Zkoušíte novoroční očistu? Přečtěte si 6 doporučení pro co nejlepší výsledek

Proč se v lednu pustit do očisty? Je to jednoduché. Svému tělu dopřejete více vitamínů, čerstvého ovoce a zeleniny a nastartujte správně trávení. Povzbudíte i imunitu, což se v chřipkovém období velmi hodí.

 

Tady je našich 6 důvodů, proč si dát v lednu očistu alias detox:

  • dodá energii, odstraní únavu
  • pomůže od bolesti hlavy, kašle, nemocí
  • nastartuje správné trávení
  • zbaví vás kil nabraných před Vánoce
  • zlepší kvalitu pleti a vlasů
  • celkově posílí imunitu

 

Co se při detoxu doporučuje.

1) Pitný režim

Voda, čaje, neslazené nápoje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy bez přidaného cukru. Doplňujte pravidelně tekutiny, které z těla pomohou odplavit škodlivé látky a udrží vás svěží.

2) Ovoce a zelenina

Mají spoustu vitamínů, minerálů a také vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. Plátek citrónu do vody, mátový čaj, ovocné smoothie, zeleninové saláty nebo polévky jsou při detoxu vhodné. Dopřejte si navíc zázvor, česnek, zelí, řepu a jablka. Zeleninu jezte i jako svačinu, pokud ucítíte, že máte hlad.

3) Kvalitní bílkoviny

Zaměřte se na ryby a drůbež, jsou lehce stravitelné. Ryby navíc obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny. Přidejte do stravy luštěniny, jako je cizrna, červená čočka, hrách, stejně tak i tofu. Obsahují zdravé rostlinné bílkoviny, které vás zasytí. Po takovém jídle vám rozhodně nebude těžko.

ryzove_nudle_s_tofu_a_zeleninou

4) Obiloviny

Pokud chcete správně nastartovat trávení, omezte pečivo a bílou mouku. Místo ní ochutnejte celozrnné varianty, pohanku, jáhly, quinou. Jsou ideální i jako ranní kaše ke snídani. Vyzkoušejte naše recepty na zdravé snídaně.

5) Zdravé tuky

Tučné ryby jako losos obsahují dostatek zdravých tuků. Do salátu přidejte kvalitní olivový olej, pomáhá vstřebávání vitamínů. Semínka a ořechy obsahují rostlinné tuky, proto jsou dobré i jako svačina mezi jídly.

6) Superpotraviny

Mají vysoký obsah důležitých látek, prospěšných pro naše zdraví. Proto bychom měli superpotraviny pravidelně přidávat do stravy.

Chia semínka mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny a omega3-mastných kyselin a také železa a vápníku.

Acai jsou plody podobné borůvkám, má vysoký obsah antioxidantů a pomáhá snižovat cholesterol.

Spirulina je řasa bohatá na rostlinné bílkoviny, beta-karoten a esenciální mastné kyseliny.

Konopné semínko obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, působí pozitivně na pokožku.

Goji (kustovnice čínská) působí pozitivně na funkci jater.

superfoods2

Nevíte, co dobrého si při detoxu uvařit, a přitom nehladovět? Máme pro vás inspiraci v podobě zdravých receptů, které vám zachutnají.

 

Doporučené články