Domácí bylinková zahrádka

byli nky4

Vypěstujte si doma vlastní bylinky ze semínek. Poradíme vám, jak na to a přidáme inspiraci, jak je využít i jako pěknou dekoraci.

Pěstovat bylinky ze semínek není nic složitého. Navíc vám celý sáček semínek vystačí i na několik větších truhlíků. Při pořizovací ceně pár korun je to super ekonomická varianta.

Na vypěstování rostlinek použijte subsrát vhodný pro bylinky. Má ideální poměr živin a minerálů. Jedinečná struktura zaručuje rostlinám optimální provzdušnění kořínků a tím urychluje jejich růst. Díky vysoké nasáklivosti výborně zásobuje rostliny vodou a předchází přemokření a zahnívání kořenů.

bylinky

Jaké bylinky se hodí na okenní parapet?

Bazalka, pažitka, oregano, petržel, koriandr, šalvěj, rozmarýn, máta, majoránka nebo kopr. Vyberte si dle vlastní chuti.

Jak semínka zasadit?

Na dně květináče nebo nádoby, kam chcete bylinky zasadit, vytvořte drenážní vrstvu z kamínků nebo drobných úlomků cihel, starých květináčků, apod. Na to přidejte vrstvu substrátu, nechte si rezervu tak 3 cm pod okraj květináče, lehce přimáčkněte semínka a zasypte 1 cm vrstvou zbylého substrátu.

Semínek vám vystačí pár, cca 6 – 8 na střední květináč.Nechte jim dostatečný rozestup, akorát pažitka dobře roste i v trsech. Proces můžete urychlit i vrstvou fólie přes květináč, která semínkům dopřeje potřebnou vlhkost. Fólii několikrát propíchejte, aby rostlinky měly dostatek vzduchu.

bylinky3

Péče o zasazená semínka

Dopřejte jim světlo a vodu. Zálivka by měla být přiměřená. Lepší je zalévat ráno nebo večer, když nepraží slunce. Zalévejte nejlépe odstátou vodou z kohoutku. A pamatujte, čím větší teplo v místnosti máte, tím častěji zalévejte. Bylinky nepřehnojujte, stačí jim málo.

V čem bylinky pěstovat

Možností je spoustu. využijete staré květináče, dřevěné bedýnky, do kterých vyskládáte květníky, ale klidně zužitkujete i plechovky od barev nebo zavařovací sklenice od okurek. Bylinky vám budou dělat parádu za oknem, můžete je zavěsit na háčky přímo nad kuchyňskou linkou, nebo je nechat viset v prostoru jako živou dekoraci.

diyherbgarden9 bylinky6bylinky05bylinky4

Prozkoumejte naší novou zahradnickou sekci.

 

 

 

 

Doporučené články