Expres pomocníci pro vytížené maminky – vločky

vločky1

Další speciální díl s Kamilou z blogu Vařila myšička je tu. Dnes o praktických tipech s ovesnými vločkami v kuchyni, které usnadňují maminkám život s malým prckem. 

Kdybych měla jmenovat nějaký produkt, který patří do zdravého jídelníčku dospělých i nejmenších dětí a zároveň šetří náš čas strávený s přípravou jídla, tak jsou to vločky. Vločky obecně jsou produkt, který vzniká napařováním a lisováním zrn. Zrno je takto předpřipravené k další úpravě, případně k okamžité konzumaci. Záleží vždy na tom, jak moc zpracované vločky jsou.

Některé jsou měkké ihned po zalití vodou, jiné je třeba déle máčet nebo pár minut povařit. Dnes si můžete vybrat žitné, ječnéšpaldové, jáhlové, pohankové, kukuřičné, rýžové, ale také quinoové a amarantové. Ovesné se dají sehnat i bez lepku nebo obohacené o klíčky a vlákninu. Vločky jsou dobře stravitelné, jsou tedy vhodné do jídelníčku malých dětí jako zdroj kvalitních sacharidů.  Pro ty úplně nejmenší doporučuji např. jáhlové, které jsou bez lepku a mají neutrální chuť. Jednoduše z nich během chvíle vyrobíte kaši, která dětem nejčastěji vyhovuje v kombinaci s nastrouhaným jablkem nebo banánem.

Klasická jídla pak rozhodně doporučuji nejčastěji připravovat z původní obiloviny. To znamená vařit rýžijáhly, pohanku. Ve formě vloček je pak můžeme využít pro různé další účely. To, že je jejich příprava expresní, je už jasné. K čemu všemu se ale dají dále využít?

vločky4

Tipy na konkrétní využití různých druhů vloček

– teplé snídaňové kaše (sladké i slané)

– 2 lžíce do jogurtu jako lehká svačina

– zahuštění polévek a omáček

– zahuštění různých druhů karbanátků a zeleninových placiček

– domácí sušenky z ovesných vloček

– doplněk smoothie koktejlů

– na obohacení pomazánek

– na knedlíčky do polévky

– po namletí místo mouky na palačinky

vločky3

Večer namočit, ráno jíst

Aby byly vločky měkké, není nutné je vařit, zalévat horkou vodou nebo čekat. Skvělým fíglem je vločky v mističce zalít vodou večer, než jdete spát. Vhodné je to obzvlášť u žitných vloček, které jsou tvrdší než jiné vločky, proto je dobré s tím počítat.  Pak už je můžete jen smíchat s jogurtem, skořicí a medem pro dobrou snídani.

Výživné koktejly jako zdravá svačinka

Další rychlou možností, jak vločky využít jsou koktejly. Oblíbené ingredience vložte do smoothie mixeru a během minuty snídáte. Takový koktejl je možné vzít i někam na cestu do vhodné lahvičky. Chuťově atraktivní je kombinace rostlinného mléka, jemných ovesných vloček, banánu a kešu ořechů.

Ovesné vločky nejen k jídlu

Jsou označovány za superpotravinu, drží vyrovnanou hladinu krevního cukru, podporují správné fungování imunity, jsou zdrojem vlákniny a důležitých minerálních látek, obsahují i bílkoviny a kvalitní sacharidy, takže jsou výborným zdrojem energie.

Ony jsou ale i přírodním lékem na pokožku, což věděly už naše prababičky. Ano, můžeme se v nich koupat! To ocení především maminky dětí s exematickou pokožkou, které by pro zklidnění kůže udělaly cokoliv.

Na ovesnou koupel hrnek vloček zalijte 4 hrnky vody, pár minut povařte a nechte zchladnout. Rozmixujte dohladka, případně přeceďte a vlijte do koupele. Tak jednoduché a levné to je. Pro lepší výsledek je pak dobré tyto domácí ovesné koupele doplnit o promašťování krémem z přírodní certifikované kosmetiky. Já jsem nedala dopustit na tento hojivý měsíčkový krém.

Vločky pro malé děti – je nutné je tepelně upravovat?

Ano, obzvlášť nejmenším dětem je dobré různé druhy vloček z důvodu lepší stravitelnosti podávat po jejich tepelné úpravě. Nejlepší jsou pro ně jemně mleté v bio kvalitě. Naopak ty obohacené vlákninou se zase hodí spíše pro maminky (a tatínky samozřejmě)

vločky8

Jak s vločkami začít hned teď?

Úplně jednoduše – nebát se jich, ihned je pořídit, nechat doma na očích a zařadit je do běžně připravovaných receptů. Zkuste dětem jakoukoliv polévku zahustit místo klasické bílé mouky vločkami. Do bramboračky se hodí jemně mleté ovesné, do krémové mrkvovo-cuketové polévky vyzkoušejte pohankové.

Nejdůležitější rada na závěr

Pokud by se vám někdy stalo, že vám při přípravě jídla pro děti ujede ruka a oběd zkrátka NENÍ, vždy mějte po ruce v zásobě nějaké vločky, z kterých můžete během pár minut připravit zdravý oběd. Třeba pohankové vločky se špenátem a sýrem. Velmi se hodí ve chvílích, kdy do omáčky omylem místo sladké papriky nasypete pálivou …

Vyzkoušejte recepty z ovesných vloček naslano.

Pohankové vločky se špenátem a čerstvým sýrem.

vločky5

Chcete získat při nákupu dopravu zdarma? Registrujte se do dětského klubu Rohlíček a využívejte všechny výhody.

 

Doporučené články