Hranolky pro děti zdravěji

zeleninove-hranolky-rohlicek

Hranolky pro děti zdravěji 

Zkuste v letní sezóně grilování nabídnout dětem a třeba i sobě zdravější verzi hranolek. Kamila z blogu Vařila myšička ukáže, že jsou chutné a extra jednoduché na přípravu.

Hranolky s kečupem! A  většina z nás si nejspíš představí jídlo, po kterém děti sice prahnou, my ale víme, že není úplně zdravé. To může být pravda, ale nemusí. Hranolky z fastfoodu louhované v přepáleném oleji a polité „kečupovou“ omáčkou opravdu do jídelníčku dětí nepatří. Když ale celé jídlo pojmeme „po domácku“ , není proč se mu vyhýbat. Naopak.  Bramborové hranolky pečené v troubě si zachovají více některých vitaminů, než kdybychom brambory uvařili ve vodě. Tepelně upravená mrkev a celer jsou zase lépe stravitelnější než v syrovém stavu. Kvalitní kečup pak může být chutným zdrojem antioxidantu lykopenu, doma připravený dip z čerstvého smetanového sýra zase zdrojem bílkovin.

cuketove-hranolky-rohlicek

Z čeho lze hranolky vyrobit? 

Když chceme doma připravit hranolky, na první dobrou většina lidí sáhne po bramborách. Je ale tolik jiných možností.

Polentové hranolky – Instantní polentu uvařte podle návodu na hustší kaši, rozetřete rovnoměrně v centimetrové vrstvě do menšího pekáčku a nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout. Nakrájejte na špalíčky a opečte na nepřilnavé pánvi dozlatova.

Cuketové hranolky – Menší cuketu nakrájejte na špalíčky. Každý namočte do polořídkého těstíčka z vejce a mouky. Obalte ve strouhance smíchané s tvrdým sýrem. Pokapejte olivovým olejem a upečte v troubě dozlatova na 220 stupňů.

Celerové hranolkyCeler nakrájejte na centimetrové plátky, ze kterých vykrájejte hranolky. Ty vhoďte na 2 minuty do vroucí vody, nechte oschnout a pečte pokapané olejem v troubě na 200 stupňů asi 25 minut.

Batátové hranolky – Pečené batáty jsou dobrá známá věc, tak proč z nich nevyrobit oranžové hranolky. Syrové je můžete promíchat s olejem, bylinkami a opět upéct v troubě. Mají tendenci rychle měknout, proto je v troubě nenechávejte zbytečně dlouho. 20 minut bohatě stačí.

omacky-na-hranolky-rohlicek

Do čeho hranolky namočit? 

Dip it! Hranolky je nejlepší namáčet do tzv. dipu, což je název převzatý z angličtiny a jedná se o hustou omáčku vyrobenou z různých ingrediencí. V omáčce by už neměly být větší kousky jiné suroviny, proto musí být vše velmi jemně nastrouhané nebo rozmixované. Hustotu omáčky pak jednoduše přizpůsobte tak, aby z hranolek nestékala. Jako základ pro studený dip pro děti doporučuji čerstvý smetanový sýr nebo tvaroh zjemněný jogurtem. Výborná je také zakysaná smetana „dohuštěná“ na jemno nastrouhaným sýrem. Děti většinou neakceptují nějaké „divočárny“,  lepší je držet se klasiky. U nás doma nejvíce funguje dip s názvem „růžová smetánka“. Sýr gervais zjemním zakysanou smetanou, doladím trochou kečupu a je hotovo. Dip lze pak pojmout ještě „výživněji“ rozmixovat do něj uvařené žloutky.

A co kečup? Je pro děti zdravý?

Pokud máte v rukou kvalitní kečup, který jste si sami doma vyrobili, je to ta nejlepší varianta. Kečup může svojí sladkokyselou chutí obohatit mnoho jídel, zároveň  díky obsaženým rajčatům disponuje přírodním barvivem lykopen, jež posiluje cévy, srdce i mozek.  Další možností je nechat někoho vyrobit ten kečup za nás. A když kupovaný, volte pokud možno bio kvalitu  , případně sledujte množství rajčat na 100 g kečupu a hodnoty porovnejte. Z „obyčejných“ kečupů má nadstandardní množství rajčat Gurmán od Otmy, což je znát i na jeho lahodné chuti.

Vyhýbejte se tedy levným kečupům, které jsou chemicky konzervované, uměle dohušťované a obsahují nadměrné množství soli a cukru.

bataty-celer-hranolky-rohlicek

Praktické tipy na přípravu domácích hranolek

– Hranolky můžete pomocí nože ručně vykrájet, nebo si pořídit „hranolkovač“. Ten je určen speciálně pro brambory, které jsou středně tvrdé a šťavnaté, proto jdou přes mřížku dobře protlačit.

– Nespoléhejte na obyčejný plech, hranolky se budou zbytečně připékat a trhat. Pořiďte si nějaký „modernější“ s antiadhezním povrchem. Budete potřebovat méně tuku a to se také počítá.

– Výborným pomocníkem je pak klasický papír na pečení, díky kterému se nic nepřichytí. 

– Poslední dobou jsou také oblíbené různé silikonové podložky na pečení, které po použití jen omyjete a používáte opakovaně.

– Pokud hranolky budete péct v troubě, je dobré je lehce potřít olejem, aby byly křupavější. Vyzkoušet také můžete tuto praktickou vychytávku – olivový olej ve spreji

– Syrové bramborové hranolky nemusíte předvařovat ve vodě, bohatě stačí je pár minut upravit nad párou, kdy si navíc zachovají více mikroživin.

Rada na závěr

Pokud máte problém do dětí dostat nějaký nový druh zeleniny, domácí hranolky jsou zaručeným způsobem, jak vzbudit zájem. A vyplatí se nasadit tomu korunu a pojmout to co nejvíce aktraktivně.  Vyrobte z tvrdšího papíru malý kornout či kapsičku a hranolky dovnitř naaranžujte. Do barevného malého kelímku pak naservírujte jemný sýrový dip a nechte je dle libosti namáčet a ochutnávat. Děti to baví!

Pro všechny rodiče malých jedlíků doporučujeme náš dětský klub Rohlíček. Nakupujte s dopravou zdarma a využívejte další výhody klubu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články