Hrátky s jídlem

rohlicek-kralik

Radost na talíři aneb jak zaujmout děti 

Kouzlíme na talíři

Je jedno, jestli doma máte jedlíka nebo je pro vás krmení dětí dennodenním očistcem. Chobotnice na talíři nebo legrační příšerka vyrobená s toustového chleba udělá radost každému mrňousovi. A u jídla musí být především dobrá nálada.

Pokud Vám některé výtvory připadají složité, nenechte se zmást. Vše je daleko daleko jednodušší, než to vypadá. Copak by nějaká normální máma měla čas půl hodiny tvarovat delfína z palačinky, zatímco se od stolu ozývá „My máme hlad, my máme hlad“? Ne. Tak vidíte :-)

prasátko se šunkovou pěnou

Zaujměte barvami 

Jedno ze základních pravidel zdravého talíře je to, aby byl barevný. Je pravda, že malé děti jsou mnohdy konzervativní, ukažte jim ale, že i ten obyčejný chleba  může být pokaždé jiný. Nebojte se barev a natřete ho barevnými pomazánkami. Zelenou z brokolice, žlutou z vajíček, růžovou ze šunky, oranžovou z červené čočky nebo svítivě fialovou z červené řepy. Buď si děti budou ťukat na čelo, nebo si pochutnají :-)

Jaké technické pomůcky můžete potřebovat

Když je nejhůř, zvládnete skoro všechno nožem jakýmkoliv nožem. Když se však potřebujete zaměřit na nějaké detaily a vytvořit speciální tvary, skvělý je malý nožík. Často jednodušší je ale použít rovnou nůžky, zvlášť, když potřebujete docílit malých oválných tvarů. Klasikou je potom sklenička a tradiční vykrajovátka. Pokud chcete vykrojit tvar třeba z toustového chleba, nejlépe se osvědčily obyčejné tvary jako kruh, srdce a kytička. Z plátku tvrdého sýra pak zvádnete vykrojit klidně zvířátka či abecedu.

rohlicek-vajicko-rajce-houbicky

Příroda na talíři 

Pokud chcete s dětmi vytvořit na talíři něco kreativního, není hned nutné trápit se složitými detaily a  snažit se o umělecká díla. Aby to bavilo, musí vše jít rychle a snadno. Na chvíli zavřete oči a představte si zahradu, les či louku se vším, co příroda nabízí. Z jídla se skvěle tvoří  Vytvořit krásné muchomůrky z vařeného vejce a vydlabaného rajčete zvládne opravdu každý.

rohlicek-ryzovy-chlebik-s-pomazankou

Zelené bylinky a listy 

Bylinkami lze výborně obohatit jakékoliv jídlo malých dětí. Jsou bohatým zdrojem fytonutrientů a působí na organismus zásadotvorně, což je v dnešní době přeplněné kyselinotvornými potravinami jako je bílá mouka nebo cukr zásadní. Bylinky doporučuji přidávat co nejčastěji. Do pomazánek, těstovinových jídel, rizota. Pro zachování maxima živin je vhodné je konzumovat tepelně neupravené, do polévek je pak přidávat na jemno nasekané až na talíři. A vzbudit zájem dětí o bylinky lze snadno  díky „jedlému“ tvoření.  Z  kulatých křupavých chlebíků můžete tvořit různé ksichtíky,  příšerky a bylinkami celé dílo zdravě a zeleně oživit.

rohlicek-housenka

Aby vejce nenudilo 

Vajíčko je pro tvoření naprosto úžasná potravina. Pokud vaše děti patří mezi ty, kterým samotné vajíčko nepřijde zas až tak zajímavé, zkuste zapojit fantazii. Housenka, kuřátko, myška, sněhulák, lodička, všechno je možné … :-)

rohlicek-jahodova-lizatka

Praktické nápady pro jedlé kreativní tvoření 

– Odkrojte vršek papriky, vnitřek vydlabejte a použijte ji jako jedlou mističku třeba na tvarohový dresink

Banán překrojte na půl, napíchněte na krátké brčko, polijte čokoládou a dejte do mrazáku. Zdravý nanuk je na světě.

– Skvělým pomocníkem je obyčejná špejle. Můžete na ní napíchnout kuličky hroznového vína, vyrobit ovocná lízátka nebo ji použít jako stožár na plachetnici

– Pro tvoření jsou jako zrozené všemožné tyčinky. Mohou posloužit třeba jako stonek u květiny.

– Když tvoříte ksichtíky nebo zvířátka, dejte si záležet na očích. Vyrábí se dobře třeba z oliv, borůvek, malých rozinek nebo cukrářských kuliček.

– Díky nakládané kukuřici můžete mít úsměv plný zubů. Vypadá to vtipně.

– Když vás nenapadá vůbec nic, tak barevnou duhu z ovoce a zeleniny zvládne i umělecký antitalent

– Strouhaná mrkev skvěle vypadá jako lví hříva

– Palačinku složte do tvaru trojůhelníku a na talíři ozdobte jako zmrzlinový kornout. Efektní!

– Naprosto vděčné pro tvoření jsou kulaté lívance, tvarohový krém a ovoce.

rohlicek-motylek

Pozor – neplýtvat 

Malou nevýhodou jedlého tvoření je to, že vám vzniknou nějaké „zbytky“ a odkrojky. Rozkrájet celou mrkev kvůli pár kolečkům nebo paprskům není samozřejmě ideální. Připravte si tedy na pracovní desku 2 krabičky. Do jedné dávejte odkrojky zeleniny, do druhé odkrojky sýra šunky či vajíčka. Vše pak můžete směle smíchat s uvařenými těstovinami, zakysanou smetanou, hořčicí, ochutit a mít během chvíle výborný těstovinový salát.

Rada na závěr

Pokud máte pocit, že jedlé tvoření není pro Vás, že nemáte nápady nebo trpělivost, nenechte se odradit.  Z kulatého rajčátka, mrkvičky a třeba proužku papriky vytvoříte „smajlíka“ na jakémkoliv jídle. Vyzkouzlit úsměv u svého dítěte  můžete i tím nejobyčejnějším „úsměvem“ na talíři.

Tipy na tvoření s jídlem pro nás připravila Kamila z blogu Vařila myšička.

Pro všechny rodiče malých jedlíků doporučujeme náš dětský klub Rohlíček. Nakupujte s dopravou zdarma a využívejte další výhody klubu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články