Jak komplexně chránit kůži dětí před sluncem?

opalovani1-1024x683

Ty pravé ověřené maminkovské tipy od Kamily pro ochranu dětí před sluníčkem.

Sotva dítě vystrčí nos z kočárku dbáme na to, aby mu sluníčko „neublížilo“. Hlavu chráníme pomocí kloboučků, oči slunečními brýlemi, kůži natíráme krémy. Dále volíme správné oblečení a nastavujeme malé slunečníky. Zkrátka chceme, aby vše bylo tip ťop a nic jsme nezanedbali.

Ne každý už ale ví, že i správná výživa hraje velkou roli v přirozené ochraně kůže a můžeme si vše pojistit nejen zvenku, ale i zevnitř. Pokud se dítě jednou za život spálí tak, že má puchýře, zvyšuje se riziko onemocnění melanomem dvojnásobně. Co tedy dělat a nedělat?

rohlik-kremy (1)

Jak nejlépe chránit naše sluníčka – základní rady

  • Vyvarujte děti pobytu na přímém slunci a to především v době mezi 11. a 15. hodinou
  • Nezpomínejte děti mazat kosmetickými přípravky určenými na citlivou dětskou kůži.
  • Kromě opalovacích krémů používejte i hydratační přípravky.
  • Dětem vždy aplikujte krém s velmi vysokou ochranou, u moře SPF 50+. Některé krémy jsou hutné, mažou se těžko, což může být dětem nepříjemné. Využijte tedy vymožeností moderní doby a místo tuhého „nepříjemného“ krému zvolte sprej nebo pěnu. 
  • Dítě namažte alespoň 30 minut předtím, než bude vystaveno intenzivnímu slunečnímu záření. To neplatí u krému s minerálním ochranným faktorem, které působí ihned. Ty jsou vhodné obzvláště pro děti s atopickým emkzémem.
  • Nezapomínejte dětem mazat i rty. Kůže na nich je extra jemná a mohla by se brzy narušit. Nejlepším řešením jsou tyčinky na rty s UV faktorem, které lze použít i na přemáznutí nosu nebo lícních kostí.
  • Zajímavostí na trhu jsou „UV panenky“, které pomohou připomenout, že je třeba kůži chránit. Pokud panenku dítě nenamaže, spálí se.
  • Nejde jen o to, aby děti nebyly na přímém slunci. Chráněny musí být také před odrazy slunečních paprsků od bílých ploch domovních zdí, písku a vody.

rohlicek opalovani

Kůži může ochránit i správná výživa

Pokožka vyžaduje každodenní přísun výživných látek v přesném množství tak, aby její buňky vytvářely mnoho energie a aby se regenerovaly, obnovovaly a množily.

Strava tedy hraje velmi důležitou roli v procesu kožní obnovy. Základem všeho je samozřejmě dostatečný příjem vody, která v těle udržuje rovnováhu. Zásadním faktorem je pak dostatečný příjem antioxidantů, které pomáhají eliminovat negativní účinky sluníčka. Aby byl obsah antioxidantů ve stravě co nejvyšší, dávejte dětem „jíst barvy“.

Ty najdete nejvíce v ovoci a zelenině a čím jsou barevnější, tím jsou bohatší na antioxidanty. Je to jediný způsob, který je využíván v přírodě jako obrana proti UV záření. Lykopen najdete v rajčatech, betakaroten zase v mangu, mrkvi, batátech. Lutein ve špenátu, brokolici, zeleném hrášku a antokyany v borůvkách, ostružinách a červeném hroznovém vínu.

Když už bohužel dojde k byť lehkému spálení pokožky, můžete organismus vnitřně podpořit podáváním lněného oleje nebo rybího tuku. Zmírňují totiž zánět a podporují hojení.

rohlik-UV-obleceni

Pomoci může i správné oblečení

Děti by měly mít na slunci vždy pokrývku hlavy, oblečení a sluneční brýle. Všechno oblečení by mělo být z prodyšného bavlněného materiálu. Velmi praktické je speciální UV oblečení, které lze pořídit ve formě kombinézky už pro malá miminka, pro starší děti jsou ideální kraťasy a triko. Obojí se dá sehnat v klasické i „koupací“ variantě. Dle náchylnosti kůže lze zvolit buď s dlouhým nebo krátkým rukávem. Na hlavu jsou pak nejlepší kloboučky s ochranou proti UV záření, které překryjí uši, některé jsou chytře prodloužené až na krk.

rohlicek opalovani2

Babské rady na podrážděnou pokožku od sluníčka

Snažit se někdy můžeme jak chceme, ne vše se ale vždy podaří ohlídat. Když má dítě kůži po slunění bohužel podrážděnou, lze ji zklidnit koncentrovanými kosmetickými přípravky. Když ale nejsou po ruce, můžeme sáhnout do lednice nebo spíže a poradit si podomácku.

  • Namočte plátno nebo šátek do studeného silného čaje a přiložte ho na postižené místo
  • Pomoci také může obyčejný jogurt z lednice. Namažte ho dítěti  na podrážděné  místo, po půlhodině opláchněte vlažnou vodou a natřete novou vrstvu
  • Skvělým pomocníkem je také lněné semínko. 2 lžíce uvařte v půl litru vody a přeceďte. Ve vlažném odvaru namáčejte kapesník a přikládejte, kam je třeba.
  • Jeden z nejlepších olejů na podrážděnou kůži je třezalkový olej.
  • Skvěle regenrující je také domácí mast z květů měsíčku lékařského.
  • Vynikající zklidňující účinky má také  aloe vera. Je možné použít hotový gelový přípravek, nebo na kůži nanést šťávu z čerstvého listu.
  • Z ovesných vloček lze snadno připravit i koupel. Pokud přidáte ještě trochu bílého jogurtu, dvě lžíce medu a aloe vera, tak máte  hojivou lázeň, která pokožce uleví.
  • A když máte pocit, že doma nic nemáte, pomůže brambora. Rozmixujte ji syrovou na kaši a naneste na postižené místo. Zopakujte několikrát za den.
  • rohlicek opalovani1

Rada na závěr

Říká se, že děti mají dobrou paměť. Víte, kdo ji má ale ještě lepší? Jejich kůže! Ta si „pamatuje“ celý život. Tou nejdůležitější věcí a zároveň zásadním principem je tedy prevence podle hesla: „Radši bílé jak křída než rudé jak paprika“

Chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma? Zapojte se do Rohlíčku. Klubu pro rodiče a děti do věku 4 let. Využívejte i dalších výhod a šetřete při každém nákupu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

 

Doporučené články