5 tipů na burger snů

Pro skvělý burger nemusíte chodit daleko – připravit si ho můžete i na zahradním grilu. A může být stejně dobrý, jako ten od profesionálů. Máme pro vás několik tipů, jak na to.

 

Počasí přeje zahradnímu grilování a byla by škoda toho nevyužít. Pokud se chcete blýsknout domácími burgery, není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Co je pro výslednou chuť zásadní a jak upravit maso, aby se nerozpadalo? Máme pro vás pár tipů, díky kterým se vám zaručeně povede!

Výběr vhodného (ne)masa

Výsledná chuť burgeru záleží především na zvoleném mase. Tradičně se používá hovězí, ale ochutnat můžete i vepřový nebo jehněčí. Možná vás to překvapí, ale libové části nejsou tou nejlepší volbou. Ideální obsah tuku, který zajistí šťavnatost, se totiž pohybuje mezi 15–30 %. Optimální chuti a textury pak dosáhnete vyzrálým masem namletým nahrubo. Přípravu si výrazně usnadníte mletým masem určeným přímo k přípravě k burgerů.

Skvělý burger ale nemusí být jen z masa! Do bulky můžete vložit vegetariánské varianty burgerů nebo například sýr či zeleninu.

Dochucení a pečení

Maso, které si umelete sami můžete dochutit jak před tepelnou úpravou, tak až jako hotovou placku. Správně jsou obě varianty a záleží tedy jen na vašich preferencích. Bez práce to budete mít v případě, že zvolíte burger připravený přímo řezníkem.

Z mletého masa vytvarujte placky přibližně 1,5 cm vysoké a na průměr o trošku větší, než je připravená houska. Na gril je trošku přitlačte. Pojistíte si tak, že se nevyboulí. Aby se maso nepoškodilo, otočte ho jen jednou v polovině času. Čas grilování se liší podle druhu masa i vašich preferencí, a to klidně od dvou do osmi minut. Proto je nejlepší otestovat si ideální dobu na prvním burgeru, a pak se osvědčeného postupu držet.

Na housce záleží!

Vyvážené chuti dosáhnete hutnější hamburgerovou bulkou z máslového těsta. Lépe vsakují šťávy a nerozpadají se. Nejlépe chutnají pak, když je po rozříznutí krátce ogrilujete z vnitřní strany. Použít lze ale i bulky klasické. U kterých můžete vnitřní stranu před opečením potřít máslem.

Sýr, který doplní chuť

Jak nejlépe doplnit chuť masa? Klasikou je čedar. Zvolit můžete jak plátkový, tak bloček, který na dopékající se burger nastrouháte a necháte ho trochu roztát. Výtečné chuti dosáhnete třeba přidáním čerstvého farmářského sýra.

Na náplni nešetřete

Na suchý burger nikoho nenalákáte! Proto se nebojte vyzkoušet různé druhy zeleniny a omáček nebo majonézy. Jen mějte na paměti, že se chutě mají doplňovat, ne přebíjet. Nejlepší zelenina je ta čerstvě sklizená od lokálních farmářů – chutná skvěle syrová i grilovaná. V případě burgeru pomůže lepšímu prožitku z jídla, když mají jednotlivé vrstvy stejnou teplotu, takže zeleninu nakrájejte, zakápněte olejem a položte na gril. Chybu rozhodně neuděláte ani zkaramelizovanou cibulkou. Jediná zelenina, které by tepelná úprava uškodila, je salát. Ten se podává vždy čerstvý.

A jak správně vrstvit? Nejdříve na housku přijde maso, to po grilování ale nechte ještě chvilku odležet v alobalu, pak až přidejte vše ostatní v takovém pořadí, aby po sobě vrstvy neklouzaly a burger držel pohromadě.

Tip závěrem

Pokud dáváte přednost osvědčeným receptům před vlastními experimenty, nechte si s přípravou poradit od Romana Vaňka, který se podělil o svůj recept na hovězí burger se slaninou a sýrem.

A pokud dáváte přednost videoreceptům, tak tady jsme si pro vás jedno připravili. A vy si teď připravte tenhle skvělý, poctivý cheeseburger!

Doporučené články