Fenykl, máslová dýně, červená řepa? Jak tuto zeleninu správně upravit pro malé děti.

mene-pouzivane-plodiny

Když se řekne fenykl

Když se řekne fenykl, někdo si představí zeleninu, jiný zase semínka. Ruku na srdce, zrovna se do jeho koupě nehrneme. Víme, že tam v regálu je, možná se nám i líbí, ale úplně nevíme, co s ním. Přitom zajímavé na této plodině je to, že je jedlá každá její část, od semínka až po listy. Mnoho maminek se fenyklem poprvé začnou zabývat až ve chvíli, kdy nastává období, kdy je třeba šoupnut mrňousovi první lžičku do pusy a učit ho postupně na nové chutě. A právě fenykl je vhodný už do prvních příkrmů, protože je považován za “nerizikový”. 

Dospěláci si mohu fenykl dopřát klidně syrový, jen nakrájený na slabé proužky, třeba v rajčatovém salátu s cizrnou. Výborný je také pečený v troubě s kořenovou zeleninou. Pokud ale chceme fenykl připravit miminkům, rozhodně jej musíme tepelně upravit. Nebo si ušetřete čas s hotovým příkrmem.

Jak na přípravu? Fenykl omyjte, rozkrojte, zbavte tvrdšího středu, nakrájejte na kousky a připravte nad párou do změknutí. Pak už jen rozmačkejte vidličkou spolu s uvařeným bramborem pro zjemnění chuti a máte hotový základní příkrm. Ještě nezapomeňte přidat pár kapek oleje lisovaného za studena.

Fenykl chutná, ale hlavně také pomáhá! Už řecký lékař Hippokrates prý doporučoval jeden šálek fenyklového čaje denně pro povzbuzení tvorby mléka u kojících maminek. Malým dětem zase může menší množství fenyklového čaje ulevit od křečí v bříšku.

maslova-dyne-jahly-kruti-maso

Máslovou dýni zkuste dát i tchýni

Máslová dýně by měla být pravidelnou součástí výživy malých dětí. Má jemnou nasládlou chuť, proto je dobře přijímána už v rámci prvních příkrmů Obrovskou výhodou je lehká stravitelnost, ale také to, že zřídkakdy vyvolává alergické reakce. Navíc je dobře stravitelná a platí za výborný zdroj betakarotenu. 

Máslovou dýni loupejte, má tvrdší slupku. Pak už ji jen nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte a použijte v receptu.  Skvělá je ve formě pyré jako příloha k masu a zelenině nebo jednoduše pečená v troubě. Dá se ale využít i na sladko. Zkuste z ní vyrobit třeba domácí kompot nebo marmeládu, kterou můžete dětem potřít palačinky.

Naopak dýně Hokaido se loupat nemusí a peče se i se slupkou.  A pokud v kuchyni honíte každou minutu, určitě oceníte již oloupanou a na kostičky nakrájenou dýni, která je připravená stát se do 10 minut třeba výbornou krémovou  polévkou.

dip-z-cervene-repy-s-krupkama

Pro mimčo i pro dědu, červenou řepu k obědu

Ano, barví. A hodně. Možná je to trochu nepraktické, možná budete mít v kuchyni trochu růžovo, možná zinkasujete pár fleků na oblečení, ale stejně stojí zato začít s řepou pracovat a pravidelně ji zařazovat do jídelníčku nejen malých dětí díky jejím nutričním hodnotám.

Dle oficiálních informací je možné malým dětem zařazovat červenou řepu od ukončeného 8.měsíce . Měly by si ji ale pravidelně dopřávat i těhotné maminky, neboť je bohatým přirozeným zdrojem kyseliny listové.

Z uvařené řepy je možné během chvilky vyrobit také pomazánku nebo řidší dip. Bulvu uvařené řepy jen rozmixujte dohladka s kostičkou žervé, když chcete řidší konzistenci, dolaďte ještě bílým jogurtem. Děti baví namáčet si do takto připraveného dipu třeba kukuřičné křupky nebo tato rýžová křupavá kolečka

Pro posílení imunitního systému je skvělé využít šťávu z červené řepy. V menším množství je možné kombinovat ji třeba s mrkvovou šťávou, naředit půl na půl s kojeneckou vodou a dávat malým dětem pro zpestření pitného režimu. Levnější variantou je odšťavnit si doma syrovou řepu, nebo můžete koupit už hotovou 100% BIO šťávuNejčastěji se ovšem specifická chuť řepy zjemňuje chutí jablek, výborný je třeba tento džus, který není z koncentrátu, ale z přímo lisovaných plodů.

A zase je tu – nejdůležitější rada na závěr

Pokud vám fenykl nic neříká, kedlubna zrovna nevoní, avokádo přijde divné nebo červená řepa nechutná, tak hlavně nesuďte podle sebe. Sice těm svým ratolestem říkáme “naše malé kopie”, rozhodně ale neplatí, že co nevyhovuje nám, nebude vyhovovat jim…

recept-quinoto-s-dyni-krutim-masem

Vyzkoušejte recept od Kamily z blogu Vařila myšička.

Quinoto s dušenou dýní a krůtím masem

A pokud chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma, máme jeden tip. Vstupte do Rohlíčku a využívejte všechny další výhody.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

Doporučené články