Co se k čemu hodí? Párujte vína s pokrmy správně!

Na Rohlíku milujeme boží jídlo. A co teprve, když se doplní stejně dobrým vínem? To se radost rovnou násobí. Tak si pojďte počíst, jak párovat správně.

Jedni tvrdí, že snoubit víno s pokrmy je hračka, jiní z toho dělají doslova vědu. Tak kde je pravda? Je to jako u všeho – základy zvládnete rychle, ale čím víc se budete nořit do hloubky, tím víc zapeklitostí budete řešit. My jsme pro vás připravili základy párování, abyste si k jídlu snadno vybrali takové víno, které jeho chuť doplní a vyzdvihne.

PS: Mrkněte se do naší české vinárny.

Jednoduché tipy na rozjezd

  • Pokud je nějaké víno použité už v receptu, zapíjejte tím stejným i hotový pokrm.
  • K místním pokrmům volte i místní vína.
  • Bílá vína podávejte před červenými, suchá před sladšími, lehká před těžšími a mladá před vyzrálejšími.
  • V horku pijte sladší, méně alkoholická vychlazená vína nebo střiky, v chladu dejte přednost suchým nebo šumivým s vyšším obsahem alkoholu.

Co na párování s pokrmy říká someliér?

Víno musí pokrm doplňovat, ne s ním soupeřit o vaše chuťové a čichové buňky. Proto, když budete párovat jídla a vína podobného charakteru, nemusíte se bát, že byste šlápli vedle. Na druhou stranu, pokud si chcete kombinaci ještě víc užít, můžete volit i kontrast. Hlavní pravidlo v tomto případě zní, že taková kombinace, která vám chutná, je v pořádku.

A jaká jsou základní pravidla párování?

  • Víno jako aperitiv – než se pustíte do hlavního chodu, můžete se navnadit lehkým a svěžím šumivým vínem nebo neutrálnějším osvěžujícím bílým či růžovým.
  • Kořeněná jídla – pálivý pokrm skvěle zjemní sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Vyšší obsah by mohl ještě podpořit pálivost. Také není na škodu, když je víno aromatičtější, aby nepůsobilo vedle výrazného pokrmu mdle.
  • Těžká mastná jídla – těžká bohatá jídla skvěle doplní vína s vyšším obsahem tříslovin. K tučným jídlům ale perfektně pasují i vína s vyšší kyselinkou, která se i přes tuk probojuje k vašim chuťovým buňkám.
  • Výrazná jídla – výrazné pokrmy nejlépe vyniknou doplněné vínem vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkového cukru.
  • Kyselá jídla – jen kyselé víno nezanikne v kombinaci s kyselým pokrmem. Jemnější vína by mohla působit mdle.
  • Slaná jídla – slané si nerozumí s vyšší kyselostí ani vysokým obsahem tříslovin. Nejlepší jsou vína se zbytkovými cukry.
  • Hořká jídla – všeho moc škodí, proto v případě hořkých pokrmů volte vína s nižším nebo žádným obsahem tříslovin. Hořká chuť je totiž ještě zvýrazní a chuťový požitek by nebyl úplně ideální. Vhodná jsou vína s nízkým obsahem zbytkového cukru a lehkou slaností.
  • Sladká jídla – sladké se sladkým naopak funguje velmi dobře. Zákusek se suchým vínem by mohl působit nahořkle, a to nikdo nechce. Nejlepší jsou sladká svěží vína. Právě svěžest se postará o to, aby toho sladkého nebylo moc.

Jak párovat víno s jídlem

Chutná × nechutná je sice dobrý způsob párování, ale přeci jen se s naším průvodcem vyhnete zbytečnému šlapání vedle. Rozdělili jsme vína podle druhu, aby se vám v tom dobře orientovalo. Co tedy nejlépe chutná s jakým vínem?

TIP: U párování se také řiďte zrakem. Víno by s pokrmem mělo ladit i barevně.

Šumivá vína

Přípitkem to nekončí. Šumivá vína skvěle doplní mořské plody, jako jsou ústřice a mušle, ale i kraby, humry a krevety. Také se hodí k čerstvým, slaným a kyselým sýrům, výrazným sýrům s modrou plísní i tvrdým sýrům a uzeninám.

Bílá vína

Lehká bílá vína nalévejte ideálně k jemným sýrům jako je brie či mozzarella, nebo k čerstvým, slaným a kyselým sýrům, jako je například feta, panýr nebo kozí sýry. Skvěle fungují ve spojení s mušlemi, ústřicemi, korýši a rybami. Z těch je nejvhodnější losos, halibut, treska nebo pstruh. Výborně doplní i čerstvé bylinky nebo světlé maso. Plná bílá vína pak můžete ještě kombinovat s hříbky, žampiony i dalšími houbami. Doplnit jimi můžete také kořenovou zeleninu, tvrdé sýry, čerstvé i aromatické bylinky. Aromatická bílá vína upíjejte v kombinaci s korýši, ořechy, čerstvými, slanými a kyselými sýry nebo třeba k pokrmům dochuceným chilli a feferonkami. Kromě čerstvých bylinek dají vyniknout i chuti exotického koření, jako je anýz, šafrán, kurkuma a zázvor. Kombinovat lze i s výraznými sýry s modrou plísní, uzeninami, česnekem, šalotkou či pórkem.

Růžová vína

Růžová vína jsou jako stvořená k jemným sýrům, kořenové zelenině ale i říznému chilli a feferonkám. Stejně jako bílá vína se hodí k čerstvým bylinkám jako je bazalka a máta i k exotickému anýzu, kurkumě či zázvoru. Doplní také tvrdé sýry a výrazné sýry s modrou plísní, luštěniny, ryby a korýše. Stejně tak svědčí ořechům a pokrmům se skořicí, vanilkou, hřebíčkem a novým kořením.

Červená vína

Lehká červená vína se hodí spíše ke světlejšímu masu jako je drůbež a vepřové kotlety. Dobře doplní i čerstvé, slané a kyselé sýry, uzeniny, houby, luštěniny a exotické koření. Pít je můžete i k tmavším masům, jako je hovězí, jehněčí nebo zvěřina. Středními červenými víny doplňte tvrdé sýry, tmavá masa, uzeniny a houby. Pro plná červená vína si nechte navíc ještě výrazné sýry a sýry s modrou plísní.

A teď už se můžete pustit do zkoušení. Dobrou chuť!

Doporučené články