Jak na grilování: Vegetariánské hody

Léto, gril a pořádný flák masa. Že tu něco přebývá? Pokud neholdujete masu, máme pro vás super tipy, jak si ugrilovat vegetariánské pokrmy. A že to bude symfonie chutí!

Ať už preferujete vegetariánskou stravu nebo si jen chcete dát něco lehčího, tady inspiraci načerpáte dostatečně. Vegetariánské grilování je rozmanité – připravit si můžete sýry, zeleninu, houby i ovoce. Tak nažhavte gril, my vám zatím rozpálíme chuťové buňky.

Jak grilovat sýry

Ze sýrů je naprostá grilovací klasika hermelín. Ušlechtilá plíseň na povrchu ho totiž perfektně chrání před vytečením. Další stálicí je sýr z ovčího a kozího mléka, který pochází z Kypru. Tento světle bílý sýr se jmenuje halloumi a neroztaví ho ani vyšší teploty. Bez alobalu gril zvládne ještě oštiepok nebo syrečky. Ostatní sýry, které nemají silnější kůrku nebo ušlechtilou plíseň, je potřeba balit do alobalu. Jen tak budete servírovat krásně krémový sýr, který neproteče mřížkou a nespálí se na uhel.

  • Sýry nechte před grilováním ohřát na pokojovou teplotu.
  • Pokládejte vždy až na rozpálený gril (pokud jsou v alobalu, méně rozpálený gril nevadí)
  • Nikdy do nich nepíchejte vidličkou, aby nevytekly.
  • Obracejte je dřevěnou vařečkou.
  • Hermelín grilujte 5 až 10 minut z každé strany, halloumi postačí okolo 8 minut z každé strany při výšce plátku 1 cm.

Recepty na zeleninové grilování

Zelenina je skvělá samotná, ale ještě lepší je plněná nebo napíchnutá na špízu. Co zkusit jednoduché plněné papriky mozzarellou a fetou? Naplnit můžete ale i cibuli. Pokud byste raději něco čistě rostlinného, máme pro vás recept na grilované zeleninové špízy, které jsou jen lehce dochucené česnekem a čerstvými bylinkami. Do veganské kategorie spadá i grilovaný kořeněný květák s trochou římského kmínu a uzenou paprikou.

Pokud to přece jen chcete jednodušší, tak si můžete připravit samotnou cuketu, lilek nebo papriku. Naprosto skvěle chutnají také cherry rajčata nebo kukuřice. Většinou stačí jen lehce pokapat olejem a posolit. Rajčata pak ještě po grilování pokapat balzamikovým octem. Cuketu můžete předem naložit do marinády, aby do sebe natáhla chuť. Do takové marinády ale nedávejte sůl, protože by cuketa pustila vodu. Solit je nejlepší až hotový pokrm.

Veggie burger a další radosti

Dokonce se nemusíte vzdávat ani burgeru. Buď si můžete ugrilovat připravený polotovar, nebo si vyrobit vlastní z luštěnin. Ty pak grilujte jako ty masové. Pěkně na medium. Syrový střed by nebyl dobrý a příliš propečený by byl suchý.

S grilem si rozumí i žampiony nebo další málo vodnaté houby, jako jsou třeba hřiby. Očištěné houby pokapejte olejem s rozmarýnem, tymiánem nebo česnekem a dejte grilovat. Sůl přidejte až na tepelně zpracované houby

Grilování nasladko

A co sladká tečka na závěr? Na grilu můžete připravit i něco na zub. Takový ananas si o to vyloženě říká. Když ho obalíte ve třtinovém cukru, který na ohni krásně zkaramelizuje, máte skvělý dezert za pár minut.

Jak pořádně dochutit?

Bojíte se, že vegetariánská grilovačka bude bez chuti? Když nezapomenete pokrm doplnit vhodnou omáčkou, nic takového nehrozí. Čatní nebo barbecue omáčky jsou jistota. Můžete si ale vyrobit i domácí tatarku, majonézu, tzatziki nebo třeba výborný česnekový dip.

Doporučené články