8 tipů, jak zmírnit ekologickou stopu vašeho jídla

Jak se stravovat, abyste se cítili dobře nejen vy, ale i planeta? Máme pro vás pár jednoduchých tipů, díky kterým budou vaše snídaně, obědy i večeře ekologičtější. A jde to i bez odpírání.

1.   Jezte lokálně

Potraviny, které se vyrábí nebo rostou u nás, chutnají stejně dobře jako ty od sousedů. A navíc za vámi nemusí putovat stovky kilometrů. V Rohlíku fandíme lokální produkci, a proto u nás najdete široký výběr potravin od velkých i malých lokálních dodavatelů. Samozřejmě to neznamená, že byste se měli vzdát všeho, co roste jinde. Dovozem můžete podpořit bioprodukci v rozvojových státech. Rýži asi jen tak na našich polích nevypěstujeme, ale opravdu nutně potřebujete čerstvé jahody v zimě?

2.   Jezte BIO

BIO potraviny nejsou jen zdravější. Ekologické zemědělství je šetrnější k životnímu prostředí, nepoužívá chemické postřiky a pracuje s obnovitelnými zdroji. Také podporuje biodiverzitu a zlepšuje kvalitu půdy místo toho, aby ji vyždímalo do posledního kousku.

3.   Plánujte jídla dopředu

Když si připravíte jídelníček dopředu, například díky receptům na Rohlík Chef, vyhnete se nejen častějším nákupům (a s nimi spojenou spotřebou paliva), ale také nebudete kupovat víc, než potřebujete. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu.

4.   Omezte plýtvání

Nenakupujte hladoví. S kručícím žaludkem máte pocti, že zvládnete spořádat víc, než ve skutečnosti potřebujete. Pokud víte, že něco nestihnete přeci jen zpracovat, zamrazte to dřív, než bude pozdě. Někdy i zdánlivý odpad jde využít. Co třeba zpracovat nať z mrkve? Nebo třeba použít oloupanou slupku z chřestu pro zvýraznění chuti vývaru? Dokonce i vymačkaná voda z brambor při přípravě bramboráků se dá použít k výrobě domácího škrobu na zahuštění omáček.

TIP: Využijte naši službu Zachraň jídlo, kde za výhodnou cenu najdete potraviny s blížící se expirací.

5.   Dopřejte si občas den bez masa

Masný průmysl se na produkci skleníkových plynů podílí opravdu hodně. Minimálně jednou týdně si dát den bez masa tak určitě není na škodu. Prospějete nejen planetě, ale i svému trávení, které si rádo dopřeje rostlinnou stravu.

TIP: Nebojte se vyzkoušet nabídku z naší sekce Speciální výživa.

6.   Omezte zbytečné obaly

Když je na výběr, volte zboží, které nemá zbytečné obaly. Nebo je aspoň balené šetrněji. Na Rohlíku jsme omezili spotřebu plastů recyklovatelnými papírovými taškami a v rámci naší značky BEZ KOMPROMISU využíváme eko obaly. Asijskou zeleninu a ovoce pak balíme i do banánových listů, které můžete zkompostovat. A kdo by chtěl jít ještě dál, může nakupovat bezobalově v rámci služby Otoč obal.

7.   Kompostujte

Neházejte bio odpad do kontejneru ale na kompost. Snížíte tak nejen množství vyprodukovaného odpadu, ale i skleníkových plynů, které vznikají při anaerobním rozkladu na skládce. Oproti tomu na kompostu se vše rozloží za přístupu kyslíku, aniž by to mělo negativní dopad na atmosféru. Kompostovat můžete na zahradě, ale i v bytě díky vermikompostérům, kde se o rozklad zbytků postarají kalifornské žížaly. A nebojte, při správné péči takový kompost vůbec nesmrdí a vzniklý žížalí čaj můžete používat třeba na hnojení pokojových květin.

8.   Nechte si nákup doručit

Přijde vám, že je jedno jestli pojedete na nákup sami nebo si ho necháte dovézt až ke dveřím? Ne tak docela. V Rohlíku máme logistický systém, díky kterému dokážeme efektivně naplánovat trasu auta, abychom obsloužili co nejvíce zákazníků na co nejkratší trase. Do kufru se vejde až 11 nákupů. Navíc jezdíme na plyn, který je ekologičtější. A to už stojí za to, abyste si poseděli doma.

Doporučené články