Dětská imunita. Dojmy a pojmy konečně objasněny.

Imunitu si představte jako armádu. Kdo jsou vojáci, proti komu bojují a proč sídlí ve střevech?

Imunita není žádný moderní pojem, mluví se o ní desítky let, jen v poslední době čím dál častěji. Oficiálně je imunita odolnost organismu vůči různým mikroorganismům. Celý systém si můžete představit jako armádu: buňky a organismy spolu spolupracují tak, aby ubránily tělo před nepřítelem v podobě viru, bakterie, alergenu…

Poplach!

Jakmile se k organismu přiblíží nepřítel, vojáci jsou v pozoru: imunita má hned tři obranné linie. V té první stojí kůže a slizniční membrány, které kryjí tělo. Jako štít se snaží zabránit tomu, aby se bakterie a viry dostaly do vnitřního prostředí, tedy do těla.

Druhá linie obrany je vnitřní. Působí tak, že spouští na základě chemických signálů pochod leukocytů, jejichž následkem je zánět.

Třetí linie se vydává do boje společně s druhou a vyznačuje se specifickou odpovědí na mikroorganismy.

Imunitu můžete rozdělit na vrozenou a získanou. Právě získaná vznikne, až když tělo už jednou infekci překonalo. Imunita si zapamatuje, jak organismus zareagoval, a budoucí reakce bude mnohem silnější. Armáda už zkrátka ví, jak s nepřítelem bojovat, jen ji nesmíte nechat usnout na vavřínech a musíte ji stále podporovat.

Když imunita selže nebo je oslabená, jsme náchylnější k nemocem nebo rovnou onemocníme. Až když imunitní systém zareaguje na podněty nepřiměřeně, hovoříme o alergii. V dnešní době trpí alergiemi až třetina dětí.

Kde jsou kasárny?

Vojáci bojující za lepší imunitu z velké části sídlí v našem střevě a ovlivňuje je střevní mikroflóra, moderněji nazývána jako mikrobiom. Právě ve střevech se nachází 70-80 procent imunitního systému. Střevní mikrobiom je v každém těle stejně unikátní jako třeba otisk prstů, a tak na každého působí (ať už v pozitivním nebo negativním smyslu) něco trochu jiného. Zatímco někomu nesvědčí hovězí maso, další cítí, jak mu prospívá a tělo ho potřebuje. Pozitivní vliv na funkci imunitního systému a správné trávení mají léčivé přípravky nebo doplňky stravy s laktobacily a bifibobakterie. Vitaminové doplňky stravy pro děti mají podobu gumových bonbónů, aby jim chutnaly a užívaly je rády, ale pozor, nejsou to bonbóny. Rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe, proto nedovolte dětem, aby je nekontrolovaně pojídaly.

Mikrobiom můžete ovlivnit neustále, už u novorozenců „zaděláváte“ na správné fungování po celý život, ale ovlivnit práci svých střev a fungování imunity můžete každý den. Dbejte u sebe i u dětí na vyváženou a správnou stravou, extra porci podpory tělu dodáte, když si vychutnáte zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, kimči…

A samozřejmě můžete imunitu ovlivnit i dalšími způsoby:

  • Nepřetápějte místnosti a pravidelně větrejte (krátce a intenzivně)
  • Nepřehánějte to při úklidu s dezinfekcí a antibakteriálními prostředky (zkuste ekologické přípravky)
  • Dbejte na dostatek spánku
  • Otužujte tělo, snažte se trávit co nejvíce času venku

Jsou to jednoduché, ale důležité kroky, které můžou ovlivnit celé vaše tělo.

Doporučené články