Jak na grilování: Dokonalé steaky

Co by to bylo za posezení na zahradě bez grilu a pořádných steaků! Pokud si na ně ještě netroufáte, pojďte to napravit. Poradíme vám, jak na ty nejlepší steaky v sousedství.

Ač se to na první pohled nezdá, ugrilovat steak je poměrně snadná a rychlá záležitost. Stačí vybrat kvalitní, lehce prorostlé (tuk je nositel chuti) a dobře odleželé maso a můžete jít na to.

Jaké maso je na steaky vhodné?

Kvalitní svíčková je naprostá klasika. Skvělé steaky uděláte ale i z roštěné, zadního hovězího nebo květové špičky. Chuťově výraznější steak pak budete mít ze spodní části pupku. Na gril se hodí plátky vysoké 2–3 centimetry, které se stihnou propéct.

Dochuťte jen zlehka

Nakládat do marinády netřeba. Nejlepší je maso potřít olejem nebo bylinkovým máslem (třeba z našich bylinek BEZ KOMPROMISU), opepřit a osolit ideálně mořskou solí. Solte až těsně před grilování, maso nasolené dlouho by začalo pouštět vodu. Pokud maso přeci jen marinujete, otřete z něj před pečením přebytečnou marinádu, aby se nespekla.

Máte rádi krvavý nebo propečený?

Patříte do tábora rare nebo well done? U hovězích steaků máte na výběr hned z několika stupňů propečenosti. Pokud chcete mít vše tip ťop, investujte do teploměru, kterým změříte teplotu uvnitř masa a budete mít jistotu, že je maso propečené přesně podle vašeho gusta. Teploměr zapichujte šikmo tak, aby z masa nevytekla šťáva.

  • Rare – propečeného okraje a šťavnatého krvavého vnitřku docílíte, když steak ogrilujete 2,5 minuty z každé strany. Vnitřní teplota je okolo 52 °C.
  • Medium rare – hnědý okraj a červenorůžový šťavnatý střed budete mít po 3 minutách grilování z každé strany. Vnitřní teplota by měla být do 57 °C.
  • Medium – Růžový střed a propečený okraj zajistí 4 minuty na grilu z každé strany. Vnitřní teplota by měla být do 63 °C.
  • Medium well – Propečený okraj a růžovohnědý střed s vnitřní teplotou do 68 °C potřebuje 4,5 minuty z každé strany.
  • Well done – Parádně propečený steak s vnitřní teplotou od 68 °C získáte při grilování 5 minut z každé strany.

Pokud děláte steak z jiné části než ze svíčkové, je většinou potřeba ho ještě dopéct v troubě přibližně 4 až 6 minut. Pokud nechcete odbíhat k troubě, zabalte maso na alobalu, dejte ho na okraj grilu a ten zakryjte víkem.

8 tipů pro ty nejlepší steaky

Vyvarujte se základních chyb, jako je neodleželé maso nebo příliš nízká teplota. Co udělat pro to, abyste měli steaky bez chybičky?

  1. Používejte jen uzrálé maso. Naprosté minimum je steak uzrálý 14 dní, ideální je ale okolo 23 až 28 dní.
  2. Maso vyndejte včas z lednice, aby se před grilováním ohřálo na pokojovou teplotu.
  3. Očistěte grilovací rošt a potřete ho olejem nebo sádlem.
  4. Maso vložte až na opravdu rozpálení gril.
  5. Marinádu s cukrem nebo medem používejte k potření masa až ke konci grilování, jinak se připeče.
  6. Steak obracejte jen jednou.
  7. Nikdy na otáčení nepoužívejte vidličku, z masa by zbytečně vytekla šťáva, nejvhodnější jsou kleště.
  8. Steak po dopečení přikryjte alobalem a nechte ho tak 3 minuty odpočinout. Tím zajistíte, že se šťáva stihne vstřebat po celém mase a nevyteče hned po rozkrojení.

Dobrou chuť a nezapomeňte se o své kulinární výtvory podělit na Instagramu pod hashtagem #rohlikchef.

Doporučené články