Advent

Blíží se první adventní neděle, období veselí, radosti a čekání na Ježíška. Advent a Vánoce s dětmi mají neuvěřitelné kouzlo. Všichni rodiče mi určitě dají za pravdu. Světýlka v očích, upřímné natěšení, nedočkavé čekání na svítící stromeček, Ježíška a dárky. To jsou magické chvíle, na které se už celý listopad těším.

Svoje tipy s vámi sdílí máma dvou holčiček, foodblogerka, fotografka a autorka blogu milluji.cz Kateřina Jašková!

 

 

 

Adventní čas se dá prožít opravdu nádherně. Nenechte nic náhodě a připravte se na ten nejkrásnější čas zimy.

  1. Vánoční dekorace

Pokud vás i děti baví kreativní tvoření, není nic lepšího než se společně pustit do vánočních dekorací. V dnešním světě Instagramu, Pinterestu a YouTube najdete určitě mnoho návodů na ručně dělané ozdoby – adventní věnec, ozdoby z dřevěných špachtlí, hvězdy z papírových sáčků, řetěz z barevných papírů na odpočítávání dnů než přijde Ježíšek… Když si k tomu s dětmi pustíte koledy a uvaříte si horkou čokoládu, věřím, že nadšení budete všichni.

 

 

  1. Dopis Ježíškovi

Na tuhle aktivitu se už moc těším.  Moje starší dcera už má přesně vymyšleno, co chce pod stromečkem objevit, takže s první adventní nedělí napíšeme Ježíškovi dopis. Dnes existují přímo dopisy pro Ježíška i s obálkou, což mi přijde jako skvělý nápad. A pokud dítě ještě neumí psát, může kreslit obrázky nebo může v tištěném katalogu hračky vystřihnout a do dopisu nalepit.

 

 

 

  1. Rozsvícení stromečku

Ten moment, kdy se do tmy rozsvítí vánoční strom, okouzlí nejen děti, ale i nás dospělé. Určitě si to nenechte ujít. Dětské oči budou zářit úplně stejně jako světýlka na stromečku. Rozsvícení stromečku je navíc většinou spojeno se zpíváním koled, popíjením svařáků či horké čokolády a je to prostě báječné.

  1. Mikuláš, čert a anděl

Pokud jsou vaše děti větší a ještě věří na Mikuláše a čerty, rozhodně si nenechte ujít jejich návštěvu. Jako malá jsem tento zvyk milovala, ačkoliv jsem se i trošku bála čertů. Mikuláš, anděl a nadílka však vždy před strachem vyhrála. Takže pokud v místě vašeho bydliště Mikuláš chodí, nebojte si ho pozvat domů nebo se s ním potkat na procházce venku. Nezapomeňte na ten moment ale dítě připravit. Sama z minulého roku vím, jak prekérní situace to je, když v paměti lovíte nějakou básničku.

  1. Společné pečení

Tohle určitě není žádná novinka a věřím, že většina z nás doma s dětmi peče. Já osobně toho nepeču nikdy moc. Stačí nám 3 základní druhy cukroví – perníčky, linecké a vanilkové rohlíčky a na snídani na Štědrý den musíme mít vánočku. Peču tedy spíš na provonění domova a taky to vnímám jako velkou tradici, kterou chci, aby měly mé děti zažitou.

 

 

 

  1. Adventní kalendář

Poslední roky je trendy mít zavěšený adventní kalendář a do jednotlivých kapes či pytlíčků dávat všemožné dobrůtky a malé hračky. I já to tak dělám a každé prosincové ráno je díky tomu skvělé. Dcera se s nadšením vždy vrhne na pytlíček a je zvědavá, co na ni čeká. Já osobně pytlíčky plním ovocnými kapsičkami, čokoládovými bonbony, Kinder Surprise vajíčky, dětským tetováním, nálepkami, sponečkami a gumičkami, modelínou nebo šumivými bombami do koupele.

 

 

 

 

  1. Vánoční skřítek

Tato tradice pochází z Norska, kde se před Vánoci zabydlí doma vánoční skřítek a přes noc tropí neplechu. Ráno pak děti nadšeně zjišťují, co ten skřítek zase vyvedl. Nápadům se meze nekladou. Vše co napáchá skřítek je jen v hlavě rodičů. Pro inspiraci může skřítek třeba obalit záchod do vánočních světýlek, rozsypat cukr na podlahu v kuchyni, může si udělat večírek s plyšáky na jídelním stole, napsat na zrcadlo v koupelně vánoční vzkaz máminou rtěnkou nebo vypít tátovi poslední pivo. Myslím, že je to dost dobrá zábava, která pobaví jak rodiče, tak i děti.

 

 

  1. Zpívání koled

My si doma moc rádi neustále prozpěvujeme, takže je mi úplně jasné, že i celý prosinec prozpíváme. A co jiného než vánoční koledy. Přijde mi celkem zásadní, aby moje děti znaly české vánoční koledy. Poslední dobou vnímám, že čím více je modernější doba, tím více zapomínáme na tradice, které k Vánocům patří. Navíc není od věci dětem vysvětlit, co se v těch koledách vlastně zpívá, aby věděly, že Vánoce nejsou jen o stromečku a dárcích.

  1. Pozorování noční oblohy

Moje dcera miluje noční oblohu. Moc ráda se kouká na zářící hvězdy a kontroluje je téměř každý večer přes okno. A v prosinci k tomu budeme vyhlížet na obloze i Ježíška. Třeba se nám poštěstí a uvidíme ho.

 

Ať už vás mé tipy více či méně inspirovaly, je jen na vás, jak advent prožijete. Já osobně vím, že se určitě nebudu stresovat, kolik druhů cukroví mám napečeno nebo jestli mám dokonale uklizeno. Do hektického prostředí nákupních center a dlouhých front mě rozhodně nikdo nedostane. Potraviny si objednám online, a co nejvíce času chci strávit se svými dětmi, svou rodinou a nejbližšími přáteli. Protože především o tom ty Vánoce podle mě jsou. O lásce a společně stráveném čase. Tuším, že nikdy nebude vzpomínat na to, jak hezky jsem měla na Vánoce naklizeno, ale naopak budu myslet na to, jak jsme si tohle krásné období všichni užili. A vám přeji úplně to samé. Vánoce bez stresu, plné lásky a dětské radosti.

Doporučené články