Express pomocníci pro maminky – polenta, vývar, Šmakoun a další

polenta

Je tu další pokračování express pomocníků pro maminky, protože dobře víme, že těch není nikdy dost.

Tentokrát nám Kamila z blogu Vařila myšička poradí, jak si můžete usnadnit život v kuchyni díky polentě, vývaru, Šmakounkovi a rajčatové passatě.

V dnešní uspěchané době se všude dočítáme, jak bychom neměli spěchat, jak bychom měli dělat všechno v klidu a nebýt ve stresu. Zároveň bychom měli vařit zdravě, věnovat se dětem a být co nejvíce na čerstvém vzduchu. Do toho všeho ale mít i čas sami na sebe, dostatečně se hýbat a k večeři si připravovat zdravá vymazlená jídla. Pro každého rodiče je období s malými dětmi tím nejlepším učitelem time managementu. Ať se ale snažíme jak se snažíme, vždy se všechno dokonale zvládnout nedá. Obzvlášť, když některé maminky nemají po ruce hlídací babičky, nebo z domova pracují na částečný úvazek. Pokud tedy nechceme, aby nás jednoho pěkného dne odvezli do Bohnic, je třeba zapomenut na dokonalost a objednat občas pizzu. Jednou z dalších možností, jak si dopřát domácí jídlo a přesto šetřit čas, je zapojit express pomocníky. Jsou to potraviny, které nám usnadňují život.

smakoun1

Polenta

Polenta je kukuřičná kaše, která se připravuje z kukuřičné krupice. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje rychlá kaše, knedlíky nebo různé placky, nebo ji klidně můžete zapéct se sýrem a zeleninou. Ocení ji zejména aktivní lidé, kteří nemají čas na přípravu složitých pokrmů  a přesto chtějí jíst zdravě.

Recept na polentu s orestovanou cuketou a Šmakounem najdete tady.

Vývar 

“Muži, dáš si vývar pravý nebo z kostky?” A jaký je ten pravý, ptá se muž? “Ze dvou kostek” Pokud chceme vařit zdravě, chutně a přírodně, bylo by ideální používat do receptů jako tekutinu vývar. Samozřejmě doma připravený, poctivý silný a pro úžasnou chuť jej přidávat do některých receptů místo vody. Třeba takový kuskus je jako základ hned zajímavější, když jej zalijete vývarem a přidáte na jemno nasekanou petrželku. Když ale provozujete i jiný život než ten v kuchyni, nezbude mnohdy na přípravu vývaru čas. A to ví někteří výrobci, kteří udělali kus práce za nás a mají pro nás už hotové koncentrované vývary ve sklenici. Další rychlou možností, jak docílit plnější chuti jídla, je mít po ruce kvalitní bujón, který neobsahuje glutaman sodný.

smakoun-hliva

Šmakoun

Zajímavý český produkt s výhodnými výživovými hodnotami, který má při přípravě jídel obrovské pole působnosti. Obecně se dá říct, že jej lze použít všude tam, kde chcete přidat maso nebo sýr. Jedná se o vaječnou bílkovinu, která se prodává v podobě plátků, kdy ji můžeme krájet na kostičky, strouhat i mixovat. Šmakoun je velmi oblíbený při redukčních dietách nebo ve fitness světě, přesto je v rozumné míře vhodný i pro děti. Odborníci na dětskou výživu doporučují zařazovat Šmakouna od 2 let. Nejvhodnější je přírodní Klasik, případně uzený. Šmakoun klasik se také dá využít při alergiích, kdy rozšlehaný s vodou může nahradit tvaroh. Dále je praktický na zapékání, může se zapracovat i do sladkých jídel jako šišky s mákem.

e- rajcatova-polevka-s-noky (1)

Rajčatová passata

Hustá rajčatová omáčka, která se nejčastěji prodává ve sklenici a používá se především v italské kuchyni nebo jako základ omáčky na pizzu. Považuji ji za jeden z nejpraktičtějších produktů express vaření, kdy se nemusíte vařit a loupat s rajčaty, pasírovat je. Z passaty můžete během chvíle vyrobit rajčatovou polévku, využít ji jako základ na rajskou omáčku, případně na lasagne. Je k sehnání i v bio kvalitě a od každého výrobce chutná jinak.

express-testoviny-cervena-cocka (1)

Další tipy na express pomocníky:

Express těstoviny hotové za 3 minuty.

– Kvalitní boloňská omáčka ve sklenici, kterou stačí ohřát, smíchat s těstovinami a rychlý oběd je na stole.

– Těstoviny mohou být i bezlepkové, třeba rýžové.

Kuskus ideálně v bio kvalitě, který stačí smíchat se zeleninou, menšími kousky masa a podávat podobně jako rizoto.

Pohankové vločky, ze kterých bleskově vyrobíte zdravou snídaňovou kaši.

Sterilovaná cizrna, kterou můžete přidat do bramboračky, těstovin nebo z ní vyrobit pomazánku.

Loupaná rajčata, která jsou vždy po ruce. Ideální na přípravu rychlé domácí omáčky na špagety.

– Mražená zeleninová směs na polévku. Když není po ruce čerstvá zelenina, může vás leckdy doslova zachránit.

passata-rajska-polevka-s-ryzi

Rada na závěr

Víte, že skvělým express pomocníkem je také peřina? Například pohanku stačí povařit 3 minuty a nechat “dojít” v teple v posteli. Kromě toho, že tímto krátíte čas strávený u plotny, pohanka si takto v sobě zachová více živin. Můžete jít někam na procházku a při návratu jen zvednout pokličku a servírovat.

Nakupujte s dopravou zdarma a registrujte se do dětského klubu Rohlíček pro rodiče a děti do 4 let.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články