Čerstvě sklizeno: jak donutit děti jíst víc zeleniny

Dovedete si představit, že se zelenina z pole dostane už za 6 hodin rovnou na váš talíř? Čerstvě sklizené sezónní potraviny z českých polí teď seženete na Rohlíku. A my vám navíc poradíme, jak je připravit pro děti, aby jim chutnalo!

Sotva vykoukla z hlíny a už ji můžete mít na talíři. Čerstvě sklizenou zeleninu z českých polí vám Rohlík doručí už za 6 až 48 hodin po sklizni.

Během sezóny, která v Česku trvá zhruba od dubna do konce října, se můžete postupně těšit na lokální chřest, cibulku, ředkvičky, saláty, jahody (ty jsou k dispozici už teď na začátku června), postupně přibudou ještě okurky, papriky, maliny, třešně… zkrátka vše, co se zrovna urodí na českých polích a dozraje v českých sadech. Zelenina a ovoce se bude postupně měnit podle toho, jak dozrává. U čerstvě sklizené lokální zeleniny najdete na našem webu štítek „Čerstvě sklizeno“ a sortiment si můžete vyfiltrovat a vybrat si tak to nejčerstvější.

Dobré návyky od dětství. Naučte děti jíst zeleninu

Co dělat, když děti nechtějí jíst zeleninu? Máte před sebou těžký úkol, ale ne neřešitelný. Zkoušejte jim ji nabízet v řadě podob.

– Rozvařte ji, že ji nepoznají – třeba miniaturní kousíčky mrkve a řapíkatého celeru dejte do základu boloňské omáčky.

– Mixujte – do základu omáčky použijte spoustu zeleniny, kterou pak rozmixujte důkladně na pyré, rajčatovou dělejte jen z čerstvých rajčat, uvařte kečup z paprik…

– Pokud dítě odmítá ovoce, uvařte ho a rozmixujte na pyré a udělejte z něj ovocnou dřeň místo zmrzliny. Nebo teplý ovocný (třeba meruňkový) rozvar použijte na zalití kopečku vanilkové.

Připravte ze zeleniny jako je pastinák, řepa, mrkev či celer zeleninové hranolky (nakrájejte na malé hranolky, promíchejte s olejem, solí, pepřem a případně trochou koření nebo bylinek a dejte péct do trouby na 180 stupňů, délka pečení je v závislosti na zelenině)

 Znáte Lego polévku? Nakrájejte malé kostičky zeleniny na čtverečky a obdélníčky, uvařte je každou zvlášť, a servírujte je v malých mističkách, dítě si smí na talíři složit jen tu, kterou pak sní

Krémové polévky a smoothie jsou další způsob, jak propašovat spoustu zeleniny a ovoce do dětského organismu

Jestli vaše dítě miluje jen dva tři druhy zeleniny, zkoušejte mu dál samozřejmě nabízet i jinou, ale tu oblíbenou mu servírujte vážně často

Krájejte hravě – chce to hodně úsilí a času, ale vyplatí se. Jen málokteré dítě odolá ježkovi vyříznutému z plátku kedlubny nebo červené koruně z jahůdky (pro královnu Jahůdku!)

– Nakrájenou zeleninu můžete na talíři sestavit do hravých obrazců

– K zelenině přidejte „dipíky“ z něčeho nasládlého, co pozmění původní chuť, případně zkuste dip jogurtový, pokud ho vaše děti milují

– Ovoce na dětskou oslavu servírujte ve vyřezané misce z melounu do hravého tvaru, celkem rychle zvládnete meloun okrájet, aby vypadal třeba jako žralok s obřími tesáky

„Už jel hrášek dneska na tobogánu? V bříšku je bazének a z pusinky do něj vede tobogán. Tak tam pošli další kousek za kamarády.“

U zdravotních benefitů, které zelenina přináší, se dá přimhouřit oko nad malým handlováním. „Když sníš ještě ředkvičky, můžeš jít dneska spát o pět minut později.“

– Ptejte se dětí, co jim zrovna na té zeleninové variaci, kterou jim nabízíte, nechutná. Možná je to olej, a tak jim udělejte salát suchý (bez zálivky), některé děti zase nechtějí „to zelený nahoře“, tak můžou mít svou porci bez bylinek, někomu nechutná paprika grilovaná, ale čerstvou sní cobydup

Co vařit právě teď z čerstvé sezónní zeleniny těm nejmenším

Ředkvičky stejně nejlépe chutnají na chlebu s máslem. Dobrá je z nich taky pomazánka, zkusit je můžete i pečené s glazurou.

Z kedlubny připravte zelí (nastrouhat, osmahnout cibulku, podusit) nebo krémovou polévku. Hodí se i třeba k pečenému vepřovému na kmíně (přidejte je k masu, nakrájené na osminky, na posledních 20 minut).

Špenát přidejte do ovocných smoothie (sluší mu to s jablkem, avokádem a banánem). Přidejte ho k bramborám i do těstovin.

Z mrkve udělejte polévku, uvařte z ní spolu s bramborami kaši, klasikou je dušená mrkev nebo strouhaná s jablky. Dobře chutnají zeleninové placky z nahrubo nakrájené mrkev (ala bramborák či rösti), ať už upečené v troubě nebo na pánvi na oleji.

Už jste letos měli jahodový koktejl? A plněné knedlíky? Bublaninu? Když jste přejedení jahod čerstvých, plných síly a šťávy, fungují nejlépe ty nejklasičtější recepty.

Doporučené články