Co dát malým dětem k pití

pitny-rezim-deti-cista-voda

Co by malé děti měly pít?

Kamila z blogu Vařila myšička pro vás připravila jednoduché a praktické tipy na pitný režim malých prcků. 

Pojďme tuto otázku vyřešit hned na začátku, ať je v tom jasno. Základ pitného režimu nejen u dětí by měla tvořit čistá voda. Pro nejmenší děti je vhodná kojenecká, pro starší filtrovaná, navíc pokud možno co nejměkčí.

Všichni nejspíš víme, že by malé děti neměly pít sladké limonády, doslazované džusy, nektary a různá “pitíčka”, která jsou často kromě cukru plná barviv a mnohdy i konzervantů a jsou jen “prázdnými kaloriemi” bez živin. Chuť vody je pro děti přirozená, není potřeba ji “přilepšovat” přeslazenými sirupy sirupy.

pitny-rezim-okurkova-limca-1

Další otázka je “kolik by toho měly pít”. Na všechno na světě existuje nějaká tabulka, tedy i na doporučený příjem tekutin pro dítě.  Množství se vypočítává na základě věku a hmotnosti dítěte. Přesnou hodnotu pak  můžete zjistit na internetu, u pediatra nebo v každé knize o dětské výživě. V potaz je pak třeba brát i faktory jako zdraví dítěte, fyzickou aktivitu, venkovní teplotu a celkový jídelníček. Nestresujte se ale čísly. Někteří rodiče si myslí, že pokud do dítěte nedostanou 3 litry vody denně, je něco špatně. Ono ale bohatě stačí, aby dítě nemělo pocit žízně a pilo v pravidelných intervalech. Pro příklad –  dítě v 2. roce života by mělo vypít 80 – 120 ml/kg tělesné hmotnosti.

Nejde jen o to co, ale z čeho

Co se týče nápojů, člověk by řekl, že nejdůležitější je obsah. To je samozřejmě pravda. My ten obsah ale do dětí potřebujeme nějak dostat. Obzvlášť u těch nejmenších mohou hrát roli různé drobnosti. Maminky by mohly vyprávět. Zatímco z jedné lahvičky dítě vypije vše, z jiné nic. Roli mohou hrát detaily jako tvar dudlíku nebo pítka, případně tvar a velikost lahve či hrnečku. Některým dětem vyhovuje lahev s brčkem, jiné zase ocení láhve hrnečkového typu.

Když chceme děti více namotivovat k tomu, aby ochutnaly nějaký nový nápoj, nebo měly o pití větší zájem, je třeba dát tekutinám nějakou nápaditou formu. Kelímek se Spidermanem nebo Sněhurkou, veselá lahvička s cucíkem. Výborně vypadá ovocno-zeleninová šťáva podaná “slavnostně”jako koktejl ozdobená zakrouceným brčkem a paraplíčkem. Vyzkoušejte, co zafunguje…

pitny-rezim-rooibos

Rooibos – nápoj z keře vhodný i pro malé děti

Je to takový “nečajový” zázrak plný vitaminů a minerálů, který je vhodný i pro nejmenší děti, protože neobsahuje kofein. Rozhodně stojí za to, zařadit jej do pitného režimu celé rodiny, i v období těhotenství a kojení. Pomáhá proti nespavosti, žaludečním nevolnostem a křečím nebo kolikám. Je výborným doplňkovým pomocníkem při vyrážkách a alergiích, čehož mohou využít maminky dětí trpících exemy. V Africe se rooibos tradičně pije s mlékem a medem, což je způsob, jak si dopřát lahodný horký nápoj bez kofeinu. V našich končinách jej seženete přírodní sypaný, případně vylepšený ovocem. Rooibos má krásnou barvu a přirozeně sladkou chuť, takže se obejdete bez zbytečného doslazování. Velmi chutný je i jako studený nápoj a v létě doslova volá o to, aby z něj někdo vyrobil ledový čaj s kusy pomerančů.

pitny-rezim-domaci-limonada-s-ovocem

Domácí limonády s čerstvým ovocem 

Když dětem chcete dopřát něco zajímavějšího než vodu, můžete vyrobit domácí limonádu. Ve standardní podobě se jako základ používá sodovka, ta ale pro malé děti není vhodná. Vystačíte s vodou, do které můžete rozmixovat různé druhy ovoce a dochutit trochou medu nebo sirupu. Nezapomeňte, že takto připravené nápoje by se měly rychle spotřebovat.  Domácí limonády jsou také efektním doplňkem každé oslavy a nikdo si ani nevšimne, že na stole chybí přeslazené kupované nápoje, které v jedné skleničce obsahují v průměru 5 lžiček cukru.

pitny-rezim-voda-citron-mata

Vhodné nápoje pro děti

– obecně na prvním místě čistá voda

-pro nejmenší děti kojenecká voda, která se nemusí převařovat

Fenyklový čaj

Heřmánkový čaj pro doplnění pitného režimu

– “ledový” čaj připravený z rooibosu a ovocné šťávy

– zeleninovo-ovocné šťávy uzpůsobené chuti dítěte (jablko, mrkev, řepa)

– jemná domácí citronáda oslazená medem ( není pro nejmenší děti, pro které nejsou citrusové plody vhodné)

dětské čaje určené pro “běžné pití” 

– kvalitní jablečný mošt doředěný vodou 

– Ugova čerstvá jablečno-mrkvová šťáva 

pitíčko do ruky pro dodání energie po fyzické aktivitě

– speciální dětský čaj při nachazení, pokud je dítě nachlazené

– studené ovocné pití vyrobené ze sypaného ovocného čaje (pokud zvolíte ty bez ibišku, nebudou tak kyselé)

 

Vývar jako nápoj

Dostat do dětí tekutiny, když jsou zdravé, není takový oříšek. Problém může nastat, když jsou nemocné a potřebujeme jim dodat kromě vody i nějaké živiny nenásilnou a zdravou formou. Perfektně může posloužit poctivý domácí vývar, který se musí dokonale přecedit přes sítko a dítě ho pak může pít i z lahvičky, případně hrníčku s pítkem nebo brčkem.

Rada na závěr přímo od Kamily

Když jsem chtěla, aby děti pily dost nebo vypily něco zdravého, z čeho na první dobrou nadšené nebyly, vždy mi zafungovalo nechat je rozlévat si pití sami. Stačilo dát na tác menší plastovou konvičku, k tomu 2 roztomilé šálky a hned pily jak velbloudi. Samozřejmě jsem pak musela vytírat a pantofle se mi lepily na podlahu, ale to k tomu holt patří :-)

Nakupujte dětské zboží výhodněji a šetřete na dopravě zdarma při každém nákupu. Vstupte do Rohlíčku. Dětského klubu pro děti a rodiče.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

 

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články