Bylinky v kuchyni: které vám nesmí chybět a kam s nimi?

Správné dochucení umí zázraky. A rozhodně je k tomu lepší použít čerstvé bylinky než ty sušené. Nevadí, že vaše pěstitelské schopnosti nedokážou udržet žádnou bylinku v květináči naživu, my vám je čerstvé dovezeme až ke dveřím.

Sezóna bylinek je v plném proudu, proto na chvíli zapomeňte na sušené koření a vyšvihněte svůj kuchařský um čerstvsými dary přírody. Do jakých pokrmů se bylinky hodí a kterým nevadí ani tepelná úprava?

Tymián

 

bundle of raw fresh organic thyme on sackcloth

Voňavá středomořská bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Tymián příznivě působí na trávení, což z něj dělá ideální bylinku i do tučnějších a hůře stravitelných pokrmů jako je pečené vepřové koleno i třeba zvěřina. Využití najde i v omáčkách, krémových polévkách, houbových směsích nebo zeleninových salátech. Na rozdíl od většiny bylinek mu na chuti neubírá ani tepelná úprava, takže se nebojte kořenit už na začátku vaření.

A že vám po vaření stále pár snítek tymiánu zbylo? Připravte si z něj odvar, který funguje jako dezinfekce ústní dutiny a pomáhá s hojením aft.

TIP: Vyzkoušíte tymián na sladko, košíčkům s tymiánovým krémem a fíky se odolává jen opravdu těžko.

Koriandr

V české kuchyni moc doma není, zato v té asijské nesmí chybět skoro v ničem. K dochucování se používají všechny části koriandru od semen až po lístky. Bylinka je poměrně aromatická a má typicky štiplavou chuť. Buď si tu chuť zamilujete, nebo se jí budete snažit vyhnout, co to jen jde. Pokud vám ale nechutnají listy, neznamená to, že vám budou vadit i semínka, jejich chuť je totiž hodně odlišná.

Většinou se koriandrem dochucuje až na závěr, takže bylinka nepřijde o své aroma, chuť ani příznivé účinky na zdraví. Výborně dokreslí chuť polévek, jako je například vietnamské Pho bo, ale skvěle si rozumí i s masem, od kuřecího přes hovězí až po ryby. Dokáže ale také ozvláštnit zeleninová jídla, omáčky a samozřejmě nesmažené asijské závitky. Koriandr se dá použít i nasladko, takový citronový koláč to vyšvihne na úplně jiný level. Přesto, že je to bylinka poměrně výrazná, dá se kombinovat i s dalším kořením, jako je například zázvor, bazalka, pažitka nebo máta.

TIP: Nestihli jste bylinku zpracovat? Sušený koriandr se v kuchyni prakticky nepoužívá, ale uchovat ho můžete, když ho zamrazíte s troškou vody.

Libeček

Libeček je koření našich babiček, které si opět nachází místo na našich talířích. Nenajdete vhodnější koření do polévek a masových směsí nebo různých omáček. Dochutit s ním můžete bylinková másla, pomazánky i zeleninové saláty. Dokáže vyzdvihnout chuť pečeného masa, ryb i obyčejných vařených brambor (doporučujeme přidat pár lístků libečku do vody k bramborám a společně je uvařit). Samotný libeček je poměrně aromatický, proto s ním dochucujte opatrně, aby nezanikla chuť ostatních surovin. Bylinka obsahuje velké množství silic, díky tomu ji můžete přidat do pokrmu už na začátku vaření, aniž by ztratila svou chuť.

TIP: Nespotřebovaný libeček usušte a použijte ho k přípravě pokrmů stejně, jako ten čerstvý.

Kopr

Vybaví se vám hned koprovka nebo nakládané okurky? U těch je čerstvý kopr jasná volba. U koprovky je nejlepší použít listy, do nakládaček pak patří kvetoucí kopr. Stejně dobře se ale bylinka původem ze Středozemí a západní Asie hodí na přípravu salátových dresinků, k ochucování ryb a dalších mas, i do tradiční kulajdy. Kopr využijete také při grilování, nadrobno nasekané větvičky by neměly chybět v žádné marinádě na ryby. Velmi dobře také doplňuje i pokrmy, ve kterých jsou okurky nebo jogurt. Tepelnou úpravou ovšem kopr ztrácí své aroma, proto ho při vaření přidávejte, pokud možno, až nakonec. 

TIP: Pokud jste kopr nestihli zpracovat, zamrazte ho, tím si zachová svou chuť i aroma.

Máta

Osvěžující máta nesmí přes léto v kuchyni chybět. Využijete ji k přípravě alkoholických drinků jako je tradiční kubánské mojito, ale i k nealko osvěžení. Taková voda s plátky citronu, ledem a pár lístky máty dokáže v horkých letních dnech zázraky. Kromě osvěžující chuti, kterou má na svědomí obsažený mentol, má máta i příznivý vliv i na naše tělo. Například zklidňuje trávení, podporuje imunitu, a dokonce pomáhá relaxaci a spánku. A také se samozřejmě hodí k přípravě řady pokrmů.

Lístečky čerstvé máty slouží jak k dozdobení už hotových pokrmů, jako jsou zapečené těstoviny, sýry, zmrzliny i koktejly, tak i k dochucení celé řady smetanových a sýrových pomazánek nebo jogurtových zálivek. Jen pamatujte, že máta je dost aromatická, proto dochucujte s citem. Přidat může vždycky. 

TIP: Vyzkoušejte recepty na jehněčí kýtu s mátovou omáčkou nebo asijský tatarák, které pro vás připravil Roman Vaněk.

Výhodou použití čerstvých bylinek k dochucení pokrmů je také menší spotřeba soli, protože chuť získáte právě bylinkami. Většina z nich příznivě působí na trávení, takže vám po jídle nebude těžko. A to už za to stojí.

Doporučené články