Cestování ve zdraví ? Doporučení od MUDr. Michaly Knězkové

Léto je konečně za dveřmi. Školní rok pomalu finišuje, děti obráží školní výlety a v nás se pomalu hromadí povinnosti a úkoly spojené s odjezdem na dovolenou. Co když ale máme malé děti a chystáme se na první dovolenou za naše hranice? Co si připravit už před odjezdem, aby nic nechybělo nebo jaké zásady dodržovat, abychom dovolenou nejen ve zdraví přežili, ale abychom si jí i pořádně užili? 

 

Na výběru destinace záleží
Pokud jste ve fázi, kdy dovolenou hledáte, pročítáte katalogy cestovních kanceláří nebo sledujete levné letenky, je potřeba si uvědomit základní pravidla cestování s dětmi. Čím je dítě mladší, tím je riziko poškození zdraví vyšší, buďte tedy obezřetní a dbejte na preventivní opatření, díky kterým lze případným problémům předcházet nebo zmírnit jejich dopad na zdraví.
Kdy například poprvé sednou do letadla s dětmi? Letecky není doporučované s dětmi cestovat do jejich 6 měsíců, a to hned z více důvodů. Jednak je let nevhodný svým prostředím, kdy jde o zalidněný uzavřený prostor. Střídá se tu teplo a chlad vlivem klimatizace a změny tlaku v letadle nejsou pro nejmenší kojence vhodné.
Pokud už se na cestu letadle vypravíme, je vhodné, aby mělo dítě za sebou alespoň dvě dávky pravidelného očkování,tedy hexavakcíny. Během letu – při vzletu a přistávání, mohou děti trpět bolestí oušek. Úlevu poskytuje polykání při pití, kojení či žvýkání. Vybavte se tedy na let, ať vám start a přistání nezkazí zážitek z prvního letu dítěte.
A co třeba exotika?
Pokud máte chuť vyrazit za exotikou, mohu takový druh dovolené doporučit dětem, které už sfoukly alespoň 2 svíčky na dortu.  Do 5 let věku dítěte se pak snažíme vyhýbáme endemickým oblastem malárie, spavé nemoci anebo třeba arboviróz.
Pokud už sáhnete po ne zcela klasické destinaci, vždy doporučuji konzultovat cestu s dítětem s Centrem cestovní medicíny. Tam se totiž dozvíte, jaká je aktuální epidemiologická situace v místě, které jste si vybrali. Poradí vám, jaká infekční onemocnění se v dané lokalitě vyskytují a můžete s nimi veškeré své obavy a prevenci projít. Podrobné a aktuální informace vždy najdete na https://centrumcestovnimediciny.cz
Pokud zjistíte, že pro cestu do vámi vybrané země je třeba speciální očkování, nikdy u dětí nevolte jeho zrychlené schéma.Odjezd naplánujte tak, abyste stihli očkovat řádně, bez zbytečného spěchu.
Hurá jsme tu!
Dovolená začala, cestu jsme zvládli ve zdraví a krásných deset dní si užijeme u moře, projdeme místní taverny a poznáme, jak žijí zase v jiném koutu světa. Na co pak dávat pozor? Řiďte se pravidlem 6 „O“,které zní: Obchod, Originál, Otevřít, Oloupat, Omýt, Ovařit.
Pravidlo znamená, že méně rizikovéje vše, co koupím v (kamenném) obchodě, v originálním balení, sám si otevřu, eventuálně oloupu, omyji v nezávadné vodě a ještě tepelně upravím.
V rozvojových zemích se vyhýbejte konzumaci syrové zeleniny a ovoce, nedostatečně tepelně upraveným plodům moře, pozor na led v nápojích, který je často připraven z kohoutkové vody a stejně tak pozor u džusů, které se často ředí běžnou vodou z kohoutku.
Večer pak nezapomínejte, že děti při sprchování rády pijí vodu, kterou se koupou. Opatrně tedy při sprchování. Zuby pak čistíme dětem vždy ve vodě balené.
Ať už jste vybrali lokalitu jakoukoli, přeji vám krásné cestování, moře nových zážitků a ať je prevence dostačující a není třeba řešit žádné zdravotní obtíže na cestách ani v místě pobytu.
TIP:Před každou cestou do zahraničí vyhledejte a uložte adresy kvalitních zdravotnických zařízení v cílové destinaci a na cestách mějte vždy nabitý telefon s aktivovaným roamingem pro včasné volání v případné pomoci. Při cestování po naší republice, Slovensku, Rakousku či Maďarsku si zdarma nainstalujte lokalizační aplikaci Záchranka.

 

Doporučené články