Bio už není „jen“ bio. Veze se na vlně trendů.

I bio podléhá trendům. Zatímco dřív bylo synonymum pro bio „zrní ze zvláštních obchodů“, dnes je bio moderní životní styl. Bio je kafe z hipsterské kavárny i celý dětský jídelníček.

 

 

Vzpomínám si na začátky bio potravin v Česku. V každém článku se zdůrazňovalo, že bio není jen synonymum pro superzdravé věci jako je naklíčená pšenice nebo paprika, ale že bio může být třeba i uherák. Dneska je bio úplně někde jinde. Kde, jak a proč?

 

Ještě před desítkami let, před rozmachem hnojiv a pesticidů, byla téměř veškerá půda vlastně bio. A to, že z dobré půdy vychází dobré suroviny, z nichž se dá udělat dobré jídlo není jen rčením pana Hippa, který svými příkrmy, kašemi a dalšími dobrotami v bio kvalitě často udává trend v bio potravinách pro děti. Je to pohled na svět – na své zahradě, kam nepustíte žádnou koncentrovanou tabulku chemických prvků v láhvi (=hnojivo), jen aby jablka vypadala lépe, přece nechcete ani sázet semínka, která z konvenčního způsobu zemědělství vzešly. A chcete to ukázat dětem! A tak spolu sázíte semínka hrášku v bio kvalitě a pak je společně sklízíte. Tohle je ten nejlepší způsob, jak se vézt na vlně bio trendů.

 

Z bio půdy pak vychází bio potraviny – jsou to certifikované potraviny, které zaručují spotřebitelům, že se v nich nevyskytují škodliviny ani geneticky modifikované složky. Zemědělci, kteří o bio usilují, musí splňovat přísná kritéria stanovená Evropskou unií i českým ministerstvem zemědělství. Zemědělci nesmí hnojit chemickými látkami, musí zvířata chovat a o půdu se starat šetrně, v souladu s přírodou.

 

Pokud se zaměříme na bio u dětí, je organické jídlo o důvěře: maminky věří, že když budou dávat svým dětem ty správné potraviny, vyrostou z nich zdraví jedinci. Bio patří k holistickému pohledu, který už u rodičů není neznámý, pracuje s ním i řada pediatrů. Celostní pohled na tělo vnímá propojení těla a duše, takže myšlenky na to dobré, co náleží vašemu žaludku, vás ovlivní v tom nejpozitivnějším smyslu. A kde začít ovlivňovat mysl a tělo než u nejmenších.  

 

Kde je bio čím dál trendy, jsou restaurace, a to všech typů. Na procházce s kočárkem si tak můžete dát sendvič v „zeleným“ fastfoodu (někdy třeba jen v podobě aktuální limitované nabídky), a když máte hlídání, naservírují vám bio sýry v michelinském podniku. Na menu uvědomělých podniků se navíc objevují na dětském menu bio kuřecí kousky stejně jako salát z bio jablek. A tomu já rozhodně fandím!

 

Od bio dětí navíc vede přímá cesta k tomu, aby se i jejich maminky (a s nimi celé rodiny) staly „bio“ – biomatka už není jen posměšek pro batikovanou vílu z lesní chýše, je to synonymum pro moderní mámu, která ví, co je pro její děti dobré. Tohle je rozhodně ten největší posun ve vnímání organického jídla.

 

Neplýtvej, neplastuj

Skoro modlou se v dnešní době stalo neplýtvání a neplastování – a právě to se do bio sféry promítlo ještě dřív než do konvence. Rajčata jsou na misce z recyklovaného a snadno rozložitelného papíru, organická okurka nemá „pláštěnku“ z igelitu. Těch příkladů je daleko víc, jen se o nich tolik nemluví. Navíc maminky vědí,  jak se vyvarovat plastových obalů – není zkrátka nic složitého nakrájet bio hrušku. Navíc s tím, jak bio ukrojí z vaší peněženky větší část mateřské nebo výplaty, úzce souvisí plýtvání. Dražšími potravinami zkrátka máme tendenci plýtvat méně. V tomhle bio udávalo trend dávno před konvencí!

Na Rohlík.cz si navíc můžete vyfiltrovat, jestli chcete potraviny bez plastového obalu (v nabídce jsou jich stovky), bio potraviny nebo ty farmářské.

 

Ať je hlavně bio půda

Všechno začíná zemědělstvím – odtud pochází naše jídlo. To vysvětlete dětem ještě dřív, než se začnou samy ptát, kde se vzala houska. Podle odhadů v roce 2050 dosáhne světová populace 9,6 miliardy lidí, přičemž 65 % z nich bude žít v městských oblastech, takže naše země, voda, půda a životní prostředí budou doslova v obležení. Už teď bychom se na to měli připravovat převážně rostlinnou stravou – a chtít jen tu nejlepší. A to bude ta bez chemie. (Mimochodem, bodovat prý bude i hmyz jako plnohodnotný zdroj bílkovin, takže se těším na první biolarvu!)

 

Bio trendy

  • Zemědělci mládnou – farmaření se stává lukrativním byznysem a tak láká i mladé. Možná pro vašeho synka nebude jízda na traktoru jen sen, ale reálné povolání. Navíc dobře uchopené bio farmaření může být ještě výnosnější než konvenční zemědělství.
  • Dostupnost – bio potraviny se čím dál víc prodávají na internetu (samozřejmě že i na Rohlíku, snadno je vyfiltrujete zaškrnutím kolonky “bio” při vašem nákupu) a tak se dostanou k většímu počtu lidí
  • „Kurátorská nabídka“ – obchody nemají za cíl nabídnout 10 tisíc potravin v bio kvalitě, radši předvyberou to nejlepší
  • Další a další alternativy – k běžným potravinám se nabízím čím dál víc alternativních potravin v obdobné chuti, což těší nejen alergiky, ale i ty, co rádi objevují
  • Pro zdraví – šéfkuchaři spolupracují s odborníky na výživy, kteří pomáhají sestavovat menu pro zdravé střevo, imunitu, proti depresi nebo třeba léčící záněty. Bio má v surovinách přednost!
  • Fermentování – mluví se o něm už zhruba tři roky, a tak se kvasí bio nektarinky do domácí limonády i bio zelí do salátu  

Doporučené články