

Tipy na zábavu pro malé i větší děti

Co by to bylo za halloweenský večírek, kdyby se nehrály strašidelné hry. Máme pro vás několik tipů, které děti zabaví a taky příjemně postraší.

Happy Halloween! Mother and her daughter carving pumpkin. Family preparing for holiday.

Dlabání a vyřezávání dýně je jasná věc. Zatímco mladší děti do procesu tvorby zapojte výběrem motivu a asistencí, při které budou radit, jak to nejlépe máte udělat, větší děti nechte s troškou dozoru vytvořit jednoduché motivy samotné. Než se dáte do vyřezávání, vyřízněte z vršku dýně otvor, kterým vydlabete vnitřek. Pozor jen, ať ho vyříznete správně a nepropadne vám dovnitř – vyříznutý vršek pak totiž poslouží jako poklop. Další variantou je vyříznout otvor zespodu dýně a vydlabanou ji pak na svíčku postavit jako stínítko. Nezapomeňte tedy pořídit kromě dýní i dostatek svíček.

TIP: Že vám zbyla dýně navíc? Nebojte, na zmar nepřijde, výborná dýňová polévka s kari to jistí.

Vyprávění strašidelných příběhů skvěle doplní atmosféru, ve které pokoj osvětlují jen vydlabané dýně. Nadhoďte nějaký lehce strašidelný příběh a nechte děti, ať se přidají s rozvíjením děje. Míru strašidelnosti samozřejmě přizpůsobte věku posluchačů.

Hádání předmětů v krabici zabaví mladší i starší děti. Do krabice vystřihněte otvor, do kterého se vejde ruka a nechte soutěžící hádat, co nahmatají. Co dáte do krabice, je už jen na vás. Nějaký umělý pavouček nebo sliz by se tam ale určitě měl objevit.

Pavučinové bludiště zabaví hlavně menší děti, které si procvičí motoriku. Na podlaze vytvořte pomocí papírové lepicí pásky pavučinu a umístěte na ní pavoučky. Úkolem dětí je přejít po vláknech pavučiny a posbírat u toho všechny pavoučky, aniž by šlápli vedle.

Omotávání mumie slibuje velkou zábavu. Spočívá v rozdělení dětí do skupinek po dvou, z nichž každá skupina dostane po jednom toaletním papíru. Úkolem je obalit hráče papírem tak, aby mu koukaly jen oči, nos a pusa. Vyhrává ten, kdo bude nejrychlejší a jeho mumie bude mít všechny končetiny omotané zvlášť. Pro další kolo stačí papír jen opatrně smotat a použít znovu.

Aby si vaše děti halloweenské řádění pořádně užily, připravte jim tematické kostýmy a zapojte i barvy na obličej. Tohle jen tak něco nepřekoná!

 

Doporučené články