Fandi s námi mámám! ?

Znáte projekt Fandi mámám?  Je to dobročinný projekt založený na podporu maminek samoživitelek, které jsou ve finanční tísni. Cílem projektu je zajistit, vybraným maminkám samoživitelkám, které se ocitly v hmotné nouzi, materiální pomoc – tedy věci, na které jim nezbývají finance  – například aktovku do školy, pleny, dětskou výživu a další. Pomocí dárců a partnerů organizace zajišťuje věci, které v danou chvíli maminky nejvíce ocení. Jedná se jak o nové věci, tak věci z druhé ruky. Vše se uskutečňuje prostřednictvím webových stránek www.fandimamam.cz a současně je aktivita podporována hlavní facebookovou stránkou FANDI MÁMÁM. Veškeré aktivity pro Fandi mámám dělá několik dobrovolnic zadarmo a ve svém volném čase a veškeré transakce jsou zcela transparentní.

Jelikož se nám tento projekt líbí a dává nám smysl, rozhodli jsme se pomoci pěti maminkám, které vám postupně během pěti týdnů odtajníme.

První maminkou je Kateřina Koucká z Brna.

Kateřině je 40 let a má dvě dcery – Anetu (16 let) a Denisu (9 let). Obě děti má s jedním mužem, za kterého byla vdaná čtrnáct let. Nyní jsou ale už čtyři roky rozvedení. Původně bydlela Kateřina s mužem a dětmi v rodinném domku, který odkoupila od rodičů. Jenže přišly další problémy a teď je v podnájmu v obecním bytě. “Museli jsme rodiče vyplatit a domek ještě upravit. Vzali jsme si na to půjčky. Jenomže pak jsme spláceli půjčku půjčkou, zamotali jsme se do toho tak, že nebyla cesta zpět.” Kvůli dluhům požádala Kateřina o oddlužení, které jí bylo schváleno. Teď však musí vyjít jen s životním minimem.“

Otce svých dětí potkala Kateřina v práci. “Byla to velká láska a po půl roce jsme se vzali. První dcera se nám narodila až dva roky po svatbě. Po sedmi letech jsem od něj chtěla odejít, ale nakonec jsme to ještě zkusili. Navíc jsem znovu otěhotněla,” vypráví podrobnosti o svém manželství Kateřina. Po čtyřech letech se ale přeci jenom rozhodla pro definitivní konec vztahu: „Problém byl, že mému muži se moc nechtělo pracovat. Vyrůstal v dětském domově a byl zvyklý mít vše zadarmo. Bral si půjčky a nevracel. Víc a víc jsme se topili v dluzích. Takhle už jsem žít nechtěla.” Kateřina pracuje jako dělnice v truhlářské výrobě: “Musím pracovat jen na ranní směnu, aby tu holky nebyly pořád samy. A taky se jim chci po odpolednech aspoň trochu věnovat.“ K platu pobírá Kateřina ještě přídavky na děti a příspěvek na bydlení. Výživné otec dětí platí nepravidelně. “Bydlí daleko, o dcery se nestará, nepomáhá mi s ničím. S financemi vycházím jen tak tak. Občas mi pomáhá mamka, hlavně s nákupem jídla.”

My Kateřině v její snaze fandíme a proto jsme ji poslali 3 000 Kč v kreditech na nákup na Rohlik.cz. 

Při dotazu, na co peníze z Rohlik.cz využije, odpověděla: „Na nákup potravin pro každodenní jídlo. Pro přípravu svačin do škol a práce. Nejvíce nám chybí mléčné výrobky, ovoce a zelenina.“

Pokud byste také rádi pomohli maminkám samoživitelkám, koukněte na jejich stránky, kde mají vypsané aktuální maminky, kterým je třeba pomoci ? 

 

Doporučené články