Jak na grilování: Mořské a sladkovodní ryby

Grilování máte v malíku? A ryby už jste zkoušeli? Nebojte se toho a pojďte hodit na gril pořádný flák rybího masa. Povíme vám, jak na to.

Nenechte se odradit tím, že je rybí maso křehké. Berte to jako výhodu. Je zdravé, lehce stravitelné a když se správně připraví, je to hotový gastronomický zážitek. Ugrilovat si ho můžete na dřevěném uhlí i na plynu.

Jaké ryby se hodí na gril

Čerstvé! Čerstvost je tady naprostý základ. U celých ryb poznáte, že jsou v pořádku díky vypouklému lesklému oku a napjaté kovově lesklé kůži s tenkou vrstvou slizu. A hlavně díky tomu, že voní vodou, ne rybinou. U filetu zkontrolujte, jestli je maso pevné. Pokud se vám do něj boří prsty, čerstvé nebude.

Na garanci čerstvosti se můžete spolehnout u naší rybí novinky FJORU. Pečlivě vybíraní dodavatelé s certifikacemi udržitelného rybolovu a doručení ryby k vám domů už za 48 hodin od vylovení zaručují bezkonkurenční produkt na trhu. Zkrátka ryba jako na dovolené u moře.

Nejoblíbenější ryby na gril jsou ty mořské. Konkrétně tuňák a losos, a to nejen díky skvělé chuti, ale také mají méně kostí. Ze sladkovodních vede pstruh, ze kterého se dá většina kostí také odstranit poměrně snadno. Jaké další druhy stojí za vyzkoušení? Určitě je to mořský okoun, pražma, mořský vlk a platýs. Ze sladkovodních pak makrela, kapr, candát nebo třeba sumec.

Příprava před grilováním

Než poplave na gril, musí ještě pod vodu. Ryby je potřeba je opláchnout opravdu důkladně. Menší ryby grilujte v celku, větší můžete nakrájet na filety. Marinovat není potřeba. Rybí maso je dost křehké samo o sobě. Stačí jen lehce okořenit a osolit. Solte ale vždy až těsně před grilováním (nejlépe hrubozrnnou solí) a nebojte se toho, ryby snesou soli poměrně hodně. Na dochucení jsou nejlepší čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka i koriandr), máslo a citron. Ochutit je lepší až po grilování, případně čerstvé větvičky před opékáním vložit do břicha. Tak se hezky spojí chutě a nehrozí spálení.

Jak dlouho ryby grilovat

Ryby si na dlouhé opékání nepotrpí. Delší tepelná úprava vede nejen k rozpadání masa, ale maso je pak akorát i zbytečně suché. Zjistit vnitřní teplotu ryby není tak snadné jako u steaku, proto budete muset pozorovat spíše očima. Pokud je ryba uvnitř průhledná a sklovitě lesklá, ještě není dopečená. Jedinou výjimku má tuňák, který se připravuje podobně jako hovězí steaky a je žádoucí, aby byl uvnitř téměř syrový. Při grilování filetů se můžete držet pravidla, kdy na každý jeden výškový centimetr masa připadají 3 až 4 minuty na grilu. Menší celé ryby většinou vyžadují okolo 15 minut na grilu, větší kusy okolo 30 minut.

Praktické tipy na závěr:

  • Neodřezávejte ploutve, maso by se po odřezání mohlo rozpadat.
  • Nedávejte rybu přímo na rošt. Lepší je speciální koš přímo na ryby. V tom ji snadno obrátíte i bez rizika, že se rozpadnou. Také ji můžete grilovat na speciálním tácku.
  • Pokud pečete na roštu, potřete ho olejem a gril nejdřív pořádně rozpalte. Tím zabráníte přichycení masa na mřížku.
  • Buďte trpěliví – rybou zbytečně nemanipulujte, ať se nerozpadne. Otáčejte vždy jen jednou.
  • Nejšťavnatější rybu budete mít, když ji na gril vložíte spolu s bylinkami a olejem do alobalu nebo papiloty a necháte ji pomalu péct na okraji grilu.
  • Rybu můžete péct i napíchnutou na dřevěném prutu natřeném olejem. Takto pečená ryba drží hezky pohromadě, je šťavnatá, a ještě získá aroma z použitého dřeva.

Dobrou chuť a nezapomeňte se o své kulinární výtvory podělit na Instagramu pod hashtagem #rohlikchef.

Doporučené články