Jak na mušle: vše o slávkách a jejich přípravě

Svezte se s Rohlíkem na mořské vlně, kterou  přinese od 21. 9. do 27. 9. Prague Mussel Week. Čekají na vás slávky s 50% slevou ve vybraných restauracích i u nás na Rohlíku.


Považujete mořské plody za něco exotického, co si můžete dovolit jen v restauraci na dovolené? Zahoďte předsudky a pojďte se přesvědčit, že pro dobře připravené slávky nemusíte nikam daleko.

Slávky, mušle pro začátečníky

Slávky jsou purpurové až skoro černé mušle, které na první pohled pravděpodobně přelétnete pohledem a nezastavíte se u nich. A přesto se vyplatí je poznat více. Jsou nabité minerály a vitamíny, obsahují spoustu bílkovin a tuků jen pomálu. Navíc tuky, které obsahují, jsou z větší části omega-3 mastné kyseliny, a ty jsou tělu velmi prospěšné.

preferují poloslanou vodu, takže je najdete ve všech mořích spíše na mělčinách u ústí řek. Tam se přichytávají ke kamenům, skalám i pilířům, a tvoří takzvané lavice, kde se nachází tisíce lastur. V některých oblastech se na mělčiny upevňují kůly právě proto, aby se na nich slávky zabydlely a pak se mohly vylovit. Vzhledem k tomu, že je pro ně tento druh života naprosto přirozený, není k jejich chovu potřeba žádných antibiotik a jedná se tak o čistý přírodní produkt.

Bojíte se, že budou drahé? Není to vůbec pravda, ceny se dají srovnat s jinými druhy masa. Navíc jsou díky snadné přípravě vhodné i pro ty z vás, kteří s vařením mořských plodů nemají žádné zkušenosti. Jsou také skvělé pro ty, které od konzumace odrazují syrové mořské plody, slávky se většinou podávají tepelně upravené.

Jak na přípravu

Abyste si nezkazili zážitek, je potřeba zjistit, jestli jsou všechny slávky čerstvé. U zavřených nemusíte nic řešit, tam je vše v pořádku. U otevřených mušlí musíte nejprve zjistit, jestli je někdo doma. Mušli chyťte do jedné ruky a druhou na ní poklepejte, nebo spíše pořádně cvrnkněte – živá slávka se zavře. Pokud se ani nehne, okamžitě ji vyhoďte, pokrm z ní byste riskovat nechtěli. 

Teď přichází na řadu čištění. Slávky na sobě mají řasy a uvnitř i nějaké to zrnko písku. Jednu po druhé očistěte od řas a pak je namočte do ledové vody. Nechte je v ní chvíli namočené, začnou postupně pouštět písek. Vodu několikrát vyměňte, abyste měli jistotu, že vám nebude nic skřípat mezi zuby.

Tipy na recepty

Ještě se trochu ostýcháte a nové vjemy si raději dávkujete? Zkuste jednoduché recepty od Romana Vaňka. Nakoupit si všechny suroviny můžete jednoduše přímo na stránce receptu a Rohlik.cz je přiveze čerstvé až k vašim dveřím. Třeba na slávky na víně. Kromě mušlí budete potřebovat trochu bílého vína, šalotku, máslo, petržel, citron a sůl s pepřem. Skvěle chutnají i se smetanou nebo po námořnicku.

Uvařené slávky ještě dobře prohlédněte a vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely. Konzumovat je můžete vidličkou, pokud byste se chtěli blýsknout, udělejte si z první skořápky kleštičky, kterými budete jíst zbylé mušle.

Stejně jako jiné mořské plody, i slávky nejlépe doplníte lehkými a méně aromatickými bílými nebo šumivými víny.

Doporučené články