Jak na grilování: Šťavnatá zvěřina

Kančí guláš nebo dančí svíčková? A co takhle zvěřina na grilu? Za nás rozhodně ano. Tak roztopte gril, jdeme na to.

Zvěřina patří právem mezi jedno z nejzdravějších mas. Má mnohem více bílkovin a minerálů, a naopak méně tuku než jiné druhy. Navíc je dobře stravitelná, což z ní dělá i perfektní dietní pokrm. Svou specifickou chuť a vůní získává díky tomu, že se zvěř přirozeně pase rostlinami s obsahem aromatických silic. A když se správně připraví, rozhodně nemá žádné nepříjemné aroma a ani není tuhá. Pryč s předsudky, právě začíná perfektní grilovačka.

Jaká zvěřina se hodí na gril

Dančí, kančí, srnčí i třeba bažant nebo divoká husa se na grilu cítí jako doma. Hlavně aby bylo maso pěkně odleželé, to je naprostý základ. Tři dny v lednici jsou jistota. U pernaté zvěře volte prsa, u ostatní je nejlepší kýta, hřbet nebo svíčková. Doporučujeme kupovat jen maso z ověřených zdrojů, abyste měli jistotu, že prošlo veterinární kontrolou a je zdravotně nezávadné.

Marinování a dochucení zvěřiny

Zvěřina je výrazná sama o sobě. A protože chceme chuť jen vyzdvihnout a ne přebít, je lepší volit méně koření. Dobře si rozumí s takzvaným divokým kořením, jako je bobkový list, jalovec, nové koření a samozřejmě i pepř. Do základu každé marinády pak ještě patří olej, kyselá složka a sůl. Díky tomu se maso nejen dobře ochutí, ale také zkřehne. Než se pustíte do marinování, pořádně maso odblaňte a lehce ho naklepejte. Do marinády na zvěřinu se skvěle hodí i kapka alkoholu, která ve výsledném pokrmu nebude nijak cítit, ale pomůže s tím, aby bylo maso křehčí. Maso naložte přes noc, aby do sebe natáhlo chuť a mělo čas zkřehnout. Rozhodně nebude ku škodě, když si v marinádě poleží i několik dní.

Také je možné maso jen naložit do silné vrstvy nadrceného koření. Takto obalené maso nechte přibližně dva dny odležet v kameninové nádobě.

Zvěřina pro začátečníky

Pokud se přeci jen necítíte na pořádný flák masa, vyzkoušejte si grilování nejprve na špízech. Zvěřinu nakrájejte na kostky, ochuťte, nechte odležet a napichujte střídavě s cibulí, slaninou, žampiony a zeleninou podle svých preferencí.

Jak na samotné grilování

Konečně je čas hodit maso na gril! Než se do toho dáte, vyndejte maso z lednice a nechte ho ještě tak dvě hodiny odležet při pokojové teplotě. Grilovat můžete na rozpáleném kameni, ale i obyčejný gril poslouží stejně dobře.

Začněte hezky zprudka, aby se maso zatáhlo, pak dejte rošt výš a dodělejte ho pozvolna, tím předejdete připálení. Aby bylo šťavnatější, potřete ho ještě zbytkem marinády. Ale pozor, aby tuk zbytečně nekapal do ohně a nepálil se.

Na silnější plátky budete potřebovat okolo 10 minut s nižší teplotou, malé kousky grilujte krátce, ale zato na vyšší teplotu. Při otáčené zapomeňte na vidličku. Když maso propíchnete, zbytečně se ochudíte o šťávu, která z něj vyteče.

Co ke zvěřině

Jako přílohu můžete použít pečené brambory či pyré ze sladkých brambor. Stejně tak se hodí kořenová zelenina nebo kapustičky. Pokud milujete lesní houby, rozhodně je běžte nasbírat, protože ke zvěřině se hodí naprosto perfektně. A čím to spláchnout? Na zapití se nejlépe hodí vyzrálá a výrazná červená vína.

Nezapomeňte se s námi o své výtvory z grilu podělit na Instagramu pod hashtagem #rohlikchef.

Doporučené články